Cikk megosztása
A ClimateWatch magazin jelentése szerint a klímaváltozás jelentősen megviseli Amerikában a komlótermesztést. Az Amerikai Komlótermesztők Egyesülete ugyanakkor elégedett a tavalyi terméssel.
A leghíresebb komlótermelő országok között – Csehország, Németország, Anglia és Ausztrália mellett – első sorban az USA-t, szokás emlegetni, ahonnan a sörökhöz rengeteg izgalmas illat- és ízanyagot adó komlófajta érkezik Európába is. Igaz, ezeknek az ára sok esetben igen borsos – a ClimateWatch magazin jelentéséből pedig további drágulásra lehet következtetni, hiszen az éghajlatváltozás megnehezítheti a termelők dolgát. Az elemzés rámutat, hogy az aszályok egyre kiszámíthatatlanabbá teszik a komlószüretek eredményét.
Az USA Hops (Amerikai Komlótermesztők Egyesülete) 2016-os szüreti jelentése ugyanakkor roppant bizakodó. A beszámoló szerint a komlótermelés újabb rekordot döntött tavaly és a 2015-ös pocsék „évjárat” szülte hiány után bőven lesz még a manapság legdivatosabb aromakomlókból is a piacon.
Az egyesület tagjai által komlótermesztésre használt terület egyébként már ötödik éve növekszik folyamatosan, de többen is óvatosságra intenek, hiszen a túlzott terjeszkedés könnyen túltermeléshez vezethet.