Cikk megosztása
Egy asztalosműhelyből lett a 2014-ben alapított, győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde, amelyben az első főzetek 2016-ban készültek el. A tulajdonosok mindent megtesznek azért, hogy Győr-Moson-Sopron megyében is minél több helyre eljusson a magas minőségű sör és a hozzá tartozó gasztronómia. Vida Norberttel beszélgettünk.
Mikor alapítottátok a sörfőzdét? Mivel foglalkoztatok azelőtt?
2013-ban döntöttük el feleségemmel, Eszterrel hogy sörfőzdét szeretnénk alapítani. A céget 2014-ben hoztuk létre. Ebben az évben vásároltunk egy olyan családi házat, amelyhez egy viszonylag újépítésű asztalos üzem is tartozott. Ezt az üzemet kezdtük átalakítani sörfőző üzemmé. A munkálatok két évet vettek igénybe, így 2016 nyarán főztük le első kisüzemi sörünket.
Feleségem és én is Győrben jártunk egyetemre, közgazdaságtant tanultunk, emellett én egy minőségbiztosítási diplomát is szereztem. Mindketten közgazdászként dolgoztunk multinacionális gyárakban, én egy nagy autóipari vállalatnál, feleségem pedig egy élelmiszeripari cégnél.
Hogy tenni szeretnétek a sör gasztronómiai mellőzöttsége ellen, több helyen is előkerül. Ez volt a fő motiváció, hogy megmutassátok, ti hogyan képzeltek el bizonyos söröket?
Én mindig is inkább sörös voltam. Baráti összejöveteleken általában sört fogyasztottam. De a hazai nagyüzemi sörök elfogyasztása, valljuk be, nem nyújtott extra élményt, nem emelte a beszélgetések fényét. Más volt a helyzet külföldön. Korábbi munkahelyem által többször is eljutottam Bajorországba, ahol a helyi kollégákkal előszeretettel ültünk be az egész napos meetingek után egy vacsorára a helyi sörfőzde vendéglőjébe. Így ismerkedtem meg a bajor búzasörökkel, és azzal, hogy a sör fogyasztása is lehet élmény.
Ezt követően idehaza megkóstoltam egy jó, zamatos kisüzemi sört a győrzámolyi Bors Sörfőzdétől. Ekkor még nehezen lehetett hozzájutni jó minőségű kézműves sörökhöz, főleg Győr környékén. Ez az élmény meghatározó volt a számomra. Miért nem ezt ittam idáig? És milyen jó lenne ezeket a kiváló söröket minél több helyre eljuttatni, hogy mások is megkóstolhassák. Ahogy az internetet böngésztem a témával kapcsolatban, hamarosan rátaláltam az Olasz oktatóvideójára, ami arról szól, hogy hogyan lehet otthon sört főzni. Két hét múlva már otthon volt a roppantott maláta és elkészült az első nagy mű. Mindez egy panel lakás konyhájában történt, az anyósom 20 literes lekvárfőző fazékjában. Pár hónap múlva kirajzolódott bennem a sörfőzde gondolata.
Akkor ez gyorsan ment… Szerintetek milyen lehetőségei vannak a sörgasztro népszerűsítésében egy akkora főzdének, mint a Vaskakas?
A sör gasztronómiájának népszerűsítésén nagy erőkkel dolgozunk lokális szinten, Győrben és környékén. Sokak fejében nem áll teljesen össze, hogy hogyan készül a sör, nem világos, hogy a malátát nem a szántóföldön aratják, hanem a malátázás egy eljárás, amelyet sokféle gabonán el lehet végezni. Nagyon fontos számunkra az, hogy minél többen megismerjék a sörfőzés folyamatát, a felhasznált alapanyagok sokszínűségét, és azt, hogy a sörstílusok mennyire változatosak. Ezért mi rendszeresen tartunk előre meghirdetett sörkóstolókat üzemlátogatással egybekötve, amire akár már két főtől is be lehet regisztrálni. Egy ilyen sörkóstolón járt nálunk egy úr, aki elmondta, hogy ő a borok rajongója, de most ez a sörkóstoló jó volt. Nem gondolta, hogy a sörök világa ennyire sokszínű, és hogy a sört is lehet úgy kóstolni, mint a bort. A visszajelzések alapján üde színfoltja vagyunk a Pannonhalmi Borvidéknek. A sörkóstolók élményét most tovább tudjuk emelni, mivel elkészült a kemencénk, így kemencés ételekkel is vendégül tudjuk látni a hozzánk ellátogató csoportokat.
Azt is fontosnak tartjuk, hogy a helyi rendezvényeken is megjelenjen a Vaskakas Sörfőzde, és mi magunk is ott legyünk a pultban vagy a pult mellett. Így tudunk találkozni az emberekkel, és első kézből tudjuk elmondani nekik, hogy miért érdemes megkóstolni egy kisüzemi sört. Nem csak a mi söreinket, hanem a kisüzemi sörfőzést is népszerűsítjük.
Győr belvárosában a Lima Pubot visszük a Deé pincészettel karöltve, ahol csapon vannak a söreink, így még szélesebb közönséghez eljutunk.
Magyarországon egyelőre igen Budapest központú a craft sör világa. Ti ezt hogyan tapasztaljátok? Nehezebb dolgotok van Győr mellett, mintha, mondjuk Budapesthez közelebb működnétek?
Igen, valóban tapasztaljuk, hogy egy vidéki sörfőzdének nehezebb a dolga a craft sörök világában, mint egy budapesti főzdének, mivel sok budapesti fogyasztó gondolja azt, hogy csak Budapesten készülhetnek kiváló minőségű, izgalmas sörök. Holott mi, itt Győrújbaráton ugyanúgy maximálisan el vagyunk kötelezve, hogy jó sört gyártsunk, és valljuk a magas minőségi követelményeket. A piacunk annyira nem koncentrált, gyakorlatilag Soprontól Budapestig terítjük söreinket, ami magasabb disztribúciós költségeket jelent. Ez mind nehézség, de azon vagyunk, hogy ezt a hátrányt ledolgozzuk, és ne csak lokálisan, de Budapest szerte is keresett név legyen a Vaskakas.
4 fős kis csapattal dolgozunk, így rá vagyunk kényszerítve, hogy optimalizáljuk folyamatainkat, és sok esetben más megoldásokat alkalmazzunk, mint a fővárosi főzdék. Más utakat járunk, más értékesítési csatornákban gondolkozunk. Például webáruházunk országosan szolgálja ki nem csak a viszonteladói partnereket, hanem a magánszemélyeket is.
Repertoárotokban a kötelező IPA, APA sörökön kívül olyan, itthon talán kevésbé főzött fajták vannak, mint a bitter ale, a barna búza és a dubbel. Valami azt súgja, hogy ezek a stílusok valamiért kedvesek nektek…
Igen… A Comedias volt az első sörünk, amit 2016 júliusában lefőztük. Annak idején, amikor itthon is elkezdtem keresni a kézműves söröket, megtetszett az angol bitterek egyszerűsége, zamatos gyümölcsössége, a karamell, és az, hogy nincs túltolva széndioxiddal. A legtöbb házi sörfőző pale ale-t főz először, ami angol sörstílus, és innen indulnak el a különböző irányok felé. Én akkor nem az APA és IPA irányába mentem, hanem kialakítottam az extra special bitterünk receptjét.
A Münchausen nevű sörünk egy bajor stílusú barna búzasör. Ezt a sörünket egyértelműen a bajorországi jó tapasztalataim ihlették. Aztán következett a Charlatan, ami egy belga dupla. Úgy gondoltam, hogy a repertoárunkba kellene egy masszívabb, erősebb sör is. Ezt követte a Johnny B. Good APA sörünk, majd az Amercian Hop Dog west coast IPA, mint kötelező elemek. A Hop Dog egy igazán jól eltalált recept, mi sem bizonyítja jobban, hogy idén elhozta a CEBA sörverseny Grand Champion díját.
Így már minden évszakhoz és majdnem minden hangulathoz tudok magamnak sört választani a kínálatunkból. Egyik törzsvendégünk szerint azért jó fogyasztani a mi söreinket, mert valóban sör íze van, és mégis mindegyik más. Ez visszaigazolása annak, hogy jó úton haladunk, amikor a hagyományos, letisztult sörstílusokat választjuk, és nem kísérletezünk a sörbe hagyományosan nem használt hozzávalókkal.
Nemrég a KEG Sörművházban volt csapfoglalónk, és én is beálltam a pultba csapolni. Az egyik vendég elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy megismerkedhetett a Vaskakas sörökkel, és azt kívánja, hogy minél több fővárosi helyen találkozhasson velünk, mert söreink abszolút megállják a helyüket a nagynevű sörfőzdék sörei mellett.
Tudvalevő, hogy rendszeresen jelentek meg szezonális sörökkel is. Aktuálisan van ilyen? Mit kell tudni róla?
Jelenleg a Hop Harvest IPA 2018 névre keresztelt sörünk az elérhető szezonális sör, melybe a friss komlót a Yeast Side Sörfőzde „végtelen komlómezein”, kalákában szedtünk néhány hazai sörfőzővel karöltve. Tavaly is főztünk friss komlós sört, de talán az idei még jobban sikerült, mivel szép hosszú lecsengése van, és még percekkel később is a szájában érzi az ember a friss komló ízét… Így elegendő ritkábban kortyolni belőle. 🙂
De nem ez az első szezonális sörünk az idén. Születésnapunkra főztünk egy New England IPA-t, aminek a felét el is pusztítottuk a főzdénél tartott nyílt napunkon. A másik fele pedig a Lima Pub-ban fogyott el az ott rendezett születésnapi partinkon.
A Lima Pub-ban egyébként időről-időre felbukkannak olyan tételeink, amiket csak ott lehet fogyasztani. Ilyen volt a Lima születésnapjára készült Én vagyok az APA-d, de most is készül egy könnyed, jól csúszó búzasör, ami a téli időszakban lesz elérhető a Limában.
Hol szerezhetőek be a Vaskakas sörök?
Webáruházunkban országosan rendelhetőek a Vaskakas sörök, ahol mennyiségi kedvezményekkel, és akár ingyenes kiszállítással is tudnak vásárolni a magánszemélyek és viszonteladók.
A sörfőzdében is lehet vásárolni, mintaboltunk főzdei áron kínálja a söröket. Itt lehetőség van arra is, hogy 1 literes PET palackban frissen csapolt sört vásároljanak a törzsvásárlóink, ami egy gazdaságos alternatívája a kisüveges söreinknek.
A Lima Pub-ot már említettem, ami egy fontos pillére az értékesítésünknek. Itt folyamatosan csapon vannak söreink, valamint palackosan, és 1 literes PET palackban, frissen csapolva is meg lehet vásárolni a termékeinket. Fontos partnereink, akiket mindenképpen szeretnénk megemlíteni: Sopronban a Rockline Pub és a Kégli-Kert. Mosonmagyaróváron a Csopak Borozó, Tatán a Várkanyar vendéglő, Dunaújvárosban a Kultúr Kézműves Kocsma. Budapesten pedig a Krak’n Town-ban kerülnek csapra a söreink eseti jelleggel, valamint megvásárolhatóak még a Lopó Bor- és sörszaküzletben, Beerselectionban és a The Beercase-ben is.