Cikk megosztása
A kávépörkölő mester leginkább a gin tonikhoz hasonlítja a hard seltzert, illetve elképzelhetőnek tart a gyümölcsösök mellett akár egy kávés ízűt is. Bakos Balázs, a Roastopus alapítója vall első hard seltzer élményéről.
Magyarországon kevesen ismerik a hard seltzereket. Ezek az áttetsző, szénsavas, alkoholos italok jellemzően gyümölcs ízesítésűek, és igen zajos a sikerük az Egyesült Államokban. Épp ezért várható volt, hogy hamarosan itthon is felbukkannak. Az első hard seltzert a Dreher Sörgyárak hozta a magyar piacra, Viper néven.
A kategória annyira új Magyarországon, hogy a még az általunk megkérdezett specialisták sem kóstoltak ilyet korábban. Annál izgalmasabb volt elküldeni a Vipert séfnek, párlatszakértőnek, sommeliernek, baristának és természetesen sörfőzőnek is, majd jól kifaggatni őket a tapasztalataikról!
Megkóstolta a Vipert Bakos Balázs, a Roastopus kávépörkölő mestere is.
Az első kérdés természetesen az: hogy ízlett?
Ugyan előzetesen informálódtam, hogy mi fán terem a hard seltzer, mégsem tudtam pontosan, hogy mire is számítsak. De egyébként ízlett. Behűtöttem, illetve az élményt fokozandó, kerestem egy formás poharat is hozzá. Először csak forgattam a pohárban, beleszippantottam, próbálva megfejteni, hogy mit is mutat majd. Az első korty után az villant be, hogy bár csak július lenne, és a Balaton partján, hűsítő árnyékban élvezhetném…
Hogyan írnád le általában a hard seltzert egy olyannak, aki még nem kóstolta?
Ha valakinek nagyon tömören kellene leírnom, akkor egy nagyon könnyed gin-tonichoz hasonlítanám, visszafogott lime felütéssel. Semmi esetre sem egy harsány, tömény italt képzeljünk el, inkább egy könnyed, buborékos nyári hűsítőt.
Milyen italtípusok alternatívájaként tudod elképzelni a hard seltzert?
Eléggé kilóg a sorból, így talán nem alternatívaként tekintenék rá, de ha egy meleg nyári napon még soknak éreznénk egy töményebb koktélt, akkor oda pont jó lehet.
Kávépörkölőként illatokkal és ízekkel dolgozol. A hard seltzer ipari mennyiségben előállított termék, ennek ellenére érdemes lehet keresgélnünk benne szokatlan aromákat, izgalmat?
Nem tudom létezik-e több változata – gondolom idő kérdése –, de tetszik, hogy nem az köszön vissza az első pillanatban, hogy ezt bizony rendesen megkínálták aromával. Éppen annyit tesz hozzá a lime, amennyit szükséges. A Roastopusnál a világos pörkölés mellett tettük le a voksunkat, vállalva, hogy a jelen társadalmi normák mellett ez még elég megosztó. A hard seltzer esetében nem érzem ennek a veszélyét, elég könnyen befogadható, az újdonság varázsa pedig határozottan megfűszerezi.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Tudjuk, hogy az USA piacain roppant sikeres a kategória, mit gondolsz arról, hogy Magyarországon milyen karrier előtt állhat?
Amint ismét lendületet vesz az élet, szerintem borítékolható a sikere, akár egy könnyed kikapcsolódásra vágyunk, akár egy pezsgő fesztiválra.
A seltzerek a nemzetközi piacokon elsősorban citrusos ízekben érhetőek el, de a craft főzdék többek között chilis és egyéb rafinált ízesítésekkel is próbálkoznak. Hogyan látod, megjelenhet akár a kávé is benne egyszer? Ha a cold brew kávés tonikot nézem, akkor nem tűnik elrugaszkodottnak az ötlet…
Az ital alapvetően semleges jellege felkérés keringőre, és elég széles a lehetséges variációk palettája. Mi mást mondhatnék: naná, hogy a kávé is jó párja lehet, már az első pillanatban elkalandozott a fantáziám a buborékkal megbolondított kávékülönlegességek világába.
A Dreher Sörgyárak által forgalmazott Viper hard seltzer már kapható 0,33 literes dobozos kiszerelésben, és hamarosan érkezik majd az üveges változat is! Mindkettő 96 kilokalóriát tartalmaz, alkoholtartalmuk pedig 4 százalék.
(x)