Nem képes leállni a komlótermesztés növekedése az USA-ban

Írta: BeerPorn.hu

2020-07-13 | 06:38 Hírek

Az USA-ban olyan ütemben növekszik a komlótermesztés területe, hogy már maguk a termelők is aggódnak miatta. 2012 óta csaknem megduplázódott a komlótermesztés a Pacific Northwestnek nevezett régióban.

A Pacific Northwest az Egyesült Államok északnyugati része, Idaho, Oregon és Washington államok területe, amelyet nem véletlenül szoktak Cascadia néven is emlegetni, itt termesztik ugyanis azokat a szupersztár komlófajtákat, amelyekkel világszerte teletömik a legjobb craft söröket. Igen, a Citrára, a Columbusra, a Tomahawkra, a Mosaicra, a Simcoera és a Cascadera gondolunk.

A biznmisz annyira megy, hogy azok is rendre meglepődnek az iramon, akik rendszeresen figyelik a számokat. Az USDA National Agriculture Statistics Service (Nemzeti Mezőgazdasági Statisztikai Hivatal) 2020. júniusi jelentése szerint, Washington, Oregon és Idaho államokban a farmerek újabb 2630 hektárt vontak be a termesztésbe. Ez csaknem 5 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. Így a régióban már 59 174 hektáron terem komló – foglalta össze a Craft Brewing Bisuness.

A termelők közben aggódnak az iram miatt, hiszen a piac érzékeny, és – mezőgazdasági tevékenységről lévén szó – kitett az olyan tényezőknek, mint az időjárás, a betegségek, de a sörpiaci trendek is változhatnak, no meg itt a koronavírus is.

Ehhez képest a piac majdnem megduplázódott az elmúlt nyolc évben. Pacific Northwest régióban a 2012-es 29 683 hektárról 59 174 hektárra nőtt a termelésbe vont terület.

Fotó: Pxhere.com

Washingtonban 42 343 hektáron nyomják, Idahoban 9374 hektáron, Oregonban pedig 7 457-en. A terület mindhárom államban nőtt a tavalyi évhez képest.

Nyilvánvalóan az aromakomlók hasítanak. Az elmúlt nyolc évben a fajtaösszetétel is jócskán megváltozott. Míg 2012-ben megközelítőleg fele-fele volt az aroma- és keserűkomlók aránya, mára ez elbillent, és előbbiek a területeknek már a 75,4 százalékán teremnek.