Cikk megosztása
A különféle típusú sörök más-más illatokkal és ízekkel lepik meg a fogyasztót, amelyek a felhasznált alapanyagoktól és a sörtípustól függően változnak. A Vinepair.com volt olyan jó fej, hogy összeszedte a legfontosabb sörök leggyakoribb aromakomponenseit. Hányat ismertél már fel az alábbiak közül sörfogyasztás közben?
IPA: A trópusi gyümölcs ízek, mint például a banán és az ananász igen jellemzőek az india pale ale sörökre. Mindezek mellett ezek sokszor virágos jegyeket, grapefruitot és fás jelleget hordoznak, miközben megjelennek a fűszerek és a karamell is.
Porter és stout: Ezeket kóstolva sokan asszociálnak a fekete bogyós gyümölcsök illatára és ízére, vagy épp az aszalt meggyére, miközben ott figyel a karamell, a kávé és az olajos magvak is…
Búzasör: A búzasörök jellegzetessége a gyakran megjelenő szegfűszeg és banán, miközben kellemesen édeskések és a búzamag, az élesztő és a toast jelleg is meglapul a háttérben, a mézes, karamellás jegyekről már nem is beszélve…
Barna ale: A jellegzetesen malátás angol ale sörök rendszerint kellemesen almás, szilvás, mazsolás jegyekkel büszkélkedhetnek, a maláta és a keksz aromái mellett, néhol pedig egy csipet melaszosság is megfigyelhető.
Pilzeni: Egy jó pilsner mindig arányosan kesernyés és frissítő. Lehet földes, megjelenhetnek különböző herbális jegyek, valamint a gabonák illata, miközben egy kellemes citrusosság támasztja meg a kortyot.
Saison: Ehhez a belga fajtához legtöbb esetben a rengeteg gyümölcsre asszociálunk, alma, körte és őszibarack rekeszszámra, néha pedig földes, gombás jegyek is érezhetőek.