A grafikonon az egy főre jutó sörfogyasztás látható Magyarországon, fő/liter/év bontásban. Jól látszik a kilencvenes évekbeli meredek csökkenés.
A mély barna, olykor egészen fekete ír stout eredete a XIX. századba vezet vissza. Azt nem tudjuk, hogy az első főzetek inkább kávés vagy csokis illatjegyekkel rendelkeztek, az viszont biztosnak látszik, hogy a Londonban főzött porterek testesebb, krémesebb változatai lettek a stoutok.
Sör, bor, vagy párlat? Nagyjából így írható le, mely italtípusokat választja legszívesebben az európai ember, hogyha alkoholfogyasztásra kerül sor.
A legtöbb országban tilos alkoholt árusítani 16 vagy 18 év alatti személyeknek. Európában a legtöbb országban ez 18 év, de van, ahol alacsonyabb, és olyan is, ahol magasabb ez az életkor. Vannak olyan országok is, ahol az alkoholfogyasztás korhatára függ az ital erősségétől is.
Malátás karakterű, borostyán színű, komlós láger. Ifjabb Dreher Antal fejlesztése, 1841-ből, ám sokáig eltűnt a történelem viharaiban.
Nem tudunk sok, napjainkban is készített, német eredetű, felsőerjesztésű sört mondani, de a kölsch ilyen. Szalmasárga, kellemesen malátás, könnyű sör, visszafogott komlózással, gyümölcsösö jegyekkel.
Világszerte sosem látott népszerűségnek örvendenek a koktélok – sokszor épp a sörök kedveltságánek rovására. Itt az ideje hát előhúzni a sör alapú koktélokat, mert a sör és pár egyéb alapanyag hozzáadásával néha egészen meglepően kellemes italok születnek! Lássunk hát nyolc olyat, amelyek már beváltak!
Írországban évszázadok óta készítenek felsőerjesztésű söröket, ám úgy tartják, hogy az oly népszerű, modern ír vörös ale nem más, mint az angol bitter egy változata, amelybe pörkölt malátából több került, komlóből viszont kevesebb. Itthon is sokan főznek ilyen söröket, a legismertebb nemzetközi példa rá talán a Kilenny Irish Beer.
Alighanem a világ legfontosabb infografikája áll előttünk. :) Melyik chipshez mely sörfajta illik a leginkább??? A pale ale a borsossal, a grapefruitos IPA a jalapenossal, a gose a rozmaringossal, a saison a mézes-mustárossal, a sima IPA pedig a hagymás-tejfölössel csúszik a leginkább. Ezentúl nem szabad eltéveszteni! :)
(Via)
Hatalmas a savanyú sör divat. Az USA után Európa craft sörfőzdéi is sorra jönnek ki a maguk saját sour alejeivel. Nézzük, hogy mely klasszikus sörtípusok azok, amelyek eredetileg is a savanyú sörök családjához tartoztak!