Cikk megosztása
Sok az új belépő a kisüzemi sör piacra, és sok az újítani vágyó, azért egyre jobban polarizálódik az újhullámos sörtársadalom. Egyesek elégedetten hátradőlnének, mintha minden rendben lenne, mások viszont úgy látják, a mozgalomra ráfér a megújulás – olvasható a Gault&Millau kalauz Sörhelyzet, Magyarország 2016 című írásában.
Az elemzés szerint a fogyasztói kör még bővül, de a kisüzemi sörfőzdék piacán megjelent egy komoly befektetői réteg. 2016-ban több nagyobb kapacitású főzde is beindult, ezért felmerül a kérdés, nőhet-e az eddigi ütemben a kisüzemi szféra.
Bizonyos, hogy a közeljövőben erősödni fog a verseny, hiszen 2017-ben várhatóan újabb főzdék nyílnak, ami jelentősen átformálhatja a pozíciókat, és a verseny miatt nyilvánvalóan előtérbe kerül a minőség kérdése is – áll az összefoglalóban.
Drajkó Zsombor írása kitér a nyáron elindult Kraft mozgalomra, amelynek célja, hogy a lejáratott kézműves jelző helyett egy szakmailag és jogilag meghatározható és ellenőrizhető követelményrendszert állítson fel, amely közelebb visz a stabil sörminőséghez.
A minőség kérdésében eddig nem jött létre érdemi párbeszéd, de a Kraft-mozgalom most olyan erős belső üzenet, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni – írja.
A minőség színvonalának növekedését és a megtisztulást segítheti, hogy Budapesten megjelent a világszínvonal és működnek már olyan helyek, ahol a világ minden részéről kóstolhatók különleges sörök. Vagyis a fővárosban lehet olyan söröket találni, amelyek mellett feltűnő a magyar termékek lemaradása.
A GaultMillau felhívja a figyelmet, hogy az ingadozó minőség miatt itthon nehéz feladat a sörtesztelés: egy egyszeri merítéses vakkóstolás eredménye manapság még nem igazán időtálló. Az elemzés szerint a kisüzemi sörök folyamatos tesztelésére lenne szükség, állandó visszakóstolással, többszöri pontozással, ám erre pedig egyelőre még nincs lehetőség.
Az étteremkalauz összeállított egy listát azokról a sörfőzdékről és gerillákról, akiket szerintük érdemes követni. Mindez itt érhető el.