Cikk megosztása
Sokan kissé idegenkednek a füstölt/füstös söröktől, hiszen elsőre valóban igen szokatlan, ahogy a füst átveszi az uralmat az ízeken és illatokon. Nem is mondhatóak ezek a sörök a legfrissítőbb nyári italoknak, de van egy hozzávaló, amely minden nyáresti grillezést, föstös sör kompatibilis gasztronómiai élménnyé tehet.
Ez pedig nem más, mint az erdei gombákból készült por. Ezt leginkább fűszerként szokás használni, gombalevesbe, tejszínes ételekbe téve, nagyon kis mennyiség is garantálja az izgalmas gombás ízeket. A füstös sörhöz készített fogásban mi ezúttal a Földanya Kincsei, igazi kézműves, börzsönyi, szürke tölcsérgombából készült, a vargányáénál enyhébb, de azért markáns ízű termékét használtuk. Ezek az őrlemények voltaképpen nagyon egyszerűen készülnek, a leszedett gombákat aszalják, majd aprítják. Összetétel: 100% szürke tölcsérgomba. 😉
Ami pedig a füstölt sört illeti. Nos, az kissé messzebbről érkezett, a bajorországi Bambergban működő Schlenkerla sörfőzdéből, ahol saját berendezésekkel füstölik a malátát bükk és tölgyfán, és abből készítik az alapvetően marzen típusú, erős láger sört. A Schlenkerla Rauchbier Märzenben ezért előtérben vannak a füstös és malátás illatok, ízben pedig nem meglepően, a pikáns, füstösség mellett megjelenik a malátás édesség. Valódi különlegesség, amelyet kiegészítve a tölcsérgomba telt ízével, igazi nagyágyút kapunk!
Épp az intenzív ízek miatt ehhez az ételhez csikecombot választottunk, hiszen nem szerettük volna vörös hússal elnehezíteni a fogást, mégis csak egy könnyed, nyári vacsoráról van szó.
Szóval a hozzávalók:
- csirkecomb filé (természetesen a bőrével együtt)
- cukkini
- kápia paprika
- szürke tölcsérgomba por
- joghurt
- fokhagyma
- törött bors
- só
A kifilézett csirkecombok mindkét oldalát sózd meg, mehet rá a törött bors, a zúzott fokhagyma, illetve a tölcsérgomba por. Utóbbi elég intenzív, 6 db csirkecombra mi nagyjából 10 grammot használtunk csak, és így is bőven kijött a gomba íze.
Ha megvolt a fűszerezés, a húsok mehetnek egy zacskóba, és mehet rájuk 2 dl joghurt. A zacskó lezárása után jól bele lehet masszírozni a húsba a fűszereket és a joghurtot. A hűtőben 2-3 óra pihentetés után már szépen átjárják az ízek a húst. Indulhat a sütés!
A cukkinit nem érdemes túlgondolni, só, bors, olívaolaj, esetleg egy kis citromlé elég rá, a kápia paprikára pedig konrétan semmi nem kell.
Csirkehúsról lévén szó, az étel egészen hamar elkészül, pláne, hogy a joghurt az elmúlt órákban elvégezte a feladatát, és szépen megpuhította a húst, a gomba ízei pedig szó szerint beköltöztek a pecsenyébe. A füstölt sör kivételesen pompás összehangban van a sülttel, a füstös ízvilágot pedig – amellett, hogy remekül mutat a tányéron – megpirított kápia tovább tudja fokozni. Elsőrangú lesz, próbáld ki te is!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon