Cikk megosztása
Brutálisan befolyásolja az emberek ízérzékelését az a környezet, amelyben elfogyasztják az ételeket, vagy italokat – mutatott rá egy New York állambeli egyetem kutatása, amely a virtuális valóságot használta szemléltetésre.
Jobban ízlik a sör a Balaton partján, napsütésben, mint az Illatos út mellett, ködös időben? Nem kell aggódni, ez normális dolog – és ezt már biztosan tudjuk azóta, hogy a Cornell Egyetemen az élelmiszertudománnyal foglalkozó szakemberek VR sisakot adtak a tesztalanyokra, akikkel kéksajtot etettek.
Az 50, sisakos alany háromszor evett ugyanabból a kéksajtból. Először egy virtuális „bírálófülkében”, aztán egy virtuális park hangulatos, virtuális padján, aztán pedig egy virtuális tehenekkel teli, virtuális istállóban. Nem tudták, hogy ugyanazt a sajtot kóstolták minden alkalommal, a tehenek között mégis keserűbbnek érezték, mint a többi helyszínen.
Ebből két dolog következhet:
- az istálló komolyan megtolja a kéksajt IBU-ját,
- az étkezés helyszíne bizony nagy hatással van az ízérzékelésre.
(Via)