Cikk megosztása
Ünnepélyes keretek között mutatták be pénteken a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség összefogásából megvalósuló Apátúr Sörházat és Tanműhelyt Győrben a Széchenyi téren.
Az üzem, és a hozzá tartozó söröző a Lloyd-palota földszintjén kapott helyet. Az erjesztőtér pedig a pincében található – számol be róla a Győr Plusz. 12 darab, 500 literes tartály található a pincében, havonta 6000 liter sört tudnak előállítani. A tartályból a sörök közvetlenül a söröző asztalainál kialakított sörcsapokhoz érkeznek, így frissen csapolhatóak.
Az Apátúr Sörház és Tanműhelyben négy alapsört főznek. Készül egy pilsner, Novícius néven, egy bajor búza sör, Perjel elnevezéssel, illetve van egy barna ale és egy IPA is. Ezeken kívül pedig egy-egy téli és nyári sör is készül majd.
A sörházat Szijjártó Péter külügyminiszter, egykori bencés diák adta át. Az üzem kialakításában pedig a magyar állam segédkezett: 2018-ban vásárolta meg a Lloyd palota épületét, majd a bencés közösségnek adományozta.