Sörfogyasztás Magyarországon 1990-2018

2020-07-22 | 08:48 infografika

A grafikonon az egy főre jutó sörfogyasztás látható Magyarországon, fő/liter/év bontásban. Jól látszik a kilencvenes évekbeli meredek csökkenés. A mélypont 2013-ra tehető, azóta enyhe emelkedés tapasztalható a hazai sörpiacon.


Ezt kell tudnod az ír stoutról

2020-05-07 | 11:00 infografika

A mély barna, olykor egészen fekete ír stout eredete a XIX. századba vezet vissza. Azt nem tudjuk, hogy az első főzetek inkább kávés vagy csokis illatjegyekkel rendelkeztek, az viszont biztosnak látszik, hogy a Londonban főzött porterek testesebb, krémesebb változatai lettek a stoutok. Az ír stout pedig az 1800-as évek végén különült el a London stouttól.


Érdekesen változott az európai népek italfogyasztási kultúrája

2020-02-28 | 14:19 infografika

Sör, bor, vagy párlat? Nagyjából így írható le, mely italtípusokat választja legszívesebben az európai ember, hogyha alkoholfogyasztásra kerül sor.

Az American Association of Wine Economists, AAWE infografikáján azt jelenítették meg, hogyan változtak Európában az alkoholos italfogyasztási szokások az elmúlt negyed évszázadban. A figyelmes szemlélő számos érdekességre bukkanhat!

Összességében úgy tűnik, feljött a sör, meghódítva olyan államokat, mint Lengyelország, Spanyolország, vagy Oroszország. Svédországban ugyanakkor átvette a főszerepet a bor, a párlatok pedig Bulgáriában erősödtek leginkább.


Hány éves kortól vásárolható alkohol Európa országaiban?

2020-01-27 | 12:33 infografika

A legtöbb országban tilos alkoholt árusítani 16 vagy 18 év alatti személyeknek. Európában a legtöbb országban ez 18 év, de van, ahol alacsonyabb, és olyan is, ahol magasabb ez az életkor. Vannak olyan országok is, ahol az alkoholfogyasztás korhatára függ az ital erősségétől is.

Itt az európai életkor-térkép!

(Via)


Ezt kell tudnod a vienna lágerről

2019-09-06 | 14:14 infografika

Malátás karakterű, borostyán színű, komlós láger. Ifjabb Dreher Antal fejlesztése, 1841-ből, ám sokáig eltűnt a történelem viharaiban.

A vienna láger 1863-ban került Mexikóba, amikor Habsburg császára lett az országnak, akivel több sörfőző is érkezett Közép-Amerikába. Így maradt meg ott ez a sörstílus, amelyet a sörforradalom fedezett fel újra.


Ezt kell tudnod a kölschről

2019-08-15 | 11:25 infografika

Nem tudunk sok, napjainkban is készített, német eredetű, felsőerjesztésű sört mondani, de a kölsch ilyen. Szalmasárga, kellemesen malátás, könnyű sör, visszafogott komlózással, gyümölcsös jegyekkel.

Eredetileg Köln környékén főzték, az altbierből alakult ki, amikor már technológiailag lehetővé vált világosabb maláták készítése is. A kölsch-t készítő sörfőzdék még egyezményt is létrehoztak, amelyben meghatározták a stílus alapjait.


Bevállalod? Íme 8 szuper sörkoktél!

2019-08-12 | 15:42 infografika

Világszerte sosem látott népszerűségnek örvendenek a koktélok – sokszor épp a sörök kedveltságánek rovására. Itt az ideje hát előhúzni a sör alapú koktélokat, mert a sör és pár egyéb alapanyag hozzáadásával néha egészen meglepően kellemes italok születnek! Lássunk hát nyolc olyat, amelyek már beváltak!

(Via)


Ezt kell tudnod az ír vörös sörről

2019-08-08 | 12:18 infografika

Írországban évszázadok óta készítenek felsőerjesztésű söröket, ám úgy tartják, hogy az oly népszerű, modern ír vörös ale nem más, mint az angol bitter egy változata, amelybe pörkölt malátából több került, komlóből viszont kevesebb. Itthon is sokan főznek ilyen söröket, a legismertebb nemzetközi példa rá talán a Kilenny Irish Beer.


Sör és chips – nehogy összevissza egyél-igyál!

2019-01-09 | 22:08 infografika

Alighanem a világ legfontosabb infografikája áll előttünk. :) Melyik chipshez mely sörfajta illik a leginkább??? A pale ale a borsossal, a grapefruitos IPA a jalapenossal, a gose a rozmaringossal, a saison a mézes-mustárossal, a sima IPA pedig a hagymás-tejfölössel csúszik a leginkább. Ezentúl nem szabad eltéveszteni! :)

(Via)


Ezek a klasszikus savanyú sörök

2018-10-03 | 22:53 infografika

Hatalmas a savanyú sör divat. Az USA után Európa craft sörfőzdéi is sorra jönnek ki a maguk saját sour alejeivel. Nézzük, hogy mely klasszikus sörtípusok azok, amelyek eredetileg is a savanyú sörök családjához tartoztak!

Klasszikusan nem is tartanak nyilván sokféle savanyított sört, igaz, a sörforradalom kinevelt pár olyan, korábban nem ismert fajtát, mint mondjuk a sour IPA.

Nagyjából a 19. század közepéig/végéig egyébként a savanyú sörök sokkal leterjedtebbek voltak, de ennek mindössze annyi oka van, hogy a korabeli sörfőőzők nem ismerték azokat a gombákat és baktériumokat, amelyek a savanyodást előidézik, tehát nem tudhatták mitől lettek a főzetek olyanok, amilyenek. A tudomány és a technológia fejlődésével a sörfőzők jó esetben abszolút uralják a mikroorganizmusok működését a főzdében, így jöhetett el az ideje a szándékosan, de kontrolláltan savanyított sörök divatjának, amelyeknél nem a komlók és a maláták a fontosak, hanem a különböző savanyító mikroorganizmusok, valamint az erjedés folyamata.