A legjobb, ha most rögtön megiszod az otthon tárolt söreidet!

Írta: BeerPorn.hu

2019-02-19 | 06:03 Hírek

Fotó: Punchdrink.com

A lehető leghamarabb meg kell inni a „kézműves” söröket – mutatott rá egy német kutatás, amely azt vizsgálta, milyen gyorsan veszítenek komlós ízjegyeikből a sörök, a tárolás során.

A müncheni Leibniz-Institute intézetben végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy a hidegkomlózott sörökben található 4-mercapto-4-methylpentan-2-one vegyület hatására vannak ezeknek az italoknak különlegesen intenzív komlóaromáik.

Ebből a vegyületből elég néhány nanogramm literenként, hogy befolyásolja a sör aromatikáját, ám a vegyület koncentrációja igen gyorsan változik a sörök tárolása során – írja a Magyarmezogazdasag.hu.

A kutatók szűrt és szűretlen hidegkomlózott söröket tanulmányozták. A vizsgálat kezdetekor a szűrt sör 22 nanogramm/kg-ot tartalmazott az illatanyagból, a szűretlen pedig mindössze 15 nanogramm/kg-ot.

A három hónapig 5 °C-on tárolt sörben az illatanyag-tartalom 59 (szűrt), illetve 67 (szűretlen) százalékra esett vissza a kezdeti értékhez képest, ám további három hónapos tárolás után az illatanyag már csak a kezdeti 2 százaléka volt. Arról sajnos nem szól a hír, hogy üveges, hordós, vagy dobozos tárolásról van szó.