A bolognainak ugyanúgy semmi köze Bolognához, mint a brassóinak Brassóhoz

Írta: BeerPorn.hu

2019-04-07 | 06:50 Magazin

Fotó: Pxhere.com

A sort persze tovább lehetne folytatni, hiszen a Hawaii pizza sem a Csendes-óceáni szigetcsoportról származik, és a székelykáposzta sem székely. Bologna polgármestere ki is akadt ezen a spagetti-dolgon.

Virginio Merola, Bolgona polgármestere azt mondja, hogy „furcsa valami olyan dolog miatt világszerte híresnek lenni, ami nem is a mi ételünk”.

Bolgnában nyílik egy FICO Eataly World nevű gasztropark, és ennek apropóján került elő a bolognai tészta ügye. Merola szerint van egy csomó bolognai specialitás, ami tényleg a városhoz köthető. Híres például a torellini, de létezik egy fehérborral és tejjel készülő tésztaétel is, ami tényleg bolognai.

Csíki Sándor egyébként nagyszerűen foglalja össze az ehhez hasonló, olyan ételeket, amelyeket a közbeszéd egy-egy tájegységhez kapcsol, ám ahhoz valójában semmi közük, legyen szó akár a székelykáposztáról vagy az Újházy tyúkhúslevesről.

A legmókásabb története amúgy a brassói aprópecsenyének van. Azaz, hogy pontosabbak legyünk, van neki egy csomó. Szóval a brassóival kapcsolatban Papp Endre A vendéglős és híres vendégei című könyvében emlékezik vissza arra, hogy 1950-ben akkora volt a csóróság, hogy a Mátyás Pincében 1071 darab sertésfarokból kellett megoldani a napi húsételíkínálatot. Nem volt mit tenni, lefaragták a farkakról a husit, megpirították zsírban, nyomattak hozzá paradicsomot, paprikát, borsot, fokhagymát és hagymás resztelt burgonyával tálalták. Úgy nevezték el, hogy brassói aprópecsenye.