Cikk megosztása
A Michelin-csillagos fine dining étterem, a Costes Downtown immár a bor- mellett sörpárosítással is kínálja öt- és hétfogásos menüjét, ezzel a hazai szintér első olyan különleges minőségű ételeket kínáló étterme, amely nagy hangsúlyt fektet a craft sörökre.
A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot – írja sajtóközleményében a Monyo Brewing. Ez a szemléletváltás vezetett oda, hogy a Costes Downtown vacsora menüiben megjelentek a kézműves sör párosítások.
„Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nem csak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet” – nyilatkozta Miguel Rocha Vieira, executive chef. „Ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A Monyo szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb” – tette hozzá Pongrácz Péter, a Costes Downtown head sommelier-je.
A Costes Downtown étlapján nincsenek feltüntetve a sör-étel párok, de a sörlapon látszik, hogy a Monyo sörei mellett Mad Scientist, Etyeki Sörmanufaktúra, Ugar Brewery és Horizont Brewing tételekből válogathatnak a vendégek. Az ajánlatok között a mangalica- karaj és terrin, körömpörköltmártással és sztrapacskával mellé a 2017-es Spontan Syrah-t javasolják, a posírozott és grillezett fürj „choucroute”-tel és kelbimbóval párja a Schatzi, a birsalmával és fahéjjal „feladott” túrógombóchoz pedig az Anubist párosították. Tavasszal pedig a sörökkel együtt újul majd meg az étlap.