8+1 érdekesség a sörről, amit csak kevesen ismernek

Írta: BeerPorn.hu

2021-09-17 | 10:34 Magazin

Fotó: Pxhere.com

A sör sokak számára nem több, mint egy kellemes hűsítő, mondhatni egy kis extra a szürke hétköznapok után vagy a hétvégéken. Valójában azonban egy történelmi italról beszélünk, mely több ezer éve szoros részét képezi az emberiség mindennapjainak és ünnepségeinek. Sokan azonban legfeljebb annyi tudással rendelkeznek a sörhöz kapcsolódóan, hogy ismerik az egyes gyártókat, a különféle márkák sajátosságait, esetleg a jellemző alkoholfokot. Ennél azonban sokkal több érdekesség ismert a sörről, az alábbiakban pedig össze is gyűjtöttünk közülük néhányat, melyeket garantáltan csak kevesen ismernek.

1. A sör története az ókorig nyúlik vissza

Még a gyakorlott sörfogyasztók többsége sem gondolná, de a sör története több ezer évre, egészen az ókorig nyúlik vissza. Bár azt senki sem tudja, hogy pontosan kik készítettek először sört, azonban az biztos, hogy a legrégebbi nyomok az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza, és időszámításunk előtt az ötödik századból eredeztethetők.

Akkoriban alighanem még szüretlenül fogyasztották, ezáltal egy rendkívül zavaros, gyakran darabos ital lehetett. A sörkészítés jelenlegi első írásos nyoma egyébiránt Mezopotámiából származik, konkrétan az időszámításunk előtti harmadik évezredből. Ekkor már olyan nagy hagyománya volt a sörkészítésnek, hogy törvényben szabályozták, így Hammurápi torvényoszlopán is találni erre vonatkozó passzusokat.

2. Még a vírusfertőzések ellen is véd

Azon túl, hogy a sörben található alkoholmennyiség elenyészőnek tekinthető, az italnak rengeteg pozitív hatása van, ami annak köszönhető, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, így gyorsítja az anyagcserét, nagyon jelentős antioxidáns, vízhajtó hatása van, a komló miatt nyugtató és altató hatású, oldja a feszültséget és remek védelmet nyújt a vírusfertőzések ellen.

Ennek az oka, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, így jó hatást gyakorol az immunrendszerre, miközben bár magas tápértékkel rendelkezik, átlagos fogyasztása mellett egyáltalán nem hizlal. Különösen gazdag a B-vitaminokban, miközben több európai országban használják orvosi célokra, így súlyos vesekő betegségek esetén előírhatják fogyasztását, hogy megkönnyítsék a lerakódott kövek távozását.

3. Sör nélkül talán piramisok sem lennének

Egy újabb érdekesség a sörtörténelemből: elég nagy a valószínűsége annak, hogy ha nem találják fel a sört, akkor a piramisok sem épültek volna fel, hiszen az akkori munkásokat, a piramisok építőit ezzel fizették ki. Minden nap egy gallon sört kaptak, ami azért fontos, mert ez nemcsak fizetség, hanem egyfajta táplálék is volt a számukra. Az akkori sör ugyanis árpakenyérből készült, illetve datolyával lett ízesítve, ezáltal egy sűrű, darabos ital volt, mely elképesztően sok kalóriát tartalmazott. Egy gallon sör tehát sokszorosan fedezte egy építőmunkás napi szükségleteit mind a folyadékfogyasztás, mind a szilárd tápanyagok tekintetében, tehát biztosan nem éheztek, sőt a családnak, de akár eladásra is juthatott egy kevés.

4. A középkorban több sör fogyott, mint víz

A sör egyik aranykora minden kétséget kizáróan a középkor volt annak ellenére is, hogy a kérdéses időszak első felében ezt az italt inkább lehetett nevezni egyszerű árpalének, mint hagyományos értelemben vett sörnek. Ezt nem feltétlenül a recepthez kapcsolódó hiányosságok okozták, sokkal inkább az, hogy a komló még hiányzott a receptből.

Ez később a középkorban került alkalmazásra, ahol bizonyos birodalmakban elképesztően nagy népszerűségnek örvendett, mondhatni a mindennapok részét képezte a sör, nemcsak az uralkodók, hanem az egyszerű nép, a földművesek körében is. Olyannyira, hogy fogyasztását semmi sem szabályozta, még gyerekek is itták, ezáltal több fogyott belőle, mint a vízből, aminek az oka leginkább az volt, hogy a sör biztosan nem volt fertőző, amit az ivóvízről nem lehetett mindig elmondani.

5. Egyszer még villámárvizet is okozott a sör

Ha már sörös érdekességeknél tartunk, akkor feltétlenül sorra kell vennünk azt az esetet, amikor 1814-ben az egyik legnagyobb londoni sörfőzdében, név szerint a Meux and Company-nál egy páratlan katasztrófa történt, melynek hatására megtörtént a világ első sörös villámárvize, miután kilyukadt egy hatalmas, közel 2 millió literes tárolótartály. Ez a hihetetlen mennyiségű sör pedig úgy zúdult rá a városra, mint ahogyan a gigantikus esőzések alkalmával szoktak érkezni a villámárvizek. Bár az eset humorosan hangzik, azonban még a sörkedvelők sem örültek annak, hogy alkohol folyik az utcákon, az esetnek ugyanis több halálos áldozata is volt.

6. A sör még a whisky ízét is meghatározza

Talán meglepő, de a sör megannyi alkoholos italra tett már közvetlen vagy közvetett hatást a múltban, így példának okáért még az egyik legismertebb whisky gyártó is felhasználta az italt arra, hogy az egyik termékét különlegessé tegye. Mint a Vitexim szeszesital kereskedés képviseletében Béres Zoltántól megtudtuk, a Jameson Caskmates IPA Edition Whisky a sörnek köszönhetően vált a világ egyik legkülönlegesebb italává a kategóriáján belül.

Hogy mitől olyan különleges ez a Jameson kínálatában 2018-ban megjelent ital? Leginkább attól, hogy a hamisítatlan ír whiskyt ebben az esetben nem közönséges, hanem korábban Irish Pale Ale (IPA) sör érlelésére használt fahordókban érlelték. Ennek köszönhetően a végeredmény határozottan sörös élményt kap, hiszen alaposan megjelennek benne az IPÁ-ra jellemző komlós jegyek, így mindenképpen meg kell kóstolniuk azoknak, akik nagy sörrajongók.

7. A sörnek még az atombomba sem árt (bizonyos távolságból)

A hidegháború idején meglepően sok kísérlet folyt az Egyesült Államok területén az atombombához kapcsolódóan, így olyan őrültségekkel is próbálkoztak, minthogy mi történne például az ételekkel és az italokkal, ha atombomba robbanás sugarában lennének. Talán meglepő, de a sör tűnt az alkoholos italok között a legnagyobb túlélőnek, Nyilván a robbanás közelében a sör is teljesen megsemmisül, azonban nagyjából 250 méterre a robbanástól már több olyan sörös dobozt és sörös üveget is találtak a tudósok a vizsgálódás során, melyek ízletesek és fogyaszthatók maradtak. Más kérdés, hogy a dobozok és az üvegek kívülről sugárfertőzötté váltak, így hiába maradt épen és finoman a beltartalom, ha a sört nem lehetett elfogyasztani.

8. A világ legerősebb söre közel 70 százalékos

A magyar boltok polcain a legtöbb esetben meg kell elégednünk a 4-5 százalékos sörökkel. A kézműves termékek között azonban rendre találni erőteljesebb darabokat is, azonban még ezek is messze vannak a világ legerősebb sörétől, mely a jelen állás szerint közel 70 százalékos alkoholtartalommal rendelkezik. Ezt a megtisztelő címet a Brewmeister birtokolhatja, akik egyébként önmagukkal versengve készítenek egyre erősebb és erősebb italokat. Az abszolút csúcstartó a Snake Venom névre keresztelt sörük, mely 67,5 százalékosra sikerült, de érdemes kiemelni a sorból az Armageddon néven ismert terméket is, melyet szintén 65 százalékra tornáztak fel.

+1. Nem véletlenül recés a sörösüveg alja

Bizonyára sokan felfigyeltek már arra, hogy nagyon sok gyártó sörösüvegének az alja recés kialakítású. Ez sokszor megfigyelhető üdítőitalok esetében is, ha valódi üvegbe és nem műanyagba töltik őket. Hogy mi célt szolgálnak ezek a recék? Nem a dizájn részei, de még csak nem is valamiféle titkos kód vagy más egyéb, a gyártás hatékonyságához van köze. A recék ugyanis gyakorlatilag egyfajta csúszásgátló felületet adnak a sörösüveg számára, így miközben a futószalagon illegnek-billegnek a töltésre és a kupakolásra várva, az üveg nem csúszkál ide-oda, stabilabban marad a szalagon, tehát egyszerűbb és biztonságosabb is kezelni őket a gyártás során.

(x)