Cikk megosztása
Egyszerűen nem elég a komlóból! A fogyasztók nagy részének jelszava, hogy „minden szétkomlózott sörnél van szétkomlózottabb sör”. A főzdék pedig rengeteget dolgoznak azon, hogy megtalálják a vágyott komlóvariációkat.
Komlóhiány miatt nem kell aggódni a közlejövőben és a kedvenc IPA söröd sem tűnik majd el, de tény, hogy a vezető kisebb és nagyobb sörfőzdék is kénytelenek találékony módon több és több komlófajtát használni az utóbbi években. A Craftbeer.com utánajárt, hogyan variálnak a komlókkal az amerikai főzdék.
Az egyik – talán legkézenfekvőbb megoldás – ha új komlóvariációkkal kísérleteznek a sörmesterek. Ezért van az, hogy Egyesült Államok sörfőzdéi sorra olyan sörsorozatokat fejlesztenek ki melyekben rotálják a komlókat, ezáltal minden főzetet új komló jellemez (ehhez hasonló egyébként a RothBeer Bakancslista sorozata, igaz ott single hop sörökről van szó – a szerk.) Ez a módszer a főzdéknek több lehetőséget biztosít különböző komlóvariációk kipróbálására és végtére is a sörivóknak is több opciót nyújt.
A komlókkal való állandó kísérletezés a főzdék zászlóshajó söreibe is rugalmasságot vihet. Például az Oregon államban lévő Boneyard Beer főzde vagy ötféle komlót kombinál legfontosabb IPA-jához. Egyes komlók igen drágák és a minőségük évjáratról évjáratra változhat, míg más fajták használata attól függ, éppen milyet ültetnek a termesztők. Tehát az ötféle komló a szürettől, elérhetőségtől és ártól függően cserélgethető. Ez a modell fenntarthatónak bizonyult a főzdénél hiszen a fogyasztók állandóan új söröket akarnak.
Egy fokkal merészebb az észak-karolinai Burial Beer Co., akik ritkán szolgának ugyanazzal a sörrel kétszer, különösképp, ha IPA-ról van szó. Így például a cég Ceremonial Session IPA-ja minden főzetnél különböző komlóvariációkkal kerül az üvegbe – és a dolog bejön a vásárlóknak.
Egy másik díjnyertes sörökkel büszkélkedő amerikai sörfőzde, a Colorado állami Cannonball Creek Brewing Company is igen komlóközpontú. Ők a főzetek között variálnak, és így próbálják felfedezni azokat a technikákat, illetve hozzávalókat, amelyek a saját IPA-jukat a legjobbá teszik. Többek között kísérleteztek már Citra, Galaxy, Mozaik, Mandarina Bavaria és Simcoe komlókkal is. Szerintük mindegyik sör egyedi lett.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legérdekesebb komló profilokat gyakran úgy lehet megtalálni, hogy minden komlónak meghatározzák az egyedi jellegzetességeit, és kitalálják hogyan ötvözzék a variációkat a legkiegyensúlyozottabb és legdinamikusabb ízprofil megteremtésének érdekében. A kísérleti komlók nem csak változatossá, izgalmasabbá tehetik a söröket, hanem később akár mainstreammé is válhatnak – akár a Mozaik komló. A kísérleti komlók felfedezése nemcsak fenntartható üzleti modellt hoz létre, valamint a kíváncsi sörfogyasztó ízlelőbimbóit kényezteti, hanem fontos visszajelzéssel szolgál a komlótermesztők felé is.
Szöveg: Szente László