Cikk megosztása
A Belga Sörfőzők Szövetségének legutóbbi jelentéséből megállapítható néhány olyan trend, amelyek joggal nyugtalaníthatják a helyi gyártókat.
A belgák csaknem harmadával kevesebb sört isznak, mint évtizedekkel ezelőtt. Ez pedig olyan problémát jelent, amelyen az sem segít, hogy a belga sörgyártás ma már meg tudja közelíteni a 2019-es, Covid előtti szintet.
A belga gyártók jelenlegi teljesítménye 6,93 millió hektoliter egy 7,5 százalékos növekedés eredménye, ám az elmúlt évtizedekben „strukturális visszaesés” figyelhető meg – olvasható a Trade Magazin cikkében.
A vendéglátásban az eladások több mint 42 százalékkal nőttek 2021-hez képest, azonban a kiskereskedelemben 8 százalékos a visszaesés. A számokat torzítja, hogy 2021-ben még jelentős Covid lezárások voltak. Összességében a sörgyártók forgalma egyébként a kiskerben magasabb, mint 2019-ben, de a vendéglátás ott is még csaknem 5 százalékkal van a járvány alattihoz képest.
Négy palack, Belgiumban előállított sörből csaknem három külföldre kerül. Ez nagyon magas arány, ám a kivitel is csökkenében van. Az export már a harmadik évben csökken folyamatosan.
Tavaly 32 új sörfőzde alakult Belgiumban, ahol így 430 főzde működik.