Ezt kell tudnod a vienna lágerről

2019-09-06 | 14:14 infografika

Malátás karakterű, borostyán színű, komlós láger. Ifjabb Dreher Antal fejlesztése, 1841-ből, ám sokáig eltűnt a történelem viharaiban.

A vienna láger 1863-ban került Mexikóba, amikor Habsburg császára lett az országnak, akivel több sörfőző is érkezett Közép-Amerikába. Így maradt meg ott ez a sörstílus, amelyet a sörforradalom fedezett fel újra.


Ezt kell tudnod a kölschről

2019-08-15 | 11:25 infografika

Nem tudunk sok, napjainkban is készített, német eredetű, felsőerjesztésű sört mondani, de a kölsch ilyen. Szalmasárga, kellemesen malátás, könnyű sör, visszafogott komlózással, gyümölcsös jegyekkel.

Eredetileg Köln környékén főzték, az altbierből alakult ki, amikor már technológiailag lehetővé vált világosabb maláták készítése is. A kölsch-t készítő sörfőzdék még egyezményt is létrehoztak, amelyben meghatározták a stílus alapjait.


Bevállalod? Íme 8 szuper sörkoktél!

2019-08-12 | 15:42 infografika

Világszerte sosem látott népszerűségnek örvendenek a koktélok – sokszor épp a sörök kedveltságánek rovására. Itt az ideje hát előhúzni a sör alapú koktélokat, mert a sör és pár egyéb alapanyag hozzáadásával néha egészen meglepően kellemes italok születnek! Lássunk hát nyolc olyat, amelyek már beváltak!

(Via)


Ezt kell tudnod az ír vörös sörről

2019-08-08 | 12:18 infografika

Írországban évszázadok óta készítenek felsőerjesztésű söröket, ám úgy tartják, hogy az oly népszerű, modern ír vörös ale nem más, mint az angol bitter egy változata, amelybe pörkölt malátából több került, komlóből viszont kevesebb. Itthon is sokan főznek ilyen söröket, a legismertebb nemzetközi példa rá talán a Kilenny Irish Beer.


Sör és chips – nehogy összevissza egyél-igyál!

2019-01-09 | 22:08 infografika

Alighanem a világ legfontosabb infografikája áll előttünk. :) Melyik chipshez mely sörfajta illik a leginkább??? A pale ale a borsossal, a grapefruitos IPA a jalapenossal, a gose a rozmaringossal, a saison a mézes-mustárossal, a sima IPA pedig a hagymás-tejfölössel csúszik a leginkább. Ezentúl nem szabad eltéveszteni! :)

(Via)


Ezek a klasszikus savanyú sörök

2018-10-03 | 22:53 infografika

Hatalmas a savanyú sör divat. Az USA után Európa craft sörfőzdéi is sorra jönnek ki a maguk saját sour alejeivel. Nézzük, hogy mely klasszikus sörtípusok azok, amelyek eredetileg is a savanyú sörök családjához tartoztak!

Klasszikusan nem is tartanak nyilván sokféle savanyított sört, igaz, a sörforradalom kinevelt pár olyan, korábban nem ismert fajtát, mint mondjuk a sour IPA.

Nagyjából a 19. század közepéig/végéig egyébként a savanyú sörök sokkal leterjedtebbek voltak, de ennek mindössze annyi oka van, hogy a korabeli sörfőőzők nem ismerték azokat a gombákat és baktériumokat, amelyek a savanyodást előidézik, tehát nem tudhatták mitől lettek a főzetek olyanok, amilyenek. A tudomány és a technológia fejlődésével a sörfőzők jó esetben abszolút uralják a mikroorganizmusok működését a főzdében, így jöhetett el az ideje a szándékosan, de kontrolláltan savanyított sörök divatjának, amelyeknél nem a komlók és a maláták a fontosak, hanem a különböző savanyító mikroorganizmusok, valamint az erjedés folyamata.


Az Oktoberfest számokban

2018-09-21 | 11:15 infografika

A müncheni Oktoberfest a világ egyik legnagyobb fesztiválja, amelyen a sörnek kiemelt szerepe van. Az Oktoberfesten csak a 6 tradicionális müncheni sörfőzde sörei kaphatóak.


Sörpiaci tulajdonviszonyok

2018-08-21 | 18:38 infografika

Egyszerűen zseniális, és egyben órákig böngészhető az a grafika, amely a Themadfermentationist.com-on jelent meg, és amely a világ sörmárkáinak jó részéről megmutatja, mely nemzetközi multi kezében vannak. Igen, hazai márkák is találhatóak rajta!


Nyelvlecke – így mondják Európában, hogy sör

2018-06-25 | 15:26 infografika

Ami Törökországban Bira, Izlandon Bjőr. Ezeket a szavakat használja Európa a sörre.


Melyik városban van a legtöbb kraft?

2018-05-10 | 14:22 infografika

A Statista.com összeütött egy grafikát arról, hogy hol van a legtöbb mikrosörfőzde és brewpub az államokban. Portland, Denver és San Diego elég erős. Az összeálítsában csak azok a főzdék vettek részt, amelyeknek legalább 3 féle sörük van, illetve ötvennél több értékelésük a RateBeeren.

(Via)