Cikk megosztása
A tavasz első sugaraira beindítottuk újra a Sörmenetet, a tavalyi Nyugat- és Közép- magyarországi célpontok után ezúttal sokkal marconább vidék felé vettük az irányt: végig jártuk Borsodot, egyetlen korty Borsodi nélkül.
A Budapestről Ózdra vezető, két legrövidebb út közül az egyik, amikor még Gyöngyösnél letérsz az autópályáról, és átvágva a Mátrán, Parádsasvár (kastély), Recsk (egykori munkatábor) és Egerbakta (Bakta Rider) érintésével éred el a 25-ös főutat. A másik – sietősebb – pedig, amikor csak Eger magasságában hagyod el az autópályát, a város környékén jó eséllyel megállsz borért, aztán a mesebeli Szarvaskő, és Szilvásvárad felől közelítesz Ózdra. (Írásunk megjelenése után kaptuk a fülest: a legrövidebb út valójában a Hatvan – Nagybátony – Pétervására – Ózd útvonal. Legközelebb kipróbáljuk!)
Mi ezúttal igen sietősen érkeztünk, így a gyorsabb útvonalat választottuk. Ózdra érve egyből feltűnt, hogy a város valódi központja tényleg az a repülőtérnyi terület, ahol a kilencvenes évekig a kohászati üzem működött. A már rég bezárt komplexum volt az, amely a környező falvak beolvasztásával várossá tette Ózdot, és a mai napig meghatározza a település szerkezetét.
Sörök az ózdi nehézipar romjain
Lényegében ezért kezdtünk mi is az egykori Ózdi Kohászati Üzemek területén, ahol az elmúlt évek felújításai, vagyis a Kultúrgyár Projekt részeként olyan átalakítások valósultak meg, amelyeknek köszönhetően a gyárkomplexum egykori elektromos erőműve ma már Digitális Erőmű néven, multifunkciós csarnokként működik. A korabeli fúvógépház, amely a gőzenergia elosztását biztosította, pedig Nemzeti Filmtörténeti Emlékparkként született újjá.
Ózdon a kohászat több mint 170 éves múltra tekint vissza, virágkorát pedig az ötvenes évektől a nyolcvanas évekig élte, akkoriban közvetlenül és közvetve több mint 50 ezer embernek adott munkát. A városban 1992-ben szűnt meg a nehézipar, a város azóta is keresi a boldogulás útját.
A Digitális Erőmű területén van hologramtárcsa, drónpályák, lézerharc, AI állomások, működnek robotok, szabadulószoba és persze állandó meg ideiglenes kiállítások, mi mégis az ózdi Bolyki Serház söreit kóstolgattuk az egykori gyárépületben, és közben arról is beszélgettünk Elek Róberttel, a főzde vezetőjével, hogy a környék tele van olyan látványosságokkal, amelyek a felfedezés örömével ajándékozzák meg a turistákat. A közeli Szilvásvárad, a Szalajka-völgy vagy az Upponyi-víztározó és szoros, no meg az ózdi gyártörténeti emlékpark és Zubor László rádió-, televízió műszerészmester múzeuma után lehet egy jót csavarogni az Ózdi-horgásztó, vagy ismertebb nevén Bolyki-tó körül, ami már csak egy kőhajításnyira van a sörfőzdétől.
Az idén 30 éves sörfőzde alapvetése a szűretlen és szűrt, pilseni típusú világos láger és a belga meggyes sör, utóbbi a Serház legnépszerűbb terméke. De készítenek barna főzeteket is: a Szűretlen Barna sörük kétszer is hozott el bronz diplomát a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének versenyéről. Elek Róbert szívesen kísérletezik gyümölcsös barna sörökkel is, aktuálisan pedig a füstölt malátával készülő tavaszi sörön dolgoznak, amelyet Húsvét előtt szeretnének bemutatni.
A kiadós (sör)túrázás pedig csak akkor működik jól, ha van tuti szállás is. Tény, hogy ebből Ózd nem áll valami jól, de szerencsére a Bolyki Serháztól nem messze erről is tudnak gondoskodni, mert a Zöld Panzió is szegről-végről a sörfőzdéhez tartozik. A panzióban, közvetlenül a városi strand mellett összesen tíz, felújított, kétszemélyes szoba várja a vendégeket. Szóval ha úgyis a Bolykinál sörözöl, ez a legjobb választás!
