Cikk megosztása
Az év elején rendre mindenki azt találgatja, milyen trendek uralják majd az elkövetkezendő esztendőt. Nincs ez másképp a sör világában sem. 2018 jelszavai: még IPA, savanyú sör, izgi lágerek és gyümölcs.
Nem kockáztat nagyot, aki arra teszi a voksát, hogy 2018-ban is marad a legnépszerűbb sörtípus az IPA, és a komlókkal való játék épp olyan népszerű marad a sörfőzők körében, mint eddig. Az IPA sörök stílusai tovább sokasodhatnak és a gyümölcsös, imperial és New England IPA-k mellé minden bizonnyal újabbak jönnek. A sour IPA épp felkészülőben van.
Ez nem is csoda, hiszen a savanyú sörök egyre népszerűbbek, így számos főzde próbálkozik a legkedveltebb típusok „savanyításával”. A sour ale kategória természetesen további alfejezetekre oszlik, az enyhén savanyútól az totál meglepőig.
A gyümölcsös savanyú sör is itt mászkál már természetesen, de összességégben is elmondható, hogy a gyümölcsök sörbe pakolása nem szűnik idén sem, sőt, várhatóan fokozódik majd. A sörfőzdék újra és újra átgondolják saját gyümölcsös sörük koncepcióját, egyre jobb minőségű, és esetenként egyre combosabb mennyiségű gyümölccsel dolgoznak, miközben a lokalitás, tehát a helyben beszerzett gyümölcs egyre fontosabbá válik.
További jóslat 2018-ra, hogy többen és többen kísérleteznek majd gazán ütős lágert főzni, jöhetnek a hidegkomlózóval elvarázsolt pilsnerek, és társaik. Emellett egyre több kisebb főzde is próbál majd átállni a dobozos sörre, annak számos előnye miatt, valamint megfigyelhető lesz a keserű sörök visszaszorulása. Utóbbi oka egyszerűen az, hogy az emberek a még mindig népszerű komlóorgia mellett egyre inkább az édesebb stílusok felé fordulnak. Ennek a NEIPA már egy jó jele volt 2017-ben, de előkerülhetnek más, régebbi sörtípusok is, hogy újból hódító útra induljanak.
(Via)