Európa és a világ különböző országaiban olykor teljesen eltérő a jattolás protokollja. Illik-e adni? Vagy nem is illik? Ha illik, kell-e? És ha igen, mennyit? Itt a nagy, európai borravaló eligazító!
A borravaló kérdése nem csak Magyarországon jön gyakran szóba, ha vendéglátásról van szó. Azt szokták mondani, hogy a jatt az, amivel az elégedettséget fejezed ki, ha minden körülmény, kiemelten persze az étel/ital és a kiszolgálás, király volt.
Az efféle, jó értelemben vett hálapénz kultúrája a szemünk előtt változik a kártyás fizetés megjelenésével, illetve azzal, hogy – talán épp az elektronikus fizetés miatt – a vendéglátóhelyek egyre többször tüntetik fel a számlán és az étlepon, hogy 15-20 százalékot automatikusan hozzáadnak a számlához. Ez a gyakorlat sok esetben leegyszerűsíti a jattolást, azonban nem teszi lehetővé a vendégnek, hogy ő döntse el, ad-e, és ha igen, mennyit.
Ez a gyakorlat természetesen nem csak itthon figyelhető meg, de azt fontos megjegyezni, hogy a borravaló kérdése korántsem olyan egyértelmű, már csak akkor sem, ha Európában utazgatunk. És ha utána nézünk, hogy alakult a jattolás szokása, bizony érdekes részletekre bukkanhatunk. Az USA-ban a 20. század előtt nem volt borravaló, azaz nem nézték jó szemmel, azonban Európában már akkor is dívott (és már a tengerentúlon elképzelhetetlen). Eredetét a történészek abban a szokásban találták meg, hogy a nemesi birtokokon megszálló vendégek, távozáskor hagytak egy kis pénzt a személyzetnek, hogy megköszönjék a szolgálataikat. Ez a gyakorlat később változott, de a szállodákban továbbra is kulcsfontosságú volt a jatt, hiszen volt, ahol a személyzet minden bevételét ez jelentette – olvasható a Vinepair cikkében.
Nézzük, mi a helyzet Európa országaiban, azaz hogyan illik jattolni utazáskor!
Ausztria
Az éttermekben és bárokban minden, így a borravaló is általában szerepel a számlán. Ha mégsincs hozzácsapva a végösszeghez, 10-15 százalékot szoktak hagyni.
Belgium
Benne van a számlában, szóval nem kell borravalót adni.
Bulgária
Tíz százalék az általános borravalónak.
Csehország
10-15 százalék, mint itthon.
Ciprus
Általában Cipruson is benne van az árban a jatt, de szokás felkerekíteni, ha minden klappolt.
Dánia
Az éttermek és kocsmák itt is hozzácsapják a végösszeghez, szóval nem kell borravalót adni. Kivételes esetben 10 százalékot lehet.
Egyesült Királyság
A bárokban, ahol a pultnál kell rendelni, nem szokás jattot adni, más helyeken hozzácsapják a számlához.
Észtország
Nem kötelező, viszont általában nem szerepel a számlán sem. 5-10 százalék azért mehet, ha úgy érzed!
Finnország
Minden benne van a számlában, a jó kiszolgálásért azonban itt is szokás adni 5-10 százalék borravalót, vagy felkerekíteni az összeget.
Franciaország
Az éttermekben a kisebb étkezésekkor elég felkerekíteni, a nagyobb kajálásokkor 5-10 százalék mehet, ha nincsen benne egyébként a számlában.
Görögország
Ott szokott lenni a számlán, és gyakran feltüntetik az étlapon is. Sőt, ünnepi időszakban a kiszolgálás díja magasabb is lehet!
Horvátország
Legtöbb esetben benne van a végösszegben, de ha nagyon elégedett vagy, még szoktak otthagyni 10 százaléknyi pénzt.
Hollandia
Itt is hozzászámolják a végösszeghez. A bárokban elég kerekíteni.
Írország
Ugyancsak általában ott van a végösszegben, és a számlán. Ha nem, 10-15 százalék.
Lengyelország
10-15 százalék, mint itthon.
Lettország
Ott van a számlán, ha nem, 10 százalék.
Litvánia
A menőbb helyeken 10 százalék a borravaló, de a kocsmákban például nem szokás.
Luxemburg
A számla tartalmazza. Ha van kedved, és úgy érzed, megérdemli a személyzet, további 10 százalék mehet!
Magyarország
10-15 százalék, ha nincs a számlán.
Málta
Itt is felteszik a számlára Ha nem, 5-10 százalék borravaló mehet, a bárokban nem szokás.
Németország
A jattot tartalmazzák az éttermi számlák, az összeget fel szokás kerekíteni.
Olaszország
Az éttermekben és bárokban hozzászámolják a jattot is a végösszeghez, ha nem, kerekítsd fel az összeget.
Portugália
Az éttermekben általában benne van a végösszegben minden szolgáltatás, de ha nem, adj hozzá 10 százalékot a végösszeghez!
Románia
5-15 százalék az éttermekben, függően a szolgáltatás minőségétől. Ugyanez a helyzet a kocsmákban is.
Spanyolország
5-10 százalék az éttermekben, és kerekíts felfelé. A bárokban az aprót szokás otthagyni jattnak.
Svájc
Nem kell borravalót adni, minden benne van a végösszegben.
Svédország
Benne van a számlában. Kivételes esetben mehet a 10 százalék.
Szlovákia
10-15 százalék, ha nem szerepel a számlán.
Szlovénia
A legtöbb esetben feltüntetik a számlán, de ha nem, 10-15 százalék a borravaló.
Az összeállítás a Matadornetwork.com cikke alapján készült.