A The Beertailornál nem csak a palackforma más

Írta: Knap Gábor

2020-03-13 | 06:13 Magazin

Az M0-ásról is remekül látszik az üzem

A tavasz folyamán egyre több helyen találkozhatnak majd a vásárlók Magyarország új sörfőzdéjének a THE BEERTAILORnak a tételeivel. A Nagytarcsán működő, zöldmezős beruházásként létrejött üzem az egyik „legnagyobb kicsi” az országban, de ha emiatt egy lélektelen, ipari monstrumra gondolsz, nagyot tévedsz!

Amikor először meghallottam a THE BEERTAILOR nevet, rögtön a San Diego-i AleSmith Brewing nevével való párhuzam ugrott be. Ezért nem is tűnt túl eredetinek az elnevezés, Tarcsán biztosan nem kovácsolják a söröket, hanem szabják, aztán kész. De aztán megláttam a dizájnt, ami teljes egészében kiegészíti a nevet, és megismertem a tulajdonost, Szabó Gábort is, és egy szempillantás alatt összeállt a kép.

A THE BEERTAILOR neve természetesen a családnévből ered, és aki látta már a logót, a sörök címkéin a szabó mesterséghez használt kellékeket, sőt, a THE BEERTAILOR söröket csapolva árusító vendéglátóhelyek Singer varrógépet idéző csapjait, az egyből látja, hogy aprólékosan megtervezett koncepcióról van szó. Az elgondolás mögött pedig komoly beruházás van: Nagytarcsán 2000 literes zip’s főzőház működik, 12 ezer literes tartályokkal, csíra és pormentes levegőt biztosító felszereléssel, sörfajtánként egyedi vízprofilt keverő BWT berendezéssel. Vagyis a THE BEERTAILOR nem csak az egyik legnagyobb magyar kisüzemi sörfőzde, hanem az egyik legmodernebb is.

A sörök már behűtve várnak

Hatalmas tartályok és űrtechnika

A THE BEERTAILOR sörök már ott vannak a Metro polcain, és várhatóan hamarosan az Auchan és a Spar üzleteiben is felbukkannak, miközben a vendéglátásban is egyre több helyre kerülnek be. Nagytarcsán valóban látni, hogy a raktárban összekészített raklapokon egyre több karton THE BEERTAILOR sör vár kiszállításra.

Mernek különbözni

Egy ilyen jelentős márkaépítés elején két út áll az új brand előtt: a piacon már bevált megoldásokkal igyekeznek érvényesülni, vagy beleállnak valami teljesen újba. Nagytarcsán az utóbbi történik, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy Szabó Gábor nem csak pénzt és kapcsolatrendszert hozott az új sörmárka mögé, hanem abszolút a saját elképzeléseit szeretné megvalósítani.

Már a receptfejlesztés sem úgy zajlik, ahogy azt máshol megszokhattuk. A tulajdonos valódi ínyenc, szenvedélye a főzés, és külföldi útjain is igyekszik minél több helyi ízzel megismerkedni, amelyekre támaszkodva aztán bátran folyik bele a sörök ízvilágának alakításába is. A sörfőzde munkatársainak kreativitása, Szabó Gábor emocionális hozzáláásával nagyszerű alapsöröket eredményezett.

„A receptfejlesztéseknél a csapat együtt hozza a döntéseket, és nem a piaci trendek, nagyitóval való vizsgálata történik. Ami tetszik nekünk, azt megcsináljuk” – mondja a tulajdonos, és rögtön felhozza példának a főzde IPA sörét, amelyben Styrian Wolf komló a főszereplő, azért, mert egyszerűen beleszerettek a bodzavirágra és trópusi gyümölcsökre emlékeztető illatába.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Az egyediség mellett persze azt tartják a legfontosabbnak, hogy „a hat alapsörünk tökéletes legyen, állandó minőséggel, néha pedig lesznek small batch tételek” – árulta el a terveket Szabó Gábor, aki annyira beleszeretett a sörfőzésbe, hogy legszívesebben minden nap gumicsizmát húzna, és lent lenne a főzdében.

És ha már egyedi a belbecs, a külcsín sem szokványos: az üveg olasz tervezés, az alakja összetéveszthetetlen, és hamarosan bekerül az üzembe a doboztöltő gépsor is, így igény szerint, nem sokára tudnak majd dobozba is tölteni. Aki pedig már látta az üvegeket, nem fog meglepődni azon, hogy a doboz formája sem a szokásos lesz…

Az alapsor

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

A főzde alapszortimentjét képezi egy Pilsner, pilseni malátával, Saaz komlóval, némi hidegkomlós tuninggal, amelyhez a Saazból nemesített Motuekát használták. A Wit Beer szintén klasszikus, búzamalátával és a zabpehellyel, a szokásos korinader és narancshéj mellett pedig friss citromhéjjal bolondítják meg.

Ugyancsak a könnyed vonalat képviseli a THE BEERTAILOR APA, amihez Citra, Cascade és Chinook komlókat használnak, az IPA pedig a már említett Styrian Wolf mellett Citra és Simcoe komlóktól kapja meg az intenzív aromáját, amelyet kellemes malátás test támogat.

Kevés főzde van, amely alapsörként főz red ale-t és portert, de a THE BEERTAILOR ebben is más. Red Ale-jük hatféle malátával készül, könnyed, visszafogott komlózású, a Porter pedig szintén a modern, könnyen iható vonalat képviseli, kakaós, kávés ízekkel, Fuggle és East Kent Golding komlókkal. Hogyha megkósotlnád őket, már bizonyosan nem kell sokáig várnod!