fbpx

Mi van, ha nem a sörbe kerül? Komlós receptek kezdőknek és haladóknak

Írta: BeerPorn.hu

2022-09-19 | 11:37 Magazin

Komlószüret idején mindenképp a frisskomlós sör a legnagyszerűbb dolog, de korántsem csak kedvenc italunk ízesíthető komlóval! A növényt a népi gyógyászat is kedveli, sőt számos ételnek is a komló a főszereplője.

A kísérletező kedvűek ilyen tájban gyűjtik a komlótobozokat, hiszen azok ebben az időszakban a legérettebbek, és lupulinból is mostanában van bennük a legtöbb. Sajnos a vadon élő komlók felhasználása a házi sörfőzésben a legtöbb esetben nem hozza a várt sikert, hiszen az árokszélen élő komlók a legkevesebb esetben hordozzák magukban a nemes komlók aromáit.

A komlós ételekhez azonban egyáltalán nincs szükség nemes komlóra, jól működnek a vadon növő változatokkal is, hiszen a növény hajtásai és más részei úgyis hűkezelésen esnek át, így elsődleges ízviláguk módosul az ételek készítése során.

Nézzünk néhány komlós receptet!

Komlóleves egyszerűen készíthető úgy, hogy a komló friss szárait és zsengébb leveleit fokhagymával fűszerezzük és olajon vagy vajon megfonnyasztjuk, majd felötjük alaplével. A leves sűrűségét a gyorsan készíthető tészta adja meg, amihez 1 tojást, kis vízzel és liszttel összedolgozunk, figyelve, hogy kellően lágy maradjon ahhoz, hogy a levesbe lehessen csorgatni. Pár perc alatt készre fő a tészta is, és meg is vagyunk! A leves, ízlés szerint tejföllel tuningolható!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Nagyon könnyű, különleges ízvilágű meleg vagy hideg saláta készíthető úgy, hogy a komlóhajtások friss részeit enyhén ecetes vízben főzzük puhára, majd tejszínnel, petrezselyemmel és citromlével forgatjuk össze. A meleg változatban pedig a megfőtt, majd lehűtött hajtásokat dobjuk a sós-borsos, olvasztott vajas, friss dresszingbe, összeforgatjuk és balzsamecettel locsoljuk meg a tetejét.

Végül pedig a besameles változat, amikor a darabokra vágott komlóhajtásokat ugyancsak megfőzzük, majd lecsepegtetjük, besamelmártást készítünk, szerecsendióval ízesítjük, és a végén mehetnek bele a már puha komlóhajtások! Ezt leginkább húsételek köreteként ajánlja Radics László Ételek erdő mező növényeiből című könyve.