Cikk megosztása
Kimerítő sör-sajt kóstolósort állított össze a Szent András Sörfőzde és a Nárcisz Birtok, amelynek elemeit kéthetente mutatják be az Ogre Bácsiban. Most eláruljuk, melyik sörhöz, milyen sajtot ajánlanak a szervezők, és azt is, melyik kombó ízlett a legjobban.
A Szent András Sörfőzde és a Nárcisz Kézműves Sajtmanufaktúra ambiciózus rendezvénysorozatának beharangozó eseményén hét sajt-sör párosítást kóstoltunk. A főzde és a sajtkészítők (akik boldogok, ugyebár) célja a sorozattal annak a bemutatása, hogy van élet a tucatlágeren és a trappistán túl is, és persze, hogy miért jobb a sajt és a sör együtt, mint külön.
A sajtok és sörök kombinálása a sörgasztro első lépcsőfoka, a legjobb jele annak, hoghy kedvenc italunk épp felfelé törekszik a gasztronómiában Mindazonáltal az is nagyon szimpatikus a kezdeményezésben, hogy mind a sörfőzde, mind pedig a sajtkészítő mester különös figyelmet szentelt annak, hogy a különleges párosítások mellett ott legyenek azok a sörök és sajtok, amelyek egy sima hétköznap is megtalálhatóak otthon a hűtőben. A listán a hoplager, duplabak, a vörösboros kecskesajt és a diós gomolya mellé befértek a klasszikusok is,m mint egy bajor búza, vagy láger.
Íme a sör-sajt párok:
Vörösboros kecskesajt – Napkincs (bajor búza): A sajt fanyar íze kiválóan egybecsengett a savanykás búzasörrel, ez egy nagyon harmonikus párosítás a két íz kiválóan kiegészíti egymást.
Tehéngomolya – Mutti (new age hoplager): Az elsőhöz hasonlóan egy friss sajtról van szó, ami azonban jóval sósabb, mint a kecskesajt. Ám itt a hoplager igen komlós, intenzív ízéről szólt a kompozíció: új ízek kerülnek felszínre az összekóstolásnál.
Camembert – 1993 (bajor lager): Talán a legklasszikusabb páros – már, ami az ismertségét illeti. Egy friss camambert, egy jó bajor lagerrel, számomra a kevésbé extrém párosításokhoz tartozott, de talán pont ezért könnyedén válhat ez a kombó a mindennapok részévé.
Diós gomolya – Óarany (bécsi ászok): Itt egyértelműen a bécsi maláta és a dió kombinációja áll a főszerepben. Két jól ismert, de nagyon egyedi íz együtt – kiváló ötlet!
Érlelt Juhsajt – Betyár Király (gyümölcsös stout): Egy vadabb párosítás: hosszan érlelt juhsajt és gyümölcsös stout „násza”. A dolog a nagyon ellentétes ízekről szól: az extra sós, karakteres juhsajt áll szemben az édeskés karamelles gyümölcsös stoutal. A nagyon elütő ízek miatt, számomra ez a párosítás volt a leggyengébb láncszem. Amolyan „két dudás egy csárdában”.
Füstölt juhgomolya – Black Rose (duplabak): Éljenek a füstös ízek! Persze trükkös a dolog, hiszen kizárólag a sajt füstölt, de remekül működik a duplabak pörkölt malátás ízvilágával!
Parenyica – Bandibá (amerikai IPA): Nagyszerű meglepetés: két jól ismert íz keveredett, olyan formában, hogy a komló fémjelezte friss citrusos IPA, egészen lágy, diós ízeket hozott elő a parenyicából, a lágyabb krémes parenyica pedig előtérbe hozta a sör kevésbé hangsúlyos malátás, élesztős jegyeit, amiket ha csak magában fogyasztjuk simán elnyom a komló. Egy csapásra személyes kedvenc lett ez a páros! 🙂
A párosításokat két hetente szerdán ti is megkóstolhatjátok, a Ogre bácsiban 19:00 órától a söregyetem keretein belül.