A mangó az új meggy?

Írta: BeerPorn.hu

2021-08-31 | 06:22 Magazin

Fotó: Unsplash/Shardar Tarikul Islam

A citrusos mellett a trópusi ízvilág az, amely az utóbbi években eluralkodott jó néhány craft sörtípusban. A korábbi meggyes sör lázat követően úgy fest, egy mangós hullám kellős közepében vagyunk.

Az ananászos-maracujás-mangós ízvilág nagyszerűen illik a könnyedebb, és olykor a nehezebb világos sörtípusokhoz is, mint az APA, az IPA, vagy akár a savanyú sörök egy része. A fent említett trióból a mangó a leggyakoribb összetevő, de nézzük meg pontosan, miről is van szó!

Noha a mangós illatok és ízek korántsem csak a gyümölcsből jöhetnek (lásd lent), azért a gyakran arról van szó, hogy mangósürítménnyel dolgoznak a sörfőzdék. Mangót bizonyára mindenki látott már, hiszen szinte egész évben kapható nálunk is – igaz, a szupermarketben vehető mangó és a termőhelyen kóstolható, valóban friss között nagyjából annyi a különbség, mint a holland, üvegházi, és az itthoni, szabadföldi paradicsom között. Vagyis a nálunk kapható mangók szépek, de általában kemények, illatban és ízben pedig sajnos elmaradnak a kívánatostól.

A mangó őshazája egyébként India, ahol nagyon tetszett a portugál kereskedőknek, így hamar Afrikában is felbukkant, ott szintén termesztik. A Wikipédia szerint Európa a XVIII. században angol utazók beszámolóiból értesült a mangó létezéséről.

A mangófa akár 20 méter magasra is megnőhet, és rengeteg termést hoz. A gyümölcsöt némely távol-keleti országban a szerelem szimbólumának tartják, illetve remek élettani hatásai is vannak, szóval népszerűsége nem csak fantasztikus ízének és illatának köszönhető.

Komlófajták és a mangó

A sörfőzdék nálunk tehát minden esetben sűrítményként használják, hiszen így biztosítható az állandó minőség és az azonos szintű íz- és illatanyag tartalom.

De a legtöbb mangósnak mondott főzetben korántsem csak a gyümölcsből jön a jellegzetes mangóillat, hiszen van néhány olyan, igen felkapott komlófajta is, amelyek bővelkednek a trúpusi gyümölcsre emlékeztető aromákban. Ott van rögtön az Azacca, amely legfőképp erről a tulajdonságáról ismeretes, illetve az Amarillo, amely szintén hozza ezeket az aromákat. E két fajtát gyarkan kombiálják az Eukanot, a Mosaic, a Citra vagy a Cascade fajtákkal, így erősítve a trópusi hangulatot. Ugyancsak alkalmas a mangós zamatok előcsalogatására a szlovén Styrian Wolf is, amelyben a gyümölcsök mellé ráadásul egy izgalmasabb, florális vonal is társul.

Amit meg kell kóstolnod!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A hazai sörfőzdék termékei közül az egyik leginkább klasszikussá vált mangós ital a Mad Scientist Mango Bay, amely itthon az első milkshake pale ale volt, és a krémességén túl arról is nevezetes, hogy édeskésen idézi a gyümölcs legjobb tulajdonságait, miközben enyhén fűszeres, fenyős karaktereket is hordoz.

Újdonság, és szuper találat a HopTop Mangoman-je, amely nem csak mangós, gluténmentes is! Elég könnyed kis tétel, frissítő ízprofillal. Minden tekintetben visszafogott, 5,5 százalékos, igazi egészestés sör!

Ha lehet, az előzőnél még játszósabb a First Mango Pale Ale, amiben szintén a mangó a főszereplő. Az alap egy APA, amelyet enyhén komlóztak, mangóból viszont jócskán került bele. Annyira gyümölcsös, hogy vélhetően azoknak is bejön, akiknek a klasszikus sörstílusok nem.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

De nem csak világos ale sörök készülnek mangóval, hiszen a gyümölcs a savanyú főzeteknek is szuperül áll. Ott van rögtön a Reketye Mango Tango, ami egy mangós berliner weisse, amelyben a mangó édessége enyhít a berliner fanyarságán.

Ugyancsak izgalmas a Hara’Punk Brewing Managoo-ja, ami pedig egy gose, vagyis sós búzasör, ebben az esetben a mangó mellett egy kis laktózzal, ami extrán krémessé, teszi az egyébként kicsit sem édes, inkább frissítő sört.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Szintén a közelmúltban jelent meg a Fehér Nyúl Mannarea, amely nem csak a gyümölcstől indiai hangulatú, hanem attól is, hogy mangó lassi – egy autentikus indiai joghurtital ihlette. Ahogyaz előző, ez isegy gose, ráadásul ebben is van laktóz, érdemes összekóstolni az előzővel!

A mangós sörök nem csak nyáron, az év bármely időszakában tartogatnak kellemes pillanatokat! Repülj rá te is az újdonságokra, és élvezd a trópusi ízvilágot!