Világszerte növekszik a gyümölcsös sörök népszerűsége, de olyan karrierről nem sokan mernek álmodni, amit Magyarországon a meggyes sörök futottak be az elmúlt pár évben. Nézzük hát, honnan ered a gyümölcsökkel tuningolt sör, és lássunk pár igazán különleges példát!
Manapság szinte el sem haladhatunk egy szupermarket alkoholos italokkal teli polcai mellett anélkül, hogy ne botlanánk bele néhány gyümölcsös sörbe. Mára olyannyira népszerűvé vált ez a típus, hogy a hazai nagyüzemek is beszálltak a különlegesebb ízekért rajongó vásárlók kegyeiért folytatott versenybe. Nem is csoda, hiszen a (gyakran túlzottan is) édes nedűk megjelenése óta a sörgyárak előtt gyakorlatilag egy új piaci szegmens kapuja nyílott meg, mégpedig a hölgy fogyasztók személyében.
A sörök e szegmense azonban egyáltalán nem újdonság, hiszen története csaknem 500 évvel korábbra nyúlik vissza, a helyszín pedig ismét csak Belgium.
A lambic sörök
Hogy teljes mértékben kerek képet kapjunk a témáról, előbb nem árt tisztában lennünk néhány háttérinformációval. A lambic egy különleges sörfajta, melyet a Belgiumban található Pajottenland névre keresztelt régióban készítenek, ami Brüsszeltől délnyugati irányban helyezkedik el. A név vélhetően holland eredetű, és a Lembeek nevezetű városkára utal, ahol először főztek ilyen típusú sört. Ez a hagyományos söröktől eltérően egy úgynevezett spontán erjesztési folyamaton esik át, ami a következőt jelenti: a főzés után a leginkább a Zenne folyó völgyében előforduló baktériumok és vadélesztők sokaságai szaporodnak el a sörlében – minek eredményeképpen kapjuk a fajtára jellemző száraz lecsengésű, olykor borra emlékeztető, fanyar, enyhén savanykás ízvilágot. Feljegyzések szerint ez a sör úgy jött létre, hogy a több száz évvel ezelőtti időkben a régióban dolgozó munkások egy otthoni körülmények között is könnyedén előállítható, alacsony alkoholtartalmú, remek szomjoltót akartak főzni maguknak.
Manapság már rengeteg féle lambic létezik, amiket az eltérő alkoholfokok mellett gyakran különböző ízesítőkkel is készítenek.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A lambic sörök típusai
Mars lambic: ezek korábban alacsonyabb alkoholtartalommal bíró sörök voltak, ám mára már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.
Tiszta lambic: egy tiszta, tehát nem kevert lambic sör, melynek színe mindig zavaros, ködös, nem átlátszó. Szénsav-tartalma csekély, ízében pedig igencsak savanykás. Többnyire 3 éves korától értékesítik.
Gueuze lambic: ez a típus az egyéves és a két-hároméves lambic sörök keverékéből készül, a palackba zárva egy másodlagos erjedési folyamaton esik át, ami nagyon hasonlít a pezsgők előállításához. Ebből adódóan az így keletkezett szén-dioxid az üvegben maradva szépen feloldódik a sörben, finom buborékokat hozva létre. Egy jóféle gueuze legalább egy évig pihen, de az eljárásnak köszönhetően akár 20 évig is eltartható.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Faro lambic: ez az alacsony alkoholfokkal bíró, általában édeskés ízzel megáldott típus az alap lambichoz való barnacukor hozzáadásával készül. Korábban a csapolt verzióhoz a cukrot a fogyasztó saját maga adta a sörhöz, amit a korsóhoz járó kis mozsárban aprított fel – az ily módon hozzáadott cukor sem a szénsavasságot, sem pedig az alkohol mértékét nem növelte meg.
Gyümölcsös lambic: ezekhez a típusokhoz az első erjedést követően rendszerint különböző gyümölcsöket adtak hozzá, melyekből aztán a következő elnevezéseket kapjuk: cseresznye/meggy – kriek, málna – framboise, őszibarack – pêche, feketeribizli – cassis, szőlő – druif, eper – aardbei. Mindezek mellet egyéb ritka ízeket is találunk a gyümölcsös lambic repertoárban, úgy mint ananász, szilva, banán, alma, citrom vagy éppen sárgabarack. Ezekben a sörökben a hozzáadott gyümölcsöknek köszönhetően másodlagos fermentációs folyamat indul be, amely akár a hordóban, vagy a palackban is lefolyhat.
Külön érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a gyümölcsös lambic sörök a legismertebbek Belgiumon kívül, a palackokon található különböző névbeli megjelölések még nem jelentik automatikusan azt, hogy az adott alapsör valóban lambic típusú. Erre remek példák a Liefmans főzde termékei, melyek alapjául barna ale sör szolgál. A gyümölcsös lambic sörök sikerén felbuzdulva sajnos manapság egyre több silány minőségű termékkel találhatjuk szembe magunkat, amiket valódi gyümölcs hozzáadása helyett mesterséges édesítőszerekkel, aromákkal vagy éppen szirupokkal állítanak elő, melyek ízei rendszerint még csak meg sem közelítik egy valódi lambicét.
Néhány nagyágyú, amit ha lambicra vágysz, feltétlen ki kell próbálnod!
Számos főzde található Belgiumban, akik eme tradicionális sör főzésében jeleskednek, mégis érdemes kiemelni közülük is a legnagyobb neveket, melyek a következők: Boon, Cantillon, Lindemans, Timmermans, Oud Beersel, De Troch, Girardin és a 3 Fonteinen.
- Lindemans – Blossom Gueuze
Szakítva a már meglévő sörstílusok hagyományaival, a Lindemans megalkotta a Botanical Lambics sorozatot, melybe a meglévő gueuze jegyek mellett egy kis csavart is belevittek. Ennek a családnak a tagja a Blossom Gueuze, melyet két-három évig tölgyfahordóban bodzavirággal érlelnek. Ebben az aranyszínű sörben kiváló összhangot alkotnak a lambic keserű jegyei és a bodza édeskés íze. A 2016-os World Beer Awards-on arany medállal jutalmazták.
- Oud Beersel – Oude Gueuze
Ez a kissé dohos, savanyú, almás lambic stílusának kiváló képviselője. Szinte csontszáraz kortyérzete, frissítő citrusossága és 6%-os alkoholtartalma egy igencsak könnyedén fogyasztható sörré teszi.
- Rodenbach – Caractére Rouge
Illatában leginkább epret és fás aromákat hordoz, mely ízében kiválóan harmonizál az édeskés gyümölcsösséggel, és a savanykás lecsengéssel. Tökéletesen eltalált sör.
- Timmermans – Kriek Lambicus
A világ legrégebbi (1702) lambic főzdéjének meggyese, többek között a 2019-es World Beer Awards bronz medálját is elhódította. Ez a mélyvörös színű, rózsaszín habkoronával rendelkező sör árpamalátával, nyers búzával, érlelt komlóval, gyümölcslével, cseresznye-kivonatokkal, valamint hozzáadott cukorral készül.
- Brewery Belle-Vue – Selection Lambic
2018 legjobb lambic söre. Világos arany, ködös színe szinte megigézi az embert. Könnyed, malátás testessége kellő szénsavtartalommal párosul. Hosszú lecsengésű, remek ital.
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködése keretében jött létre.