fbpx

Mennyi borravalót adjak?

Írta: BeerPorn.hu

2022-02-17 | 12:53 Magazin

Európa és a világ különböző országaiban olykor teljesen eltérő a jattolás protokollja. Illik-e adni? Vagy nem is illik? Ha illik, kell-e? És ha igen, mennyit? Itt a nagy, európai borravaló eligazító!

A borravaló kérdése nem csak Magyarországon jön gyakran szóba, ha vendéglátásról van szó. Azt szokták mondani, hogy a jatt az, amivel az elégedettséget fejezed ki, ha minden körülmény, kiemelten persze az étel/ital és a kiszolgálás, király volt.

Az efféle, jó értelemben vett hálapénz kultúrája a szemünk előtt változik a kártyás fizetés megjelenésével, illetve azzal, hogy – talán épp az elektronikus fizetés miatt – a vendéglátóhelyek egyre többször tüntetik fel a számlán és az étlepon, hogy 15-20 százalékot automatikusan hozzáadnak a számlához. Ez a gyakorlat sok esetben leegyszerűsíti a jattolást, azonban nem teszi lehetővé a vendégnek, hogy ő döntse el, ad-e, és ha igen, mennyit.

Ez a gyakorlat természetesen nem csak itthon figyelhető meg, de azt fontos megjegyezni, hogy a borravaló kérdése korántsem olyan egyértelmű, már csak akkor sem, ha Európában utazgatunk. És ha utána nézünk, hogy alakult a jattolás szokása, bizony érdekes részletekre bukkanhatunk. Az USA-ban a 20. század előtt nem volt borravaló, azaz nem nézték jó szemmel, azonban Európában már akkor is dívott (és már a tengerentúlon elképzelhetetlen). Eredetét a történészek abban a szokásban találták meg, hogy a nemesi birtokokon megszálló vendégek, távozáskor hagytak egy kis pénzt a személyzetnek, hogy megköszönjék a szolgálataikat. Ez a gyakorlat később változott, de a szállodákban továbbra is kulcsfontosságú volt a jatt, hiszen volt, ahol a személyzet minden bevételét ez jelentette – olvasható a Vinepair cikkében.

Nézzük, mi a helyzet Európa országaiban, azaz hogyan illik jattolni utazáskor!

Ausztria

Az éttermekben és bárokban minden, így a borravaló is általában szerepel a számlán. Ha mégsincs hozzácsapva a végösszeghez, 10-15 százalékot szoktak hagyni.

Belgium

Benne van a számlában, szóval nem kell borravalót adni.

Bulgária

Tíz százalék az általános borravalónak.

Csehország

10-15 százalék, mint itthon.

Ciprus

Általában Cipruson is benne van az árban a jatt, de szokás felkerekíteni, ha minden klappolt.

Dánia

Az éttermek és kocsmák itt is hozzácsapják a végösszeghez, szóval nem kell borravalót adni. Kivételes esetben 10 százalékot lehet.

Egyesült Királyság

A bárokban, ahol a pultnál kell rendelni, nem szokás jattot adni, más helyeken hozzácsapják a számlához.

Észtország

Nem kötelező, viszont általában nem szerepel a számlán sem. 5-10 százalék azért mehet, ha úgy érzed!

Finnország

Minden benne van a számlában, a jó kiszolgálásért azonban itt is szokás adni 5-10 százalék borravalót, vagy felkerekíteni az összeget.

Franciaország

Az éttermekben a kisebb étkezésekkor elég felkerekíteni, a nagyobb kajálásokkor 5-10 százalék mehet, ha nincsen benne egyébként a számlában.

Görögország

Ott szokott lenni a számlán, és gyakran feltüntetik az étlapon is. Sőt, ünnepi időszakban a kiszolgálás díja magasabb is lehet!

Horvátország

Legtöbb esetben benne van a végösszegben, de ha nagyon elégedett vagy, még szoktak otthagyni 10 százaléknyi pénzt.

Hollandia

Itt is hozzászámolják a végösszeghez. A bárokban elég kerekíteni.

Írország

Ugyancsak általában ott van a végösszegben, és a számlán. Ha nem, 10-15 százalék.

Lengyelország

10-15 százalék, mint itthon.

Lettország

Ott van a számlán, ha nem, 10 százalék.

Litvánia

A menőbb helyeken 10 százalék a borravaló, de a kocsmákban például nem szokás.

Luxemburg

A számla tartalmazza. Ha van kedved, és úgy érzed, megérdemli a személyzet, további 10 százalék mehet!

Magyarország

10-15 százalék, ha nincs a számlán.

Málta

Itt is felteszik a számlára Ha nem, 5-10 százalék borravaló mehet, a bárokban nem szokás.

Németország

A jattot tartalmazzák az éttermi számlák, az összeget fel szokás kerekíteni.

Olaszország

Az éttermekben és bárokban hozzászámolják a jattot is a végösszeghez, ha nem, kerekítsd fel az összeget.

Portugália

Az éttermekben általában benne van a végösszegben minden szolgáltatás, de ha nem, adj hozzá 10 százalékot a végösszeghez!

Románia

5-15 százalék az éttermekben, függően a szolgáltatás minőségétől. Ugyanez a helyzet a kocsmákban is.

Spanyolország

5-10 százalék az éttermekben, és kerekíts felfelé. A bárokban az aprót szokás otthagyni jattnak.

Svájc

Nem kell borravalót adni, minden benne van a végösszegben.

Svédország

Benne van a számlában. Kivételes esetben mehet a 10 százalék.

Szlovákia

10-15 százalék, ha nem szerepel a számlán.

Szlovénia

A legtöbb esetben feltüntetik a számlán, de ha nem, 10-15 százalék a borravaló.

 

Az összeállítás a Matadornetwork.com cikke alapján készült.