Cikk megosztása
A járvány idején az éttermek és sörözők bezártak. A házhoz rendelés és az otthoni fogyasztás lett a norma, de ez hamarosan megváltozik a korlátozások enyhítésével. De mit kell tennie egy vendéglátóhelynek, hogy biztonságban érezzék magukat majd a vendégei?
Bérmennyire is azt érzi a többség, hogy nagyon szeretne már étterembe menni, vagy sörözni a barátokkal, a tulajdonosok egyik legnagyobb félelme az, hogy a vendégek nem feltétlenül lepik majd el az újranyitás után a helyeket. Minden bizonnyal lesznek olyanok, akiket otthon tart a vírustól való félelem. De ezeknek a félelmeknek a leküzdéséért épp a vendéglátóhelyek tehetnek sokat!
Az éttermek sörözők tisztításának fontosságáról ír a Craft Brewing Business. A szaklap összegyűjtötte, milyen lépéseket tehetnek a vendéglátóhelyek annak érdekében, hogy nyugalmat sugározzanak az ügyfeleik és alkalmazottaik felé. Felhívják a figyelmet, hogy a járvány előtt alkalmazott rutinok nagyrészt elavultak, immár sokkal nagyobb elvárásokkal kell szembenézniük az üzemeltetőknek.
A „mélytisztítás” az étterem vagy bár minden olyan területének alapos tisztítását, fertőtlenítését jelenti, amelyekhez az ügyfelek vagy a munkavállalók hozzáférhetnek. Nem elég a sima tisztítószeres víz, olyan anyagokra lesz szükség, amelyek vírusölő hatásúak, és hosszabb védelmet nyújtanak, mint a hagyományos vegyszerek.
Azoknak a részeknek a rendszeres tisztítása és fertőtlenítése, ahol a vendégek tartózkodnak, fontos üzenet az ügyfelek számára. De nem csak a vendégtér és az illemhelyek tisztítása fontos, hanem azoké a részeké is, amelyeken csak az alkalmazottak tartózkodhatnak. Utóbbi területeken ugyanúgy terjedhetnek a baktériumok és a vírusok.
Minden nap szükséges letakarítani a falakat, a konyhai eszközöket, az italkiadókat, a sörcsapokat, a mosogatókat, a kukákat és a többször is felmosni a padlót. Szükséges letörölni ezeken kívül az asztalokat, a fűszertartókat, a székeket az étlapokat menüket és a pultokat. Naponta többször is alaposan meg kell tisztítani és fertőtleníteni a mellékhelyiséget, ha szükséges, feltölteni a szappanadagolókat, stb.
A napi tisztítási rutinok mellett vannak olyan feladatok is, amelyeket elég hetente elvégezni. A nehezen elérhető helyeken és az alaposabb tisztítást igénylő eszközökön is el kell végezni a fertőtlenítést. Hetente le/ki kell mosni a sütőket, az ajtókat, a szőnyegeket, a világítótesteket, az ablakokat, a székek lábait, a csaptelepeket, fertőtleníteni a hűtőszekrényeket és fagyasztókat.
Havonta kell teljesen lemosni és fertőtleníteni egyebek mellett a vezetékeket, a kávéfőzők belső alkatrészeit, a fagyasztók belsejét, a mennyezetet és a dekorációkat.
Természetesen ezeket a tisztítási feladatokat jobb helyeken a járvány előtt is ugyanígy elvégezték, az új helyzetben viszont még jobban ügyelni kell rájuk, hiszen a vendégek az eddigieknél is magasabb szintű tisztaságot várnak el. Ezeknek a lépéseknek a megtétele és kommunikálása megnyugtató az ügyfelek számára, és ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy újból elkezdjenek vendéglátóhelyekre járni.