fbpx

Befutott a puszta öt órai teája

Írta: Kovács Bálint

2021-03-30 | 06:28 Magazin

A vendéglátás lassan egy éve tartó teljes kifekvése némileg magával rántotta a kraftot is. A sörfőző, ha nem ugrik fejest az erjesztőtartályba, megpróbál előre menekülni. A fogyasztói érdeklődést pedig muszáj fenntartani, ha kell, új tételekkel. Erre egy aktuális példa az Ugar Brewery Zen Mode nevű söre. Teaidő!

Szolnok után, Szajolt elhagyva Törökszentmiklósra érünk, szikár, kemény környék ez, ős, buja földön dudva, muhar, itt található az Ugar Brewery. Történetük saját bevallásuk alapján a szokásos: a hirtelen felindulásból elkövetett otthonfőzés pár év alatt előre megfontolt(?) első számú megélhetéssé változott. Fesztiválokon már elég sokszor lehetett találkozni velük, kraftsörös helyeken elsősorban a kis fura fejű, cuki, pusztai szuperhősős sorozatuk szúrhatott szemet az amúgy elég harsány és büntető szóviccekben tobzódó magyar sörpiacon, itt feltűnést kelteni különösen szép munka.

Pusztai srácok lévén, képesek több lovat megülni egy fenékkel, azaz több, különböző sörcsaládot forgalmaznak. A Puszta Minimal család áll egy Fake Your Pils nevű golden ale-ből, egy Hopjuliska nevű APÁ-ból és egy Nomád nevű, hidegkomlózott amerikai búzasörből. Mindezt nagyon jól eltalált, minimál vektorgrafikás címkékkel ellátva.

A Puszta Superheroes a már említett Jász-Nagykun-Szolnok megyei szuperhősök csapata, AgrárX a dupla IPA, Flexman (csak hétvégén, reggel 6 és 10 között!) triplán hidegkomlózott East Coast IPA, a bármennyi nokiásdobozt eltüntetni képes Stróman, azaz New England IPA, a banyatank Lewis Hamilton-ja, Wonder Kompót (sour fruit ale), és a Gose-ok rettenthetelen, kopasz fejre négy csücsökre kötött fehér vizes kendős királyai: Need For Speedo és Red Speedo.

Hopjuliska (Fotó: UGAR Brewery Facebook)

Ezen kívül rendelkeznek még több kollab sörrel, illetve van egy kakukktojás, a Puszta Teatime sorozat, mely sorozat eddig állt egy, azaz egy darab tételből, a Gray Matter nevű Earl Grey teával főzött West Coast IPÁ-ból, ehhez érkezett most egy pár, a Zen Mode nevű, zöld teás session IPA. Ez a sorozat az Ugar sötét (vagy éppen hogy a fehér) lova, semmi kikacsintás a pusztai életre, sehol egy kapaforgató szuperhős, a címkék hűvösen elegánsak, bármelyik londoni klubban fel lehetne szolgálni őket pontban öt órakor. A Gray Matter tulajdonképpen be is futott valami hasonló karriert: Michelin csillagos étteremben is lehetett vele találkozni az itallapon.

Hát, most nem lehet, nem azért, mert a sör vagy az étterem rosszabb lett, hanem mert egy-két kisebb megszakítással lassan egy éve kókadoznak a sörcsapok üresen, használaton kívül szerte az országban. Elképesztő csapás ez a kraft és kisüzemi söriparnak is, hiszen ők jellemzően vendéglátóhelyeken, fesztiválokon értékesítik termékeiket. Ahogy az éttermek, úgy jobb híján a főzdék fő profilja is a közvetlen házhoz szállítás lett (üzletláncokba bekerülni a kis mennyiségű és több esetben szezonális termékekkel nemigen tudnak). Sok főzdének kell véges számú vásárlóért megküzdeni, ennek megfelelően folyamatosan magukon kell tartaniuk a vásárlók figyelmét, egyrészt folyamatos közösségi jelenléttel, másrészt időről időre új termékekkel.

Itt a tökúj Zen Mode! (Fotó: UGAR Brewery Facebook)

Ezt lépte meg most az Ugar, pénteken mutatták be Zen Mode nevű legújabb tételüket. Szigorúan csak Facebook Live-on, semmi személyes kontakt, koccintás csak monitoron keresztül. Igazából egy mini sörkóstolót rittyentettek az esemény köré, belövő sörnek ittunk egy Fake Your Pilset, és végigmentük a komplett, két tagú Teatime sorozaton.

A Fake Your Pils, egy Pilsnek álcázott golden ale. Sokáig a Hopjuliska volt az alapsör, de a különböző fesztiválokon elég erős lakossági igény merült fel valami tényleg egyszerű, könnyű, láger szerű, de jó minőségű (és persze nem drága) sörre. Ilyenkor a főzdetulajdonosok a főzde kapacitásától, anyagi helyzetétől és a sörfőzők személyes ambícióítól függően vagy megtörnek, és készítenek egy alap lágert, vagy csinálnak valami olyasmit, mint az Ugar: pilzeni malátából, Magnum, Citra és Simcoe komló felhasználásával egy szikár, könnyedebb, frissítő, enyhén citrusos felsőerjesztésű, szűretlen sört. Amit megjegyzem, az íze alapján szerintem nem egy főzde eladna IPA gyanánt.

A crew (Fotó: UGAR Brewery Facebook)

Nyilván az új tagot, a nagy durranást a végén kellett volna bemutatni, de mivel a Zen Mode gyakorlatilag a Gray Matter, könnyedebb, tavasziasabb kistestvére, nem igazán tudott volna érvényesülni a Gray Matter után. Fontos tudni mindkét sör esetében, hogy a kiváló minőségű szálas teákat főzés közben áztatják a sörlébe, pár percig, éppen úgy, mintha otthon a forró vízbe áztatnánk a teafüvet, hiszen így lesz a legélvezhetőbb, és így nem dominál majd a kész sörben, hanem a különböző komlók ízeit, illatát szépen kiegészíti. Aki bolti jeges tea ízt vár a sörtől, csalódni fog, aki viszont szereti a nem agyoncukrozott, agyoncitromozott napközis teán túli ízeket, szeretni fogja. Gyakorlatilag egy kiváló session IPÁ-t iszik az ember, aminek illatában is ott a zöld tea, és ha kicsit öblöget a korttyal, a teákra jellemző, szájat húzó cseresség is megjön.

Aki pedig nem ismeri még az idősebbik testvért, a Gray Matter egy West Coast Ipa, Earl Grey teával ízesítve. Kicsit mindenben több, erősebb, markánsabb, míg a Zen 5,4%, ez 7,2% alkohollal bír, ízben kesernyésebb, bergamottosabb, a korty is sűrűbb. Hűvösebb idők és nehezebb ételek méltó ellenfele, míg a Zen a tavasz, a könnyű vacsorák, és az „igyunk még egyet? Persze, mi baj lehet?” kezdetű programok ideális partnere.

Öt óra, a nap már lemenőben, támaszkodjunk hát a kapanyélre, szisszenjen a doboz, cukor, citrom, tej nem kell bele, két-három határozott korty után elégedetten sóhajtva legeltessük tekintetünket a végtelen pusztaságon. Ez már maga a Zen.