Kazincbarcikán alapvetés a Bajor sörház
A szíves invitálás ellenére nem aludtunk Ózdon, mert már várt Kazincbarcika, és a HBH Bajor Sörház, amely ugyancsak évtizedek óta nyitva áll a vendégek előtt. Az idén 30 éves sörház üzemeltetését 2017-ben vette át a jelenlegi tulajdonos, Szűcs Tamás, aki komoly feljesztéseket kivitelezett.
Az elmúlt időszakban a 15 éve nyílt, összesen húsz szobás panzió teljesen megújult: kiépült a napelemrendszer, az egész épület klimatizált, vadiújak a bútorok és a sörfőzdében is komplett főzőház csere valósult meg. A korábbi, gázüzemű főzde ma már száz százalékban elektromos árammal működik.
Az étterem konyhája mögötti épületrészben működő üzem egyébként – előzetes bejelentkezést követően – nyitva áll a vendégek számára. Kínálata leginkább a megbízható minőségű alapsörökről szól, a szűrt és szűretlen, letisztult lágerről, a meggyesről és a kellemesen karamellás barna lágerről. Ezeken kívül alkalomadtán készül baksör vagy épp búza is.
A HBH Bajor Sörház sörei Kazincbarcikán csak házon belül, de a környéken még jópár helyen – Egerben és Miskolcon is – kaphatóak csapolt formában.
A vendéglátóhellyel párhuzamosan, ’barcikán a konyha és az étlap is megújult. Utóbbi átgondolt és rövid, látszik belőle, hogy tényleg minden frissen készül. Sörözés mellé a mi tippünk a házi tepertőkrém. Egy kiadós csavargás után az erdei gombás rizottó vagy a bajor csülök a nyerő, és akkor még nem szóltunk a ropogósra sült pisztrángról és a juhtúrós sztrapacskáról!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kenderes IPA és old ale – Tokaj mindig meglepetést okoz
Másnap a varázslatos Edelényi Kastélysziget, majd a hangulatos Görömbölyi pincesor után Tarcal felé autóztunk tovább, az Áldó Krisztus szobortól belehuhogtunk a bányatóba, aztán a Tokaj tábla után 27 centivel be is kanyarodtunk a BAZ Beer főhadiszállására.
Az öt évvel ezelőtt alapított sörfőzde indulására a környéken sokan felkapták a fejüket. Nem mindenki fogadta kitörő örömmel, hogy a(z itthon) világhírű Tokaji borvidék névadó városában sört kezdjen valaki készíteni. Azt utóbbi időszakban azonban a BAZ Beer rengeteget tett azért, hogy a sörkedvelők között is jó hírét vigye Tokaj-Hegyaljának, illetve arra is ráirányította a figyelmet, hogy hiába a pazar borászati hagyományok, már évszázadokkal ezelőtt is készült sör a környéken.
A BAZ neve rendre olyan gasztronómiai együttműködésekben bukkan fel, amelyek már önmagukban bizonyítják, hogy nem csak a borok tekintetében zajlik komoly munka Tokajban, hanem a sörfőzdében is. Legnépszerűbb termékük a Kenderes IPA, ami különben épp megújulás alatt áll – kendertöret helyett kendervirággal készül a jövőben –, a másik legnagyobb rajongótáborral rendelkező típusuk a helles: egyszerű, letisztult ivóláger.
Ezeknél azonban jóval körmönfontabb söröket is főznek, sokszor együtt a Hoptimista Sörfőzőkkel, egyes receptek feljesztésében pedig egyébként a Paulay Borházban dolgozó Hudák Péter is részt vesz. Ha Tokajban jársz, számos vendéglátóhely és bolt kínálja a BAZ söröket. A főzdén kívül tuti megtalálod őket frissen a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéházban, a Mercure Tokaj Centerben, a LaBor Bistroban, a Tokaji Édesség Boltban és a Rákóczi Pincében is!
Ami pedig a nem szűnő innovációt és együttműködést illeti: amikor ott jártunk, épp egy szamorodnis hordóban érlelt old ale-en dolgoztak, együtt a Balassa Borral.