Cikk megosztása
Nagy dolgokkal készül az Élesztő a harmadik szülinapjára: borbár nyílik a hazai sörforradalom főhadiszállásán, saját fesztivált szerveznek és lesz egy „történelmi jelentőségű sörpremier” is.
Mindezekről Bart Dániel beszélt szerdán az Élesztőben, amelynek pincéjében tavasszal megnyílik a VinoPiano borbár, ahol – bárnak helyet adó komplexum szellemiségéhez igazodva „kézműves” borokat kóstolhatnak majd a vendégek.
Várhatóan az április nyolcadikai hétvégén tartják meg először District IX. sörfesztivált. A feszten a Monyó kocsmától – tehát a Kálvin tértől – az Élesztőig 15 vendéglátóhelyen, 99 csapon 99-féle kisüzemi sör lesz kóstolható. Azon leszünk, hogy ezen a hétvégén, minél több ember bejárja ezt az utat, és aki eljön, az egy életre megjegyezze, hogy „Budapesten a IX. kerület a craft beer negyed” – mondta Bart.
Azon a hétvégén debütál az Élesztőben Magyarország első cask ale söre, amely a londoni Signature Brewery, a Hübris Beer és a házigazda koprodukciójában készül el. A „3” nevű sört Kosztolányi-Baji Zsolt, a Hübris Beer sörfőző csapat egyik tagja mutatta be.
Kosztolányi-Baji Zsolt és Bart Dániel egy nagyon gyorsan mozgó cask ale hordóval
Erről a sörtípusról azt kell tudni, hogy csapolás során nem kap hozzáadott szén-dioxidot az ital, így Angliából rendeltek cask ale csapolót és hűtőberendezést hozzá. „Egy lépéssel közelebb leszünk a természetes söriváshoz” – mondta Kosztolányi-Baji, arra utalva, hogy a sört 10-12 fokon tárolják, így nincs szükség a hagyományos csapoláskor alkalmazott hősokkra.
Bart Dániel azt is elmondta, hogy ha már megvették a cask ale felszerelést, szeretnének a jövőben ilyen söröket folyamatosan tartani az Élesztőben.