fbpx

Megtalálták az etyeki sörök tökéletes párjait

Írta: BeerPorn.hu

2017-04-30 | 09:09 Magazin

Ismét egy remek gasztroélményben lehetett része annak, aki április 21.-én ellátogatott a Jardinette Vendéglőbe, Csánki István séf fogásait most az Etyeki Sörmanufaktúra sörkülönlegességei kísérték.

Szerencsénk volt: péntekre a nap is kisütött, így még bőven világosban, a naplemente fényeit élvezve foglaltuk el helyeinket az étterem télikertjében, a gesztenyefák alatt. Már-már nyári estét idéző hangulatban pukkantak az első palackok Kovács Krisztián sörfőző mester nyitó mondatai mellett. A 2015-ben indult sörfőzde tíz saját receptje közül hatot kóstolhattunk, mind palackban érlelt tételek voltak, izgalmas ételpárokkal.

Elsőként a Bohém Pilzeni világos került a poharakba: könnyű, sima, klassz sör. Kifejezetten jól állt neki a tanyasi rilette pogácsával: abszolút működött a finom fűszeres hússal, a korty közepének édeskéje jól állt neki, lendületes, frissességet adott. És az a pogácsa…

A Pilzeni után ale típusú sörök következtek, elsőként a Roscinante Blonde. Citrusok, főleg grépfrút a kortyban, no meg persze keksz bőven, könnyű, nem tolakodó. Bazsalikommal sült mozzarella lett a társa, mely azonnal röpített is minket Olaszországba. Egyik kedvencünk volt a sorban.

Az Ambrózia Belga Búza csirkemellet kísért, melyet citrusos céklahab bolondított. A hagyományos búzasör finom fűszerei, a koriander, leheletnyi narancs játszott az étellel.

Ezt követően az IPA szerelmeseit kényeztették a szervezők: a főzde bronzérmes Kaspar névre keresztelt dupla IPÁ-ja került a poharakba: borostyán szín, kemény hab, már az illata levesz a lábadról. Hosszú, kávé és kakaóporral nyit, majd virágok és rókagombába hajló ízvilág, kellemes grépfrútos kesernyével a legvégén. Az ételért ismét az olaszokhoz ugrottunk át: saltimbocca – borjúhús, pármai sonka, zsálya és fehérboros-vajas mártás izgalmas találkozása – érkezett a tányérokon grízes burgonyával. Intenzív, karakteres mindkettő, együtt meg pláne…

A desszerthez történő átvezetést Melkhiorral abszolváltuk: belga apátsági sör, kenyérhéj, aszalt gyümölcsök és citrusok határozták meg a kortyot. Játszottak az ízek a szánkban.

Az ugyancsak érmes Balthazárral és csokoládéhabbal zártuk a sort: az imperal stout arabica kávéval és vaníliával bolondított, komoly, vastag tétel. Hosszan kacérkodott a csokoládéval.

Csánki István remek ételpárjait tapssal jutalmaztuk és már készítjük magunkat a következő sörvacsorára, amely már valódi nyári hangulatban kerül megrendezésre. És, hogy ki lesz a vendég? Az is kiderül hamarosan!

Szöveg és fotók: Varga Andrea