Te is megkóstolnád a magyar, hidegkomlós bort?

Írta: BeerPorn.hu

2020-11-04 | 10:32 Magazin

Könnyen lehet, hogy a hidegkomlós bor hallatán elsőre még azok is felhúzzák a szemöldöküket, akik egyébként nyitottak a szokatlan trendekre. Pedig, ha valami, akkor ezek az italok igazán megteremtenék a sör és a bor közötti átjárót…

Alex Neely, az oregoni Libertine Wines borásza akkor döntötte el, hogy hidegkomlós bort készít, amikor egy sörfőzde rozé IPA-ját kóstolta. A borászat saját, hibrid italának megalkotásához a sörfőzdék által jól ismert hidegkomlózást látta a legjobb megoldásnak, mivel az alacsony hőmérséklet miatt a komlóból ilyenkor nem a keserű, hanem a gyümölcsös aromák oldódnak ki.

A 2017-es évjárat Oregonban nem kedvezett a Sémillon szőlőfajtának, így a terv az volt, hogy a Libertine Wines két legyet üt egy csapásra: újdonsággal rukkol elő, miközben megmenti a Sémillon tételt. Ehhez Mosaic és Citra komlókat használtak, a termék neve pedig Hopped Up on Goofballs lett, és leginkább trópusi jegyek érezhetőek benne.

Többen is próbálkoztak már ezzel

A Libertine kísérlete bejött, idén pedig úgy döntöttek, hogy Rieslingből készítenek hasonló italt. De ezzel egyébként nem is annyira úttörők, mint elsőre gondolnánk. A Freigeist nevű német sörfőzde már 2014-ben exportált hidegkomlós bort az USA-ba, a kaliforniai Field Recordings borászat pedig Chardonnayből készít hidegkomlós változatot. Andrew Jones, borász, a Fieldnél három hétig hagyta a komlóágyon a bort, de a már említett alacsony hőmérséklet miatt abban sem érezhetők keserű aromák, sokkal inkább a komló citrusos jegyei, amelyek szépen kiegészítik a bor savasságát.

Fotó: Pxhere.com

A denveri The Infinite Monkey Theoremnél, Tim Carron, kissé szénsavas Sauvignon Blanc-nal dolgozik, amelyet Citra komlóval aromatizál, a citrusos jegyek és a fenyős hatások szerinte remekül működnek a Sauvignon Blanc vágott füves aromáival. Carron azt mondja, az ital tényleg olyan, mint egy sör egy bor közös gyermeke, benne egy IPA karakterességével és a bor gyümölcsösségével.

A Wine Enthusiast arról ír, hogy ezek a hibrid italok nagyon megosztóak a fogyasztók körében. A Field Recordings hidegkomlós Chardonnay borát imádta a többség egyebek mellett Kansas Cityben, Austinban, Bostonban és Washingtonban, vannak viszont, akik igazi szentségtörésnek tartják, a Libertine Wines termékét Portlandben például nem nagyon értették a vásárlók.

Vajon hogy nézne ki mindez magyarul?

Érdeklődve várjuk, hogy mikor próbálja ki valamelyik hazai borászat, vagy sörfőzde a műfajt, annál is inkább, mert az olyan magyar szőlőfajtáknak, mint például a citrusos, nagyon illatos királyleányka, a könnyedebb olaszrizlingek, vagy épp egy reduktív furmint, tök jól állna egynémely amerikai komló.

Fotó: Peakpx.com

Annál is inkább, mert – gondoljunk csak bele –, micsoda meglepetéssel szolgálhatna egy borkóstolóra érkező csapat sörkedvelő tagjainak, vagy egy sörkóstolóra érkező társaság inkább borkedvelő részének a borász/sörfőző azzal, hogy hidegkomlós bort is mutat nekik?

Könnyen lehet, hogy valamely – borászatokkal egyébként is együttműködő, vagy épp borvidéken működő – sörfőzde, vagy sörrel korábban már előrukkolt borászat, már Magyarországon is rajta van a hidegkomlós bor projekten…

Mi imádnánk! Azt pedig, hogy a szélesebb közönség, hogyan reagálna rá, nos azt csak egyféleképpen tudhatnánk meg.

24 sör karácsonyig. 24 különleges főzet, amelyekről egyenként is érdemes hosszasan beszélni! Együtt pedig az idei év legjobb sörválogatását jelentik, amelyet a Beerporn.hu egy szerencsés olvasója megnyer majd karácsonyra! Ismerd meg a Beerporn.hu 2020-as Adventi sörnaptárának tagjait, és játssz a fantasztikus, 24 palackos nyereményért!