Cikk megosztása
Évről-évre várjuk a novembert. No, nem a rövidülő nappalok, a köd és az ilyenkorra rendre megérkező hideg szelek miatt, hanem mert ilyenkor debütál a Horizont Night Shift sorozata. Az év legkomolyabb hordóérlelt söreit – mind a hatot – ezúttal a tavalyi tételekkel kóstoltuk össze.
A jókora, 12 állomásos kóstolón a Horizonttól Till Áron mesélt a sörökről. Elmondta többek között, hogy ezek több mint 2 hónapig erjedtek tartályban, minimum 6 hónapot töltöttek frissen ürített, párlatos hordókban és további 2 hónapot a jelenlegi palackban. Így jutottunk idáig, a 2024-es ételek esetében pedig plusz egy év, pincében történő érleléssel übereltük a fentieket.
Minden évben szóba kerül a kóstoláson – így történt tavaly és azelőtt is – a széria elnevezése. Ezeket az extrán tartalmas söröket hosszú ideig, sokszor 10-15 órán keresztül főzik, innen a Night Shift, vagyis éjszakai műszak elnevezés, ami persze nem csak a gyakran éjszakába nyúló főzési időre, hanem a tételek éjfekete színére is utal.
Hordóérlelt cuccokról lévén szó, nagyon fontos, milyen hordókról is beszélünk pontosan. A sörök dobozain és címkéin természetesen ezt is feltüntette a gyártó, amely hordóflotta terén itthon bizonyára élen jár: több mint 80, előzőleg párlatos vagy boros fahordóból álló készletük van.

Na, de lássuk végre a söröket – abban a sorrendben, ahogy Áron javaslatára a poharainkba kerültek!
Világos? Azért annyira nem… – Triticale Wine Aged in Gemenc Whiskey & Tennessee Whiskey Barrels, 2024
Tavalyi gabonaborral indítottuk az estét. A tritikálé a búza és a rozs keresztezéséből alkotott hibrid gabona, amely hozza a búza és rozs ízjegyeit egyszerre. Meglepően világosnak hat az ital és már illatában, a tavalyihoz képest is szirupos, rendkívül karamelles, a lecsengése azonban sokkal szárazabb, mint amire számítanánk. Előző évi állapotához képest szépen lekerekedtek benne a fűszerek és bőven van még pár éve előtte!
Kelet és nyugat találkozása – Buckwheat Wine Aged in Tennessee Whiskey Barrels, 2025
Az idei gabonabor alapja a hajdina volt, egy Ázsiában őshonos, a keserűfűfélék családjába tartozó növény, amelyet jól ismer a szláv konyha, hiszen parádés köretek, sőt rizottó szerű ételek is készíthetők belőle. Meglepetésre pedig malátázott változata is van, szóval ki kellett próbálni, mit mutat malátahangsúlyos, erős sörben.
Elsőre leginkább a korty mindennél selymesebb érzete ragad magával, majd előbújnak az asztalt gyümölcsök, bizonyára a hordós érlelésnek köszönhetően. Szilva, olajos magvak – Madeira bor szintű komplexitás!

A klasszikus – Russian Imperial Stout Aged in Tennessee Whiskey Barrels, 2024
Az első Night Shift is eszerint a recept szerint (Russian Imperial Stout, Tennessee Whiskey-s hordókban) készült. Itt már harmadtöltetű hordókról beszélünk, azaz olyanokról, amelyekben már háromszor tartottak Night Shift tételeket.
Ízre egészen olyan, mintha jóféle kakaóbabot rágcsálna az ember, olajos, megjelenik az illatában a kávé, viszont tavalyhoz képest nem ezen van a fő hangsúly, sokkal inkább a kakaón és persze az elegáns, száraz lecsengésen. Patika!
Rum, de a négyzeten! – Russian Imperial Stout Aged in Rhum and Vanilla – Macadamia Rum Barrels, 2025
Egyféle hordóban érlelt Russian Imperial Stout idén nem készült, mert a sör egyik felét frissen ürített rumoshordóba tették, a másikat pedig olyanokba, amelyekben ezt megelőzően makadámdió és vanília volt.

A vártnál is intenzívebb, elegáns, fás illat jellemzi, amely szellőztetés hatására szépen lassan alakul égetett cukros, valóban rumra emlékeztető jegyekké. A sör teste közel sem érződik akkorának, amekkora valójában, és még egy izgalmas csípősség is megfigyelhető a végén. Hivatalosan négy év a szavideje, de körülbelül a végtelenségig mernénk érlelni…
Csokimikulás – Russian Imperial Stout Aged in Bourbon Barrels with Chocolate and Coffee, 2024
Etióp kávé és ghánai kakaóbab, meg még két év, frissen ürített bourbon hordókban. A kakaóbabból meleg oldalon is került a sörbe, aminek ízében bámulatosan megfigyelhető, hogyan alakítja a laktóz a kakaót tejcsokivá! A tavaly még tanninos, vörösboros jelleget idén már inkább portóisnak mondanánk. 2025-ben is rendkívüli!
Amihez már térkép kell – Russian Imperial Stout Aged in Bourbon and Bourbon Maple Barrels with Chocolate & Coffee, 2025
Itt a helyzet már-már túlontúl összetett. A Russian Imperial Stoutot frissen pörkölt kávén és ghánai kakaóbabon érlelték, hogy aztán egyik részét frissen ürített Bourbon hordókba, a másikat pedig olyanokba tegyék, amikben korábban juharszirupot is iskoláztak.
Ennek megfelelően – vagy épp ennek ellenére – gyorsan megegyezünk abban, hogy átható, kávélikőrös íze van a sörnek. Az egyik leginkább közérthető és szerethető ital a sorban. Főleg száraz illatok jellemzik, a hordóból történő visszafejtés után pedig kapott a biztonság kedvéért még egy kis kávét – ez magyarázza a lehengerlő intenzitást.

