Alkoholfogyasztás Magyarországon

2021-07-15 | 12:07 infografika

2003 és 2017 között így alakult az egy főre jutó, elfogyasztott sör-, bor-, rövidital és egyéb alkoholos italok tiszta etanolra átszámított, literben kifejezett mennyisége Magyarországon. Tudatosabban élünk?


A sör fogyasztói átlagára Magyarországon

2021-06-16 | 09:00 infografika

Így alakult a palackozott sörök átlagára Magyarországon 2010 és 2020 között.


A sörgyártás volumene Magyarországon

2021-06-16 | 08:54 infografika

A hazai sörgyártás számára a 2010-es év és a 2018-as is kimagaslónak mondható. Ezen az ábrán az előzé évhez képest látjuk a gyártási volument.


Sörtermelés Magyarországon 1990-2019

2021-04-16 | 14:28 infografika

Ezen az infografikán jól látszik, hogyan csökken a magyarországi sörtermelés: az 1990-es, csaknem 992 millió literes termelés 2019-re 577 millió literre olvadt.


Európa tradicionális sörei és származási helyük

2021-01-27 | 12:02 infografika

Térképre tettük Európa klasszikus sörtípusait, hogy látszódjon, honnan származnak. A legfontosabb kategóriák mellett olyanoknak is jutott hely, mint a hagyományos norvég, finn vagy dán sörtípusok.

Anglia:

  • Bitter ale: klasszikus angol, erősen komlózott, felsőerjesztésű sör. Több típusa ismert.

Svédország

  • Mead: mivel Svédországban nem volt megbízható az árpatermés, a mézsör terjedt el.

Norvégia

  • Kornøl: a Nordfjord és a Sunnmøre régiók klasszikus söre, amely halvány, szűretlen és 6-8 százalék alkoholtartalmú. Kveik élesztővel készült és borókával ízesítették.
  • Stjørdalsøl: Stjørdal régió sötétvörös, szűretlen söre, égerfüstölt árpamalákból, komlóval és borókával.

Finnország

  • Sahti: hagyományos finn ale rozs- és árpamalátákból, vadélesztővel.

Írország

  • Ír vörös ale: pörkölt árpával készülő, malátahangsúlyos felsőerjesztésű sör.

Skócia

  • Scottish ale: malátásan édes, alacsony komlókeserűségű ale.

Franciaország

  • Bière de Garde: eredetileg otthon készített, hosszan érlelt, erős világos sör, Nord Pas de Calais vidékéről.

Belgium

  • Apátsági sörök, ide számítjuk a tripelt, a dubbelt és a quadrupelt is.
  • Arge: Antrerpen savanyú söre
  • Witbier: könnyed, korianderrel és narancshéjjal fűszerezett búzasör Flandriából.
  • Lambic: spontán erjesztésű sörök Brüsszel környékéről, ide sorolható a Gueuze, a gyümölcsös Lambic és a Faro is.
  • Flamand vörös ale: vörösesbarna színű, kifejezetten savas, savanykás, mégis gyümölcsös különlegesség
  • Saison: a francia határhoz közeli régió eredetileg frissítő, alacsony alkoholtartalmú világos söre, búzamalátával

Dánia

  • Hvidtøl: hagyományos dán sör, általában két százaléknál alacsonyabb alkoholtatalommal, meglehetősen malátás és édes.

Németország

  • Altbier: Düsseldorf tradicionális felsőerjesztésű söre.
  • Kölsch: Köln halvány, szűrt, felső erjesztésű söre.
  • Berliner Weisse: szűretlen, savanyú, tejsavas erjedéssel készülő kb. 3 százalékos alkoholtartalmű búzasör Berlinből.
  • Helles: világos, enyhén komlózott, malátás láger sör München környékéről.
  • Dunkelbier: Bajorország félbarna, alsóerjesztésű, visszafogottan keserű söre, karamellmalátával.

Csehország

  • Pilsner: aranyszínű, könnyed cseh láger, határozott komlózottsággal.

Ausztria

Wienna láger: Bécs borostyánszínű, jellegzetesen malátás karakterű, finoman komlós, közepesen testes láger söre.


Ezek Európa legnépszerűbb street foodjai

2020-10-08 | 11:23 infografika

Az Európa Pont készített egy összeállítást az európai országok hagyományos street foodjaiból. Az infografikára elsősorban péksütemények kerültek, amelyeknek a többsége mellé szuperül lehet sört is választani!


Minden doboz visszajár!

2020-09-07 | 10:23 infografika

Egy aludoboz újrahasznosítása 95%-kal kevesebb energiába kerül, mint egy új előállítása, ráadásul az összes eddig előállított alumínium több, mint 75%-a ma is használatban van. Szóval érdemes arra figyelni, hogy a sörösdobozok ne a kommuniális hulladékban végezzék. Egy aludoboz alapanyaga, hogyha bekerül a visszaváltó automatába, akár 60 nap alatt visszakerülhet a boltok polcaira, és az Európában visszagyűjtött alumínium több, mint 90%-a Európában kerül újrahasznosításra.


Sörfogyasztás Magyarországon 1990-2018

2020-07-22 | 08:48 infografika

A grafikonon az egy főre jutó sörfogyasztás látható Magyarországon, fő/liter/év bontásban. Jól látszik a kilencvenes évekbeli meredek csökkenés. A mélypont 2013-ra tehető, azóta enyhe emelkedés tapasztalható a hazai sörpiacon.


Ezt kell tudnod az ír stoutról

2020-05-07 | 11:00 infografika

A mély barna, olykor egészen fekete ír stout eredete a XIX. századba vezet vissza. Azt nem tudjuk, hogy az első főzetek inkább kávés vagy csokis illatjegyekkel rendelkeztek, az viszont biztosnak látszik, hogy a Londonban főzött porterek testesebb, krémesebb változatai lettek a stoutok. Az ír stout pedig az 1800-as évek végén különült el a London stouttól.


Érdekesen változott az európai népek italfogyasztási kultúrája

2020-02-28 | 14:19 infografika

Sör, bor, vagy párlat? Nagyjából így írható le, mely italtípusokat választja legszívesebben az európai ember, hogyha alkoholfogyasztásra kerül sor.

Az American Association of Wine Economists, AAWE infografikáján azt jelenítették meg, hogyan változtak Európában az alkoholos italfogyasztási szokások az elmúlt negyed évszázadban. A figyelmes szemlélő számos érdekességre bukkanhat!

Összességében úgy tűnik, feljött a sör, meghódítva olyan államokat, mint Lengyelország, Spanyolország, vagy Oroszország. Svédországban ugyanakkor átvette a főszerepet a bor, a párlatok pedig Bulgáriában erősödtek leginkább.