Cikk megosztása
A Pannonhalmi Főapátságnál 2016-ban fogant meg a gondolat, hogy a bor, az ásványvíz és a gyógynövénykert termékeinek árusítása mellett az apátsági uradalmi sörfőzés hagyományait is megidézve, sörfőzdét nyitnak. Az út először belga trappista apátságok falai közé vezetett, ahol a pannonhalmiak az apátsági sörkészítés rejtelmeibe kaptak betekintést. Ezt követte egy igen magas minőségű infrastruktúra kialakítása, melynek köszönhetően 2020-ban a Pannonhalmával szomszédos Ravazdon a főapátság megnyithatta sörfőzdéjét. Az október 2-ai Nyitott Főzdék Napján (amely Ravazdon vasárnap is folytatódott) Juhász Martin-Blaise sörfőző mester kalauzolt minket és beszélgettünk vele a további elképzelésekről is.
Már a kezdetektől fogva, a belga apátságokat bejárva egyértelmű volt, hogy ha itthon apátsági hagyományokra épülő söröket szeretnénk készíteni, azt csakis a legmodernebb technológiával érdemes elkezdeni – meséli a sörfőző mester. Maga a főzde úgy lett kialakítva, hogy minden
egyes folyamat külön légtérben zajlik és amit csak lehet, számítógép vezérel, így a sörfőző minden egyes lépést könnyedén szabályozhat, hiszen egyértelműen látja a számokat.
Mindezek mellett a szigorú higiéniai előírások betartása és a teljesen zárt főzési rendszer biztosítja a pannonhalmi sörök állandó minőségét. A magyarországi cég által forgalmazott sörfőző berendezések között megtalálható a legmodernebb vízprofilozó gép, mellyel állandó vízminőséggel tudnak dolgozni. Pontosan időzíteni tudják az aromakomlózást, a maláta mellett pedig jó minőségű belga kandiscukorsziruppal dolgoznak.
Az élesztőt magyarországi cégtől rendelik, mely igen jó eredménnyel és állandó minőséggel képes utánozni a belga apátságok saját, egyedi élesztőit. Pasztörizálás helyett pedig szeparátor használatával érik el a tizenkét hónapos szavatossági időt. Mint azt Juhász Martin-Blaise elmagyarázta, ebben az esetben nem beszélhetünk másodlagos fermentációról, mivel ahhoz nagyon kevés az élesztőkoncentráció a palackozott söreikben. A csomagoláskor is speciális, aszeptikus rendszerben történik az üvegekbe adagolás, garantálva a termékminőséget. Utóbbi hónapokban a gyártási sort sikerült egy csomagológéppel is gazdagítaniuk, így a végső mozzanatnál már elég egy ember munkaereje.
Erős kezdőszéria
Első körben kizárólag felsőerjesztésű söröket dobott piacra a Pannonhalmi Főapátság. 2020-ban a Blonde sörrel indított, mely fűszeres, citrusos komlófajták mellett gyümölcsösen édeskés malátával és alacsony alkoholtartalommal nyújt frissítő élményt a fogyasztónak.
Másodjára a Quadrupel sörük jelent meg, mely magas alkoholtartalom mellett karamellás-aszaltgyümölcsös, krémes korttyal melenget a hűvösebb időben. Ezt követte a kezdő négyes szortiment két másik tagja, a Dubbel és a Tripel; utóbbi déligyümölcsös aromákkal, előbbi pedig banános, fűszeres jegyekkel rendelkezik.
A Nyitott Főzdék Napján debütált egy újdonság
Október 2-án kóstolhatta meg elsőként a közönség a Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének legújabb termékét, a Witbier fűszeres belga búzát, melynek jellegzetes korianderes, narancsos aromái mellett a kamilla is meghatározó szerephez jut. Cél a jövőre nézve, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből tudjon beszerezni a sörfőzde – árulta el nekünk Juhász Martin-Blaise.
A járvány alatt indult sörfőzde forgalmában folyamatosan emelkedő tendencia figyelhető meg. Az előző félévben a kitűzött célt sikerült elérni és a jelenlegi éves mutatók is kedvezően alakulnak. A bolti értékesítések mellett egyre többet szállítanak vendéglátóipari beszerzőkhöz is.
Juhász Martin-Blaise fiatal szakembernek számít, végzettségét tekintve élelmiszeripari mérnök, aki a sörfőzés tudományát először a Reketye Brewery-nél kezdte. A hagyományokra épülő sörök után szeretne modernebb típusokat is megalkotni a Pannonhalmi Főapátság szárnyai alatt, így a fogyasztóközönség egészen biztosan számíthat még újdonságokra a közeljövőben.