fbpx

Ha márciusban nekiállsz – szeptemberre sörmester lehetsz!

Írta: BeerPorn.hu

2018-01-30 | 07:37 Magazin

Képünk illusztráció (Fotó: Flickr/Damngood Brew)

Március 10-én indul a Focus Oktatóközpont következő OKJ-s sörgyártó tanfolyama, amely nem csak a házi sörfőzők számára lehet a következő lépés a sörfőzési ismeretek mélyebb elsajátítása felé, hanem már főzdében dolgozó, a gyakorlatot nagyban is ismerő sörkészítőknek is hasznos tudást nyújthat.

Papíron a sörfőző flottul végrehajtja a maláta-, vagy sörgyártási folyamat összes technológiai műveletét, figyelembe véve a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelményeket, valamint a jövedéki törvény előírásait is kívülről fújja – aztán a többi már megy magától. Vagy mégsem? Lippai Dénest, a Focus Oktatóközpont sörfőző oktatóját kértük meg, hogy meséljen a sörgyártás folyamatairól, valamint arról, hogyan tanítják ezeket.

Kiknek szól ez?

Alapvetően ezzel a képzéssel is az a célunk, hogy a sörfőzésben is felváltsa a mennyiségi szemléletet a minőségorientáltság, szóval van egyfajta misszió is a dologban – kezdi magyarázni a képzés hátterét Lippai Dénes. A tanfolyam során igyekszünk minden fontos sörtípust sorra venni, legyen szó szűrt, szűretlen sörökről, angol, amerikai, belga és német típusokról, készülhet IPA, vagy adott esetben stout is – mondja.

Munkában a hallgatók

A tanfolyamot egyrészről az otthoni sörfőzők keresik leginkább, olyanok, akik a háttértudás miatt szeretnék elvégezni. Ők tudják nagyjából, melyek azok a kémiai folyamatok, amelyek a sör készítése során végbe mennek, de azt nem, hogy pontosan mi miért történik. A felületes tudás elmélyítése az egyik fontos cél, valamint a sörfőzés folyamatának átültetése nagyobb, profi gépekre – hiszen otthon egészen más körülmények között készül a sör, mint egy profi üzemben.

A másik, talán még gyakoribb motiváció az szokott lenni, amikor valaki szeretne a söriparban dolgozni, akár saját céget alapítani, de nem rendelkezik a megfelelő végzettséggel. Sokan jönnek hozzánk olyanok, akik évek óta sörfőzdében végeznek ilyen-olyan munkákat, de egy OKJ-s papír minimum kell ahhoz, hogy hivatalosan is sörfőző lehessen valaki – tudtuk meg Lippai Dénestől. Sokan ezt a képzést választják az egyetemi, élelmiszermérnöki helyett. Az ugyan részletesebb tudást ad, de ez gyorsan megszerezhető, és praktikus ismereteket lehet megszerezni általa.

Roppan a maláta

Én mindig úgy próbálom tartani az elméleti részt is, hogy gyakorlatias vizekre evezek. A célokat úgy lehet összefoglalni, hogy az alaptudást visszük át problémamegoldó készséggé – magyarázta az oktató.

Minden, ami sör

A képzés hat hónapig tart, hétvégéken. Az alapanyagoktól, kezdik bemutatni a sör készítési folyamatát. A gabonáról és a malátáról különösen sok szó esik, hiszen a Focus Oktatóközpontnál megszerzett végzettséggel akár malátagyárban is el lehet helyezkedni.

Szóval a képzés leginkább gyakorlatorientált, olyannyira, hogy miután a hallgatók megismerkedtek az árpával meg a gabonákkal, jön a malátázás folyamata, berendezései, majd rá is térnek a sör gyártási folyamataira. Egyenesen a sűrűjébe: főzőházi munkálatok, alapanyag tárolás, receptúratervezés, főzés, erjedés levezetése, sörfokolás, palackozás, hordóba fejtés, pasztőrözés. Ezzel párhuzamosan pedig elsajátítják az egyes sörtípusokat, megismerik a főbb fajtákat.

A fentiek teszik ki a tananyag legnagyobb hányadát, ráadásul a képzés jelentős része nem máshol, mint a Legenda Sörfőzdében zajlik. Vagyis nem úgy kell ezt elképzelni, hogy valaki egy táblánál magyaráz a komlóforralásról, közben pedig egy viharvert írásvetítőn szemléltető ábrákat mutogatnak, hanem ha komlóforralás van, akkor abszolút kézzelfogható, színes, de leginkább illatos élmény.

Persze akad itt is néhány szárazabb téma, de a jövedéki-, vagy vállalkozási ismereteket, a söripari mikrobiológiát, vagy az elsőre félelmetesen hangzó főzőházi számolásokat nem lehet kihagyni egy ilyen tanfolyamból.

Saját recept, nagyban?!

A legjobb persze az egészben az, hogy miközben a fentieket tanulja az ember, nem véletlenül tölti az idejének jelentős részét a Legenda Sörfőzdében, hiszen jónéhány sör készítésében tevékenyen is részt vállal.

A legutóbbi csoport még a receptet is maga tervezte – meséli Lippai Dénes – ők egy félbarna rozsos APA-t csináltak, ami remekül sikerült, a mostaniak pilsnert főznek, de olyan eset is van, hogy a Legenda valamely közkedvelt sörének készítésébe „segítenek be” a hallgatók.

Remek hangulat és sörök ide vagy oda, a végén persze itt is vizsgázni kell. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a résztvevők jelentős része igen motivált, szóval a vizsga is jól szokott menni – nyugtat meg minden leendő sörfőzőt az oktató.

Szóval, ha minden jól megy, a végén – ebben az esetben valamikor szeptemberben – megszerzett bizonyítványt pedig a Focus Oktatóközpont több nyelven is ki tudja adni, így az unió területén – ahogy erre már több példa is volt a múltban – simán lehet munkát vállalni vele.

Mi okod lenne hezitálni?

A tanfolyamról itt tudhatsz meg többet, ha pedig úgy döntenél, nekivágsz, ide kattints, és jelentkezz!

(x)