Cikk megosztása
Magyarországon gyakran elhangzik, hogy a sörforradalom túlontúl Budapest központú, és vidéken azért lassabban mozdul a világ. Vajon ez Erdélyre még inkább igaz? Létezik igazi székely kraft?
Az erdélyi kisüzemi sörhelyzetnek szentelt hosszas cikket az Erdélyi Napló, amelyben jó néhány szubjektív megállapítás mellett a szerző, Dorozsmai Endre sorra veszi, mely kisüzemi főzdéket érdemes megjegyezni a határon túl.
Kolozsváron működik a Bere a la Cluj, a Kutuma, a Klausenburger és a Hophead, Temesváron pedig kiváló minőséget tud a Bereta, Ferencfalván (Temesvártól délre) pedig a Sara működik.
Persze Erdély-szerte megfigyelhető, hogy a legtöbb kocsmában és vendéglőben még nem található kézműves sör, inkább a nagyobb városok csúcsvendéglői nyitottak a craft felé. A szerző megjegyzi, hogy a Gault Millau-kalauz által Erdély legjobb vendéglőjének tartott kolozsvári Baraccában sincsen például kisüzemi termék – de ez a jelenség jócskán jelen van még Magyarországon is.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A cikk Temesváron a Biblioteka, a Reciproc és a Viniloteca sörözőket javasolja, Aradon kiemelkedő a Joys Pub, Nagyváradon a Tom Beer, Szatmárnémetiben a magyar színház kocsmájában van pár – leginkább magyarországi kisüzemi sör, Sepsiszentgyörgyön pedig a Szimpla választéka jó.
Romániában az Auchan szintén elkezdte forgalmazni a craft sörök egy részét, így immár hipermarketben is elérhető néhány kisüzemi termék.