Cikk megosztása
Miközben világszerte nő az alkohol nélküli, vagy csekély alkoholtartalmú sörök népszerűsége, főképp az egészségtudatos fogyasztók körében, egy tanulmány rámutat a dologban rejlő ellentmondásra.
Mégpedig arra, hogy az alacsony alkoholtartalmú sörökben akár 10-szer több cukor lehet, mint a hagyományos változatokban. A Daily Mail cikke a BrewDog IPA-ját hozza fel példaként, amelyben elhanyagolható mennyiségű cukor van, de 0.0 változatban 6 gramm, dobozonként, ami nagyjából másfél teáskanál.
A cukortartalom azért para, mert a súlygyarapodás mögött elsősorban a cukorfogyasztás áll. Gyors piackutatásunk egyébként azt mutatja, hogy a magyar piacon található ’mentes sörök jelentős részében hasonló a cukor mennyisége, mint a példaként hozott BrewDog tételnél.
A változó cukortartalom egyébként az alacsony alkoholtartalmú sör előállításához használt különböző eljárások eredménye. Egy hagyományos sörben az élesztő feldolgozza a malátázott árpában található cukrok jó részét, amelyekből épp alkoholt alakít. Vannak azonban olyan ’mentes sörök, amelyek megállított erjedéssel készülnek, esetükben a cukor benne maradhat az italban.
Persze azt is hozzá kell tenni, hogy ezen sörök cukortartalma még mindig bőven alacsonyabb, mint más üdítőké. A gyümölcslevekben kb. 10 g/deci cukor van, a cukros üdítők pedig, ahogy a gyűjtőnevük is mutatja, még durvábbak.
Legutóbb itt írtunk róla, milyen sebességgel növekszik az alkoholmentes sörök részaránya a hazai piacon, és arról is szó esett, miért van ez így.