fbpx

Bud Spencer hagymás babja kispálya a grúzok babragujához képest!

Írta: BeerPorn.hu

2021-03-28 | 06:56 Magazin

A lobio olyan nemzeti étel Grúziában, mint nálunk mondjuk a paprikás csirke. Van belőle kifőzdés változat és a csúcsgasztróban is megtalálható. Szerencsére nem kell hozzá különösebb szakértelem és alapanyag sem, ráadásul bátran lehet rá sörözni – ha bírsz!

2019-es georgiai gasztrotúránkról szóló cikkünkben már megénekeltük azt, hogy milyen pazar gasztronómiája van az országnak. Akkor csak egy mondat jutott a lobionak, pedig érdemes róla sokkal többet beszélni, annál is inkább egy olyan országban, mint a miénk, ahol Bud Spencerék kultusza töretlen, és így a hagymásbab is az egyik legkedveltebb (kan)bulikaja. Pláne az a változat, amely barna sörrel készül!

Szóval a lobio…

A derék grúz babevők többféle babból is készítik ezt a raguszerű ételt, amelyből húsos és húsmentes változat egyaránt létezik. Jól választott babból, illetve húsmentesen ráadásul sokkal könnyebb kaja, mint a Spencer/Hill féle, és a könnyedség elérésében a végén rákerülő tetemes mennyiségű zöld koriander is segít, hiszen az állítólag segít az emésztésben.

Négy kemény legénynek kell hozzá:

  • kb. fél kiló bab (mindegy, hogy milyen, sima tarkával, vagy vörössel is király)
  • pár babérlevél
  • olaj
  • 2 nagy hagyma
  • fél fej fokhagyma
  • darált (csípős) paprika (török boltokban van)
  • őrölt koriandermag
  • őrölt római kömény
  • füstölt pirospaprika
  • 15 dkg vaj
  • friss koriander

Processz:

A babot be kell áztatni pár órára, aztán új vízben elkezdeni főzni a babérlevelekkel és némi sóval. Amikor a bab már teljesen puha, az olajon az apróra vágott hagymát és a fokhagymát meg kell pirítani, beletenni a darált paprikát, az őrölt koriandermagot és római köményt és a füstölt paprikát.

Amikor a hagymák megdinsztelődtek, mehet bele a leszűrt, babérlevelektől megszabadított, botmixerrel enyhén összezatyult bab (legyenek benne egész szemek, nem babpürét késztünk!). A bab főzővizével pedig be lehet állítani a megfelelő állagot, amely valahol a babfőzelék környékén ideális.

Az igazán autentikus, szakállas grúz babfüggők ilyenkor teszik agyagedényekbe a lobiot, és kemencében (sütőben) nagyjából fél óra alatt még megsütik. Ha ez is megvan, jöhet a tálalás, amelyhez rendkívül fontos a rengeteg friss koriander, az adja majd meg a lobio végleges ízét.

Mi Tbilisziben könnyű, helyi lágersörnél komolyabbat nem bírtunk inni utána… :)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés