Cikk megosztása
Lados Péterék (a Heineken Hungária vezető sörfőzője – a szerk.) Sopronban majd az összes mangót és trópusi barátját belepakolták az új Óvatos Duhaj Mangóba, így megnyitva az ’22-es – tetszik-nem tetszik, akkor is itt van – nyári szezont, és jól össze is beszéltek Wossala Rozinával, aki kést adva a kezünkbe, egy olyan tuti recepttel vértezett fel minket, hogy másoknak esélyük sem lesz mellettünk a konyhában!
No, de kezdjük az elején: adott egy nagyon gyümölcsös ale, mely kap maga mellé egy tavaszi tekercset. Ezt még egy okéval el is lehetne intézni, aztán persze jönnek a kérdések. A hangsúly itt is ízlelőbimbóink által vezetett képzeleten van, és persze azon a szigorú alapvetésen, hogy kezdésképp mindig nézzük meg, hogy mi a sós, mi az édes, mi a savas és a mi a csípős az ételünkben/italunkban. Ezek után indulhat a szárnyalás!
Amire szükségünk lesz: rizslapok (könnyű beszerezni), csirkemell főve, koktélrák, uborka, zöldhagyma, gyömbér, mangó, avokádó, répa, koriander, salátaszív, rizstészta, csípős szósz, ehető virágok, mogyoró, és bármi, ami még eszünkbe jut. A felsoroltakból sem feltétlen lesz szükségünk minden egyes összetevőre, ez az étel valójában a tökéletes hűtő kisöprés. Ami még segítségünkre lesz: vágódeszka – ha lehet, ne fából, mert ahhoz előszeretettel ragaszkodik a rizslapunk –, egy tál forró víz, kések.
A folyamat: vékony csíkokra aprítsuk fel a kiválasztott alkatrészeket, rizslapunkat merítsük bele a forró vízbe, majd helyezzük el a deszkánkon. Töltsük meg a közepét a legszimpatikusabb összetevőkkel, itt figyeljünk az ízekre, színekre! Majd a rizslap alsó és felső részét hajtsuk fel először, aztán folytassuk a csomagolást az oldalakkal. Ezt a folyamatot addig végezzük, míg kellő mennyiségű tekercs nem áll a rendelkezésünkre, vagy amíg el nem fogy az alapanyagunk.
Ne felejtsétek el: az első sose sikerül! A második tekercsünk már vállalható lesz 😉
Tippek: ha az ehető virágokat tesszük legalulra és rá pl. szép vékony csíkokra vágott uborkát vagy saláta levelet, akkor esztétikailag abszolút fölényben vagyunk. Az uborka szereti a répát, mellé avokádó ad krémességet, jöhet a rák vagy a csirkemell és néhány csepp csípős szósz.
Valójában nem tudunk melle nyúlni! A korianderrel pedig csak fokozzuk az élményt, majd jöhet pár csík mangó és gyömbér! Mindenképp tálaljunk hozzá csípős szószt (üzletben készen is kapható), és a tekercseket tuningolhatjuk mogyóróval, fokhagymával is. És szisszenhet mellé a mangós sör is, jól behűtve, persze! 🙂