Cikk megosztása
Végül, a teljes sor lekóstolása után két hatalmas kedvencünk lett a Horizont Brewing idei Night Shift szériájából. De vajon a narancs, a mák vagy a mogyoró jött be jobban?
