Cikk megosztása
Mi történik akkor, amikor nőket-csak nőket-, összezársz egy helységbe, finom ételekkel kínálod őket és megbolondítod az egészet egy kis sörrel? Nos, a Jardinette húzott egy merészet és kipróbálta: az eredmény nagy létszámú, jó hangulatú rendezvény, igen különleges atmoszférával. Ladies only sörvacsorán jártunk.
Késmárky Kata a Kapucinus sörfőzde főzőmesterének rég ott motoszkált a „sörvacsora csak nőknek” ötlete a fejében, de hiányzott a helyszín, egészen addig, míg nem egy borvacsorán meg nem lett az is: a Jardinette vezetősége pedig maximásan nyitott volt a tervre, az eredménynek pedig ízlelőbimbóink örültek a legjobban.
Mi nők borzasztóan kritikusak vagyunk, ez tény, kiváltképp egymással szemben- épp ezért Kata, aki túl van már nem egy bemutatón, eléggé izgatottan nyitotta meg az estét. Felesleges volt minden izgalom: igen jó hangulatú, már-már „igazi csajbulis” fíling alakult ki a vacsora elején- jól működött együtt a hely, a sörök, az ételek.
Miközben Kata bevezette a hölgyeket a sör kitöltésének rejtelmeibe, meg is érkezett az első fogás. Klasszikus bajor búzasörrel, a Secundus-szal nyitottunk, zöldséges barátfüle érkezett mellé citrusos spárgaraguval. A sör vajas, krémes volt, citrusos, kellemes, tipikus bajor élesztővel készült. Az étel friss volt, könnyed, játékos, édes-savanyú- jól kiegészítették egymást a búzasörrel.
Másodikként a Rock me Kapucinus IPA került a poharakba. Egy lazább IPA: gyömbér, málna, grépfrút, izgalmas. Jó a kesernye. Ügyes fogás volt ételpárja a gyömbéres jércegombóc epersalátával. Könnyed volt, nyári és igen ízletes.
Egy klasszikus világos lagerrel folytattuk a sort, a Szeplőtelennel. Igazi nyári frissítő. Nyúlcomb érkezett hozzá spárga piláffal. A nyúllal kicsit tabukat döntögettük, épp itt az ideje, hogy egyre több helyen kerüljön az asztalra ilyen és hasonló fogás. A sör kiemelte az ételt, lendületet adott neki. Jó társítás volt ez is!
Ez után a főzde egyik zászlós hajója az Illuminátor következett, a hoplager krémes volt, bújós, bogyós gyümölcsös citrusos. Kata szerint a világ legszebb komlójával készül, mégpedig az amerikai citrával. Szerettük. Rosé kacsamell lett a párja, meggyes táskával, ördögszekér
gombával.
Desszertként sör flant tálaltak, fehér kávé öntettel, piskóta ropogóssal. Hűvös volt. Frissítő. Játszott az ízlelőbimbóinkkal. A sör hozzá a Sisters of Kapucinus hibrid volt. Sörbor. Tavaly augusztus elején főzte Kata. Kávé, kakaó, meggy. Karamell és medvecukor. Valamint a szekszárdi Heimann Pincészet vörösbora. Izgalmas ételpár. Működött.
Meglepetésként Kata elhozta a levendulás sörét is. Igazi megosztó tétel: vagy nagyon szereti a kóstolója, vagy egyáltalán nem. A folyamatos hümmögésekből az első verzióra következtettünk.
Katán látszik, hogy édesanya és első végzettsége szerint pedagógus: észrevétlenül rejtett el jó pár hasznos praktikát a sörökkel kapcsolatban: hogy főzzünk vele, hogyan öntsük pohárba, mit és hogyan társítsunk. Mindemellett jó volt hallgatni elkötelezettségét, lelkesedését. Igazi motivátor személyiség. Nem csoda, hogy nagyon kellemesre sikeredett az első „csak nőknek” este- izgalmas lenne egy sötétebb sörökből álló sort is megkóstolni, ételekkel párosítani.