Belga IPA-k, amelyekre az egész világ felkapta a fejét

Írta: Ács Norbert

2020-10-15 | 06:22 Magazin

Fotó: Flickr/The IPA

Hogyha a belga sörökről kezdünk beszélgetni, tuti, hogy nem az IPA kerül elő először. Ez persze nem véletlen, hiszen a legendás sörkultúrájú ország egy rakás „saját” sörfajtával rendelkezik. Mi mégis belga IPA-kat ajánlunk az alábbiakban. Meggyőző lesz, ígérjük!

Talán nem túlzó az állítás, miszerint az utóbbi idők egyik legfelkapottabb sőrtípúsa az IPA. Ezt a kifejezést még azok is ismerik, akik egyáltalán nem sörkedvelők. Az IPA egy mozaikszó, mely az India Pale Ale megnevezést kívánja jelölni, melynek a 2015-ös BJCP jelenleg háromféle típusát különbözteti meg: az amerikait, az angolt és az ún. imperial IPA-t, ami a standard kategóriához képest egy magasabb alkoholtartalmú készítményt jelent.

Az IPA nagyon hamar a craft sörfőzés forradalmának jelképévé vált, amiben aztán a nagyobb sörgyárak is meglátták a busásan jövedelmező üzleti lehetőségeket. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a világ mely pontján készítik a legjobbat az említett típusból: egyesek a keserű ital őshazáját, Angliát tartják az IPA főzés éllovasának, mások viszont az amerikai változatokra esküsznek. Viszont azt már csupán kevesen tudják, hogy Belgiumban is készítenek kiváló, sőt, díjnyertes főzeteket is. Az alábbiakban ezek közül szemezgettünk:

De Ranke XX Bitter

Fotó: Tuesdaypints

Ez a 6%-os világos ale igazi trendteremtő a jelenlegi belga IPA-k között, amely számos hazai és nemzetközi elismerést magáénak tudhat. Viszonylag alacsony alkoholfoka mellett a gyártó az egyik legkeserűbb sörének vallja, mely a rengeteg Brewers Gold és Hallertau komló keveréknek köszönhetően igencsak gazdag ízvilággal bír, amit hosszantartó, erőteljes lecsengés követ.

Houblon Chouffe

Fotó: Thelonebiker.com

Az Achouffe sörfőzde 2006 óta gyártott 9%-os terméke, mely háromféle komló hozzáadásával készül. A magas alkoholfok már árulkodik, hogy itt bizony egy hamisítatlan tripelről van szó, ahol a kezdeti élénkítően gyümölcsös, citrusos ízvilág hosszantartó, az alkohol melegétől átitatott, komlós keserűségbe csap át. Akinek kedvére való az igazán erőteljes és karakteres belga ízprofil, feltétlen ki kell próbálnia!

Poperings Hommelbier

Fotó: Leroybreweries.be

A poperinge-i Hommelbiert először 1981-ben főzték a faluban megrendezett éppen aktuális komlófesztiválra, ám azóta a település legfőbb exporttermékévé vált. Az idő előrehaladtával a sör meghódította az egész világot, és persze megannyi sörkedvelő szívét is. Ez a 7,5%-os aranysárga ital a zöld aromás komló, élesztő és az enyhe gyümölcsös jegyek alkotta triumvirátus tökéletes ötvözete, melyben a komlóval telített, frissítő ízvilág enyhe citrusfélékre, narancsra és grépfrútra vált át. A mézes édesség kissé már köményes-fűszeres ízzel keveredik, melyet aztán egy kellemesen komlós, keserű lecsengés követ.

Gouden Carolus Hopsinjoor

Fotó: Beernotes.ru

A híres Het Anker sörfőzde 8%-os, erősen komlózott nagyágyúja, mely egyenesen V. Károly német-római uralkodóról kapta a nevét. A kissé szójátékos névből egyből leszűrhető (ahogy általában az IPA-k esetében,) a főszerep itt is a komlóé lesz: ennek a palackban érlelt különlegességnek ráadásul öt különböző fajta is kijutott belőle, melyek a főzési folyamat során más-más időben kerülnek hozzáadásra, a legtökéletesebb aromák megőrzése érdekében. A Gouden Carolus Hopsinjoor indult a 2008-ban megrendezett Zythos Sörfesztiválon, ahol is a közönség egybehangzó véleménye alapján elhódította a Fogyasztók Trófeáját.

De Dochter van de Korenaar Extase

Fotó: Dedochtervandekorenaar.be

A De Dochter sörfőzde rézszínű IPA-jának esetében egy meglehetősen testes, keserédes ízvilággal rendelkező, és a megszokotthoz képest is extrémen komlózott sörről beszélünk. Az Extase ugyanis egy double IPA, ami jelen helyzetben 14 különböző, kiváló minőségű komló felhasználását jelöli, melyek rendkívül intenzív és testes karaktert kölcsönöznek az italnak. A sör keserűsége az elképesztően magas, 110-es IBU mutató ellenére, rendkívüli harmóniában van a maláta cukros, édeskés ízével, mellyel remekül kiegészítik egymást. Egyértelműen rétegzett sörről beszélünk, melynek a fokozatos melegedés következtében szinte minden egyes kortya más-más ízélményt nyújt. Komló-fanatikusoknak kötelező!

Persze ezeken kívül még rengeteg jó belga IPA elérhető a piacon, szerencsére bőven van miből válogatni. Annak ellenére, hogy Belgiumhoz nem feltétlenül kötjük ezt a kategóriát, a főzdék haladtak a korral, és igazán ízletes, sok esetben különleges készítmények születtek. Kóstolásuk javasolt!

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.