Cikk megosztása
Trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel teremtene virágzó apátsági sörkultúrát a Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarországon. A tavaly nyílt sörfőzdében immár teljes a belga monostori hagyományokból született sörkínálat.
A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátságban már több száz évvel ezelőtt is foglalkoztak sörfőzéssel, a korabeli sörök részletes receptúrái azonban nem maradtak fenn.
„Amikor néhány évvel ezelőtt megkezdődött a pannonhalmi sörfőzés felélesztése, felvettük a kapcsolatot több belga apátsági sörfőzdével is” – mondta Tihanyi Fülöp, sörfőző mester, korábbi pannonhalmi bencés diák. A magyar delegációnak – a szerteágazó európai bencés kapcsolatrendszernek köszönhetően – lehetősége volt meglátogatni több trappista monostort, ahol behatóan tanulmányozhatták a vallóniai szerzetesek évszázados sörfőző eljárásait.
„A Belgiumban kapott útmutatások segítségével, otthoni körülmények között láttam hozzá a belga monostori hagyományokból született alapkészlet megalkotásának” – idézte fel a kezdeteket Tihanyi Fülöp. A magyar ízlés szerint újragondolt trappista sörsor – a blonde, a dubbel, a tripel és a quadrupel sörfajtákkal – jelenleg már, az erre a célra fejlesztett magyar élesztők segítségével készül.
A Közép-Európában egyedülálló terméksorozat modern köntösben mutatja be a monostori sörfőzés évszázados kuriózumait. A blonde, dubbel, tripel és quadrupel megjelölések eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztók számára csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el – most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is.
A négyféle sör mindegyike egyedi karakter: a Belgiumon kívül ritkaságszámba menő válogatásban találunk könnyed, mindennapi „ivósört”, ízgazdag világos főzetet, borostyán ale típust, sőt még magas alkoholtartalmú, komplex, sötét, felsőerjesztésű sört is.
Magyarországon, a sörforradalom előtt, a különlegesebb főzetek meghatározó része Belgiumból importált termék volt, amelyek a mai napig jelentős rajongótáborral bírnak. A Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde új termékpalettájával a magyar sörforradalom következő lépcsőfokára lépett, és a jövőben is a hazai belga apátsági sörkultúra megteremtéséért kíván dolgozni. A bencés sörfőzde célja, hogy a magyar fogyasztók is megismerjék az évszázados sörtípusok itthoni változatait, miközben már javában dolgoznak a sor folytatásán.
A pannonhalmi sörlépcső
Blonde
A Blonde a belga típusú ale-ek könnyebb képviselői közé tartozik. Számos fajtája ismert, melyekben közös a Belgiumból származó élesztő és a gyümölcsös, mézes, enyhén fűszeres ízvilág. A világos belga ale-ek frissítő, diszkréten keserű sörök, amelyek világszerte jelentős rajongótáborral rendelkeznek.
A Pannonhalmi Apátsági Blonde illatában egyszerre érezhetők az élesztőnek köszönhető fenolos jegyek és a komló frissítő aromái. Utóbbiak az ízében citrusokra emlékeztetnek, kiegészítve a gazdag, malátás karakterekkel. A lecsengés pedig száraz, a kortyérzet frissítő.
Dubbel
Dubbel jellegű, erősebb söröket már a középkorban is főztek, jóval azelőtt, hogy az erősebb tripel megjelent volna. A napjainkban használatos stílusbesorolás szerint a dubbel vöröses színű, mérsékelten erős, malátás ale. Színét a karamell maláta mellett sok esetben a hozzáadott karamell vagy kandiscukor teszi barnássá, miközben hozzájárul a karamellás édességhez is. A dubbel sörök további jellegzetessége az élesztőben és az erjesztés folyamatában rejlik, amely biztosítja a sörben található gyümölcsös észtereket és fűszeres fenolokat.
A Pannonhalmi Apátsági Dubbel sörben a visszafogott komlóhasználatnak köszönhetően a malátás ízjegyek és a kandiscukor a főszereplők, miközben határozottan érezhetők az élesztőből származó banános, mazsolás illatok. A krémes hab és a hosszú, selymes kortyérzet teszi teljessé az élményt.
Tripel
A tripel sörtípus megjelenése a 19. század közepére tehető, először a Westmalle-i trappista kolostorban készítették, neve arra utal, hogy a szokásoshoz képest háromszor annyi malátát használtak a készítéséhez, ebből származik az ital testessége és magas alkoholtartalma. A dubbellel ellentétben ez egy világos sör, karamell nélkül készül, enyhén fűszeres, a malátás testhez pedig határozott komlózás társul. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a magas alkoholtartalom ellenére a tripelek igen könnyen iható sörök.
A Pannonhalmi Apátsági Tripel ugyancsak a komlók citrusos aromáinak köszönhetően frissítő, de az élesztő fűszeres illatából és a korty végén megbújó alkoholédességből már következtethetünk arra, hogy erős sörről van szó. Enyhén keserű, száraz kortyérzetű, elegáns ale.
Quadrupel
A Quadrupel a belga apátsági sörök legerősebb változata, általában 9 százaléknál is magasabb alkoholtartalommal. Többnyire sötét sörök, de léteznek világosabb quadrupelek is. Jellemző rájuk a malátás, fűszeres, élesztős ízprofil, és az is előfordul, hogy – a dubbelekhez hasonlóan – karamellel növelik az ízmélységet. Melaszos, kenyeres, aszalt gyümölcsökre emlékeztető aromái a legnagyobbak közé emelik.
Pannonhalmán igazán elegáns, száraz kortyérzetű, közben malátásan édes, a felhasznált kandiscukortól pedig a végletekig lágy profilú quadrupelt főznek. A sör visszafogott keserűsége és a karamellás illata csokoládés süteményekre emlékeztető desszertsört eredményez.