Cikk megosztása
Könnyen lehet, hogy a hidegkomlós bor hallatán elsőre még azok is felhúzzák a szemöldöküket, akik egyébként nyitottak a szokatlan trendekre. Pedig, ha valami, akkor ezek az italok igazán megteremtenék a sör és a bor közötti átjárót…
Alex Neely, az oregoni Libertine Wines borásza akkor döntötte el, hogy hidegkomlós bort készít, amikor egy sörfőzde rozé IPA-ját kóstolta. A borászat saját, hibrid italának megalkotásához a sörfőzdék által jól ismert hidegkomlózást látta a legjobb megoldásnak, mivel az alacsony hőmérséklet miatt a komlóból ilyenkor nem a keserű, hanem a gyümölcsös aromák oldódnak ki.
A 2017-es évjárat Oregonban nem kedvezett a Sémillon szőlőfajtának, így a terv az volt, hogy a Libertine Wines két legyet üt egy csapásra: újdonsággal rukkol elő, miközben megmenti a Sémillon tételt. Ehhez Mosaic és Citra komlókat használtak, a termék neve pedig Hopped Up on Goofballs lett, és leginkább trópusi jegyek érezhetőek benne.
Többen is próbálkoztak már ezzel
A Libertine kísérlete bejött, idén pedig úgy döntöttek, hogy Rieslingből készítenek hasonló italt. De ezzel egyébként nem is annyira úttörők, mint elsőre gondolnánk. A Freigeist nevű német sörfőzde már 2014-ben exportált hidegkomlós bort az USA-ba, a kaliforniai Field Recordings borászat pedig Chardonnayből készít hidegkomlós változatot. Andrew Jones, borász, a Fieldnél három hétig hagyta a komlóágyon a bort, de a már említett alacsony hőmérséklet miatt abban sem érezhetők keserű aromák, sokkal inkább a komló citrusos jegyei, amelyek szépen kiegészítik a bor savasságát.
A denveri The Infinite Monkey Theoremnél, Tim Carron, kissé szénsavas Sauvignon Blanc-nal dolgozik, amelyet Citra komlóval aromatizál, a citrusos jegyek és a fenyős hatások szerinte remekül működnek a Sauvignon Blanc vágott füves aromáival. Carron azt mondja, az ital tényleg olyan, mint egy sör egy bor közös gyermeke, benne egy IPA karakterességével és a bor gyümölcsösségével.
A Wine Enthusiast arról ír, hogy ezek a hibrid italok nagyon megosztóak a fogyasztók körében. A Field Recordings hidegkomlós Chardonnay borát imádta a többség egyebek mellett Kansas Cityben, Austinban, Bostonban és Washingtonban, vannak viszont, akik igazi szentségtörésnek tartják, a Libertine Wines termékét Portlandben például nem nagyon értették a vásárlók.
Vajon hogy nézne ki mindez magyarul?
Érdeklődve várjuk, hogy mikor próbálja ki valamelyik hazai borászat, vagy sörfőzde a műfajt, annál is inkább, mert az olyan magyar szőlőfajtáknak, mint például a citrusos, nagyon illatos királyleányka, a könnyedebb olaszrizlingek, vagy épp egy reduktív furmint, tök jól állna egynémely amerikai komló.
Annál is inkább, mert – gondoljunk csak bele –, micsoda meglepetéssel szolgálhatna egy borkóstolóra érkező csapat sörkedvelő tagjainak, vagy egy sörkóstolóra érkező társaság inkább borkedvelő részének a borász/sörfőző azzal, hogy hidegkomlós bort is mutat nekik?
Könnyen lehet, hogy valamely – borászatokkal egyébként is együttműködő, vagy épp borvidéken működő – sörfőzde, vagy sörrel korábban már előrukkolt borászat, már Magyarországon is rajta van a hidegkomlós bor projekten…
Mi imádnánk! Azt pedig, hogy a szélesebb közönség, hogyan reagálna rá, nos azt csak egyféleképpen tudhatnánk meg.