Legközelebb valahol Kazahsztánban nevezik hasonlóan (sira) a sört, mint nálunk. Európában egyedül vagyunk az angol, a szláv és a spanyol-portugál tengerben. Itt egy térkép arról, mely országban, hogyan nevezik a sört Európában.
A Magyar etimológiai szótár szerint egyébként a sör a magyar rokon nyelveiben is elterjedt, valószínűleg a perzsán keresztül érkezett és valószínűleg a szurá (szeszes ital) szóra vezethető vissza.
A térkép forrása: Maps on the Web
Ezen a térképen összegyűjtötték, hogy a világ mely országában, a fogyasztás hány százalékát illik borravalóként hozzászámítani a számlához. A legtöbb helyen egyébként a 10 százalékos borravaló megfelelő, de olyan helyek is vannak, ahol nem várják el a jattot. Ezen kívül – főleg Európában – számos étteremben a számla végösszege már tartalmazza a szervízdíjat, így a 10 százalékos borravaló kiegészítő gesztus lehet, nem pedig szigorú szabály.
(Via)
A grafikán jól látszik, mely komlókat termesztik a legnagyobb mennyiségben. Eszerint a Cascade már nem olyan nagy menet, mint pár évvel ezelőtt és a Centennial is veszített a népszerűségéből. Van viszont egy állócsillag.
A Hop Growers of America legújabb statisztikai jelentését tette infografikára a Beer & Brewing. A rajzon a „Pacific Northwest”, azaz az USA észak-nyugati államai, legtöbbet termesztett komlófajtái látszanak, és az, hogyan változott a népszerűségük 2014 óta. Az egyes sávok magassága az adott évben termesztett hektárok számával arányos.
Eszerint a Mosaic megszerezte a második helyet, a Citra pedig kirobbanthatatlan az élről.
(Via)
2003 és 2017 között így alakult az egy főre jutó, elfogyasztott sör-, bor-, rövidital és egyéb alkoholos italok tiszta etanolra átszámított, literben kifejezett mennyisége Magyarországon. Tudatosabban élünk?
Így alakult a palackozott sörök átlagára Magyarországon 2010 és 2020 között.
A hazai sörgyártás számára a 2010-es év és a 2018-as is kimagaslónak mondható. Ezen az ábrán az előzé évhez képest látjuk a gyártási volument.
Ezen az infografikán jól látszik, hogyan csökken a magyarországi sörtermelés: az 1990-es, csaknem 992 millió literes termelés 2019-re 577 millió literre olvadt.
Térképre tettük Európa klasszikus sörtípusait, hogy látszódjon, honnan származnak. A legfontosabb kategóriák mellett olyanoknak is jutott hely, mint a hagyományos norvég, finn vagy dán sörtípusok.
Anglia:
- Bitter ale: klasszikus angol, erősen komlózott, felsőerjesztésű sör. Több típusa ismert.
Svédország
- Mead: mivel Svédországban nem volt megbízható az árpatermés, a mézsör terjedt el.
Norvégia
- Kornøl: a Nordfjord és a Sunnmøre régiók klasszikus söre, amely halvány, szűretlen és 6-8 százalék alkoholtartalmú. Kveik élesztővel készült és borókával ízesítették.
- Stjørdalsøl: Stjørdal régió sötétvörös, szűretlen söre, égerfüstölt árpamalákból, komlóval és borókával.
Finnország
- Sahti: hagyományos finn ale rozs- és árpamalátákból, vadélesztővel.
Írország
- Ír vörös ale: pörkölt árpával készülő, malátahangsúlyos felsőerjesztésű sör.
Skócia
- Scottish ale: malátásan édes, alacsony komlókeserűségű ale.
Franciaország
- Bière de Garde: eredetileg otthon készített, hosszan érlelt, erős világos sör, Nord Pas de Calais vidékéről.
Belgium
- Apátsági sörök, ide számítjuk a tripelt, a dubbelt és a quadrupelt is.
- Arge: Antrerpen savanyú söre
- Witbier: könnyed, korianderrel és narancshéjjal fűszerezett búzasör Flandriából.
- Lambic: spontán erjesztésű sörök Brüsszel környékéről, ide sorolható a Gueuze, a gyümölcsös Lambic és a Faro is.
- Flamand vörös ale: vörösesbarna színű, kifejezetten savas, savanykás, mégis gyümölcsös különlegesség
- Saison: a francia határhoz közeli régió eredetileg frissítő, alacsony alkoholtartalmú világos söre, búzamalátával
Dánia
- Hvidtøl: hagyományos dán sör, általában két százaléknál alacsonyabb alkoholtatalommal, meglehetősen malátás és édes.
Németország
- Altbier: Düsseldorf tradicionális felsőerjesztésű söre.
- Kölsch: Köln halvány, szűrt, felső erjesztésű söre.
- Berliner Weisse: szűretlen, savanyú, tejsavas erjedéssel készülő kb. 3 százalékos alkoholtartalmű búzasör Berlinből.
- Helles: világos, enyhén komlózott, malátás láger sör München környékéről.
- Dunkelbier: Bajorország félbarna, alsóerjesztésű, visszafogottan keserű söre, karamellmalátával.
Csehország
- Pilsner: aranyszínű, könnyed cseh láger, határozott komlózottsággal.
Ausztria
Wienna láger: Bécs borostyánszínű, jellegzetesen malátás karakterű, finoman komlós, közepesen testes láger söre.
Az Európa Pont készített egy összeállítást az európai országok hagyományos street foodjaiból. Az infografikára elsősorban péksütemények kerültek, amelyeknek a többsége mellé szuperül lehet sört is választani!
Egy aludoboz újrahasznosítása 95%-kal kevesebb energiába kerül, mint egy új előállítása, ráadásul az összes eddig előállított alumínium több, mint 75%-a ma is használatban van. Szóval érdemes arra figyelni, hogy a sörösdobozok ne a kommuniális hulladékban végezzék. Egy aludoboz alapanyaga, hogyha bekerül a visszaváltó automatába, akár 60 nap alatt visszakerülhet a boltok polcaira, és az Európában visszagyűjtött alumínium több, mint 90%-a Európában kerül újrahasznosításra.