Cikk megosztása
Egy svájci gruyère típusú sajtot választottak a világ legjobbjának november első napjaiban. A félkemény, közepesen zsíros sajttípus hagyományosan remekül párosítható sörökkel. Nézzük, mit illik tudni erről a finomságról, és pontosan mit érdemes kibontani hozzá!
A World Cheese Awards 2022-es nyertese egészen pontosan a Le Gruyère AOP surchoix. A sajtot egy Vorderfultigen nevű svájci sajtkészítő és egy Gourmino néven futó affineur (sajtérlelő) közösen nevezte be a versenybe.
A zsűri az ilyen megmérettetéseken az ízen kívül vizsgálja természetesen a termék megjelenését, illatát és állagát is. A 250 fős, leginkább sajtkészítőkből, sajtkereskedőkből, szakácsokból álló zsűri 4434 nevezett termék közül választotta ki a győztest.
Mit kell tudnunk a gruyère sajtokról?
A gruyère eredetileg svájci, tehéntejből készül, és ha minden stimmel az előállításával kapcsoaltban, akkor jogosult az eredetmegjelölésre is.
Az egykori Gruyère megyében a XII. században már tutira készítettek különféle sajtokat, és az évszázadok folyamán egyre több említést kapott a helyi sajt különleges minősége és ízvilága. Aztán az 1926-os párizsi tejipari kongresszuson, a parmezánhoz vagy a camemberthez hasonlóan a gruyère is egyértelműen, az eredetére utaló elnevezést kapott.
Később az eredeti gruyère származási területét is kijelölték, és egy szövetség is alakult, amely ellenőrzi a sajt minőségét. A Le Gruyère Switzerland védett márkanév ugyan és hat kanton bizonyos területein állítható elő eredeti gruyère, de számos országban ennek ellenére készülnek különféle „replikák”. Lehet ilyen sajtot találni Franciaországban és Ausztriában is, Görögországban pedig graviéra néven népszerű.
A típus egyik jellegzetessége, hogy a hozzá felhasznált tejet olyan alpesi tehenek adják, amelyek egész nap hegyi legelőkön kajálnak, fejenként kb. 100 kiló füvet és különféle fűszernövényt esznek meg naponta. Az elfpgyasztott fűszernövények pedig óriási hatással vannak a 400 liter tejből készülő sajttömbök ízére.
A nyertes, Le Gruyère AOP surchoix kapcsán is azt emelték ki egyébként a bírák, hogy igen jól érezhetők benne a fűszerek, emellett pedig gyümölcsös és bőrös jegyei is vannak.
A jellegzetes ízvilágú gruyère variációk mindegyikére jellemző az olajos magvakra, leginkább a dióra jellemző íz, a krémes test. Ezért ez a sajt is nagyszerű párja lehet bizonyos söröknek. A közepesen erős barna és vörös sörök hagyományosan jó társai, és ebben az esetben lehet szó akár kiváló minőségű félbarna lágerekről is! A malátás, enyhén földes vagy fűszeres komlóaromát hordozó baksörökkel, vagy angol bitterekkel pedig ugyancsak érdemes próbálkozni, ha gruyère sajthoz jutsz!