Megfontolttá tette az idő – Imperial Milk Porter Aged in Pedro Ximénez & Rum Barrels with Sour Cherry & Poppy Seed, 2024
Tavalyi nagy kedvencem: „olajos, mint egy jó salátaöntet, illatában pedig a mák után egyből jön a meggy, a laktóztól krémes, és kerek mint a világ” – írtam az akkori kóstolás után. Szépen kiállta az elmúlt egy évet ez a tétel is! Mákossága inkább csak illatában maradt meg, a gyümölcs bizonyult tartósabbnak. Megmaradt komplexnek, ha nem is olyan friss, mint egy évvel ezelőtt. Még mindig nagyszerű élmény!
Sörfőzők kedvence – Double Chocolate Imperial Milk Porter Aged in Bourbon Barrels, 2025
A milk porter sem maradhatott ki a 2025-ös sorozatból. Már az alap sör rengeteg kakaóbab törettel készült, és a bourbon hordókban is kapott még némi csokit, biztos, ami biztos. A laktóztól ez is inkább tejcsokis érzetű, de abból is a kifinomult, visszafogott, mégis egész szájat betöltő változatra kell gondolni. Krémesség pipa, édeskés ízvilág pipa, szerencsére viszont hiányzik tejcsokis-nugátos sutaság. Könnyű beleszeretni!
Megmogyorózva – Imperial Pastry Stout Aged in Bourbon Barrels with Hazelnut & Caramel, 2024
A tavalyi sor legharsányabb, a mogyorótól túlságosan Toffifee-s hangulató söre, amire akkor azt mondtuk, hogy majd lesz egy csomó ember, aki szereti. Bizonyára így is volt. Viszont most bebizonyosodott az is, hogy érdemes (lett volna) várni egy évet ennek a sörnek a kóstolásával. Ez a tétel ugyanis 2025 nyertese! A bántóan mogyorós jelleg szépen a háttérbe húzódott, az elegáns, érett, csokis ízjegyek viszont maradtak!

A megvalósult kókuszkocka – Imperial Pastry Stout Aged in Rum Barrels with Coconut and Chocolate, 2025
Itt tényleg a kókuszkocka adta az inspirációt. A barbadosi rumos hordó már csak formaság! 🙂
Került bele csomó kókuszpehely és kakaóbab, szóval a Horizontnál ezúttal sem bíztak semmit a véletlenre. Illatában meglepően emlékeztet a kókuszvízre, sokkal inkább, mint egy stoutra. Kóstolás közben pedig szépen, rétegenként tárja fel az ízvilágát. Rendkívül sűrű kortyérzet, megatonnányi rumos-kókuszos-csokis íz érkezik. Bizonyára ez lesz a közönségkedvenc!
A narancsvidék felől érkezve – Russian Imperial Stout Aged in Pedro Ximénez Sherry & Rum Barrels with Orange & Chocolate, 2024
Ezt a tavalyi narancsos-csokis stoutot könnyedén lehetett hatásvadásznak nevezni, meg is tettük akkoriban. Épp az intenzív narancsossága miatt volt azonban nagyon érdekes kérdés, mi marad ebből idénre.
Érdekes is, milyen visszafogott lett a gyümölcsösség az illatában. Kissé szétesett a koncepció, teás, enyhén kesernyés, de mindenképp izgalmas lett az összehatás.

Még egy desszertnek mindig van helye! – Peanut Butter Jelly Imperial Pastry Stout Aged in Pedro Ximénez Sherry Barrels, 2025
A végére hagytuk a legsütisebbnek ígérkező sört, azt amit a mogyoróvajas-lekváros szendvics ihletett. Természetesen került magából a mogyoróvajból is a főzetbe, aztán minden belement olyan sherry hordókba, amiben azelőtt Pedro Ximénez volt. Az édeskés, lekváros ízek teljesen stimmelnek, meglepő viszont a naspolyás, fűszeres illat, ami a leginkább szerethető talán ebben a sörben. Méltó lezárása a sornak!
Amúgy azt tudtad, hogy a Horizont Brewing Night Shift tételeinek több mint a fele külföldön kerül értékesítésre? Ha nem akarsz lemaradni az idei sorról, itt meg tudod még rendelni őket!
A kóstolóhoz a helyszínt a ZentaKraft biztosította. Köszönjük a vendéglátást, mint mindig, most is nagyszerűen éreztük magunkat!

