Ename Abbey sörök a Brouwerij Romantól

Írta: Rutkai Vera

2021-06-10 | 06:48 Magazin

Fotó: Roman.be

A francia forradalom sújtotta Ename bencés kolostornak mára csak a romjait lehet megtekinteni, ám Belgium legrégebben üzemelő családi sörfőzdéjének hála, az egykori apátság söreinek felelevenítésével visszautazhatunk az időben. Erre a Roman Sörfőzde öt remekbeszabott, apátsági hagyományok szerint készített sörrel ad lehetőséget. Ismerkedjünk meg az Ename sörökkel!

A belga Oudenaarde külvárosában fekszik az Ename apátság, melyet V. Baldwin, Flandria grófjának felesége, Adele alapított. 1063-tól az apátsági komplexum építése a korábban a falu részét képező Saint Salvator templom körül kezdődött el. 1139-ben az oszmán templom helyébe egy nagyobb, román stílusú templom lépett. 1165 körül az apátság épületeit nagyobb és díszesebb épületek váltották fel új gótikus stílusban.

A XIII. század második felében az apátságot kórházzal és beteg szerzetesek gyengélkedőjével bővítették, emellett az apátság elindította erdőgazdálkodási programját is.

A XVI. század folyamán kirobbantak a lázadások és a polgárháború. Mikor 1578-ban Gent város protestáns csapatai megszállták Oudenaarde-ot, az apátság lényegében megsemmisült. A romokat kőbányaként használták a szerzetesek visszatéréséig, azaz 1596-ig, mikor is megkezdték az apátság újjáépítését.

A XVII. század folyamán az apátság jó anyagi háttérrel rendelkezett, épületei fenségesek voltak. Az apátok aktívan kivették a részüket a megye politikai életéből is. Mivel az apátság falai között tilos volt politikai ügyeket tárgyalni, az épületkomplexum előtt nagy, modern szökőkutakkal és pavilonokkal ellátott francia kertet építettek. Itt az apátok találkozhattak más politikusokkal és megvitathatták velük az államügyeket. Az apátságot 1795-ben szétrombolták, amikor a francia forradalom elérte Flandriát. Ename régészeti feltárása az 1940-es években kezdődött, a romok 1998 óta a Tartományi Régészetei Park részét képezik.

Az első sörfőző tevékenység a bencés apátság megalapításának idejére nyúlik vissza. Vélhetően működésének teljes ideje alatt készítettek sört az apátság területén. Mivel a romok helyén képtelenség lenne feleleveníteni a sörkészítés hagyományát, ezt a feladatot Belgium legrégebbi sörfőző famíliája vállalta magára.

Évszázados családi tapasztalat

A Roman főzde szenvedélye és tapasztalata öt évszázadra nyúlik vissza, egészen 1545-ig, amikor is Oudenaarde egyik fogadósa, Joos Roman, több üzleti tevékenysége mellett, elkezdte árulni saját söreit. Az elkövetkezendő generációk alatt a sörfőzés lett a család fő tevékenysége. Napjainkban Carlo és Lode Roman, mint a tizennegyedik generáció képviselői viszik az üzemet. A hagyományok tiszteletben tartása mellett az innovációt is szem előtt tartva igyekeznek a sörfőzés művészetét a legmagasabb fokon űzni. Nem kis sikerrel, ugyanis a családi sörfőzde termékeikkel már számos díjat bezsebelt.

A Brouwerij Roman a sör iránti szenvedély, a kézművesség és a középkori bencés recept tiszteletben tartása mellett öt valódi apátsági sört állít elő az Ename neve alatt, melyekkel 1990-ben a főzde díjat is nyert.

Az Ename Pater, alacsonyabb alkoholtartalommal hordozza a frissítő, citrusos, gyógynövényes illat- és ízjegyeket, kellemes komlókeserűség mellett. Az Ename Blond egy igazán szomjoltó világos, illatában édes maláta, banán, citrusok érezhetőek; ízében kellemesen malátás, gyümölcsös és kissé kesernyés. Az Ename Dubbel karamell és édes gyümölcs aromákat hordoz, ízében karamell, pirított maláta, kávé, étcsokoládé, alkohol és keserű komló harmonizál. Az Ename Rouge egy mélyvörös apátsági sör, világos rózsaszín habbal, amelyben egy erőteljes testességgel a cseresznye természetes íze dominál, az édes-savanyú aránya tökéletes egyensúlyban van a meggylé hozzáadásának köszönhetően. Az Ename Tripel egy erős, karakteres sör, mely citrusfélék, ananász, őszibarack, nektarin és gyógynövények ízeivel rendelkezik, a maláta és a komló finoman kiegyensúlyozott. A Rouge kivételével, mindegyik sörtípust újrafermentálják a palackban, ezzel is hódolva az apátsági sörfőzés hagyományainak.

Többszáz évre visszanyúló belga hagyomány és tudás – az Ename sörökkel igazán nem nyúlhatunk mellé, mindenkinek érdemes végigkóstolni a palettát!

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.