Cikk megosztása
Ausztriában csupán a 2000-es éveket követően pörgött fel a kisüzemi sörpiac. Jelenleg kb. 70 közepes és több mint 100 kis sörfőzde működik az országban, ezek legtöbbje felső-Ausztriában koncentrálódik.
Az osztrákok egy főre jutó éves sörfogyasztása évente kb. 100 liter, amely nagyjából megfelel a Németországban élők fogyasztásának. Az osztrákokat és a németeket ebben csak a csehek múlják felül Európában.
Ausztriában a legnépszerűbb sörstílus a Märzen, amely egy szűrt lager, és az előállított sörök kb. 60 százalékát teszi ki. Az osztrák Märzen azonban más, mint a bajor változat. Előbbi könnyed, aranysárga ital, általában 5 százalék alatti alkoholtartalommal, míg a bajor Märzen malátahangsúlyosabb, sötétebb, és az alkoholtartalma is inkább 5,5 és 5,9 százalék között van.
Ausztria legnagyobb független sörgyára a Salzburgi Stiegl, amelyet 1492-ben alapítottak és évente több mint 1 millió hektoliter sört gyártanak. Természetesen a Stiegl Märzenből fogy a legtöbb, de ezen kívül igen változatos sörfajtákat készítenek Salzburgban. Népszerú a pils, a különböző barna sörök, az Altbier és a különféle felsőerjesztésű sörök is, mint a vörös ale vagy a stout.
Az Ausztriában működő kisebb-nagyobb sörfőzdék mintegy fele kis és regionális főzde – ebben a tekintetben is hasonlítanak Németországra.