Miért visznek árpát az űrbe?

Írta: BeerPorn.hu

2019-12-07 | 06:44 Hírek

Csütörtök este elstartolt a SpaceX Falcon 9-es hordozórakétája, ami egy csomó érdekes dolgot szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Többek között egy adag árpát is, és a terv az, hogy kipróbálják, hogyan készíthető belőle maláta odafent.

Csütörtök este, magyar idő szerint 18:30-kor szállt fel a SpaceX Falcon 9, Floridából, a Cape Canaveral-i támaszpontról. A rakéta egy Dragon nevű, pilóta nélküli teherűrhajót vitt fel, ami 2550 kg szállítmányt juttat el a Nemzetközi Űrállomásra.

A fent melózó űrhajósok ellátmányán túl ezúttal is feljuttattak majdnem egy tonna különböző, kísérletekhez szükséges alapanyagot és eszközt. Ezek között van egy adag árpa, aminek a mikrogravitációban való viselkedését tanulmányozzák majd.

A Drinks Business úgy tudja, a projekt mögött az Ab Inbev áll, akik már 2017. óta pörögnek azon, hogyan lehet majd sört főzni az űrben, vagy épp a Marson. Tehát a magokat a Nemzetközi Űrállomásra viszik, ahol megkezdik a malátázást: előbb vízben áztatják őket, majd a csírázás jeleinek megjelenése után a magokat melegítik, hogy kiszáradjanak és megállítsák a csírázási folyamatot.

Később a malátát visszahozzák majd a Földre, hogy összehasonlíthassák a hagyományos kürülmények között készített malátával. A tudósok a söralapanyag genetikai és szövettani különbségeit tanulmányozzák majd. A hosszú távú cél természetesen az, hogy a jövőbeli küldetéseken (amikor, messzire utazva meglehetősen sok szabadidővel rendelkeznek majd az űrhajósok), adott esetben sört tudjanak maguknak készíteni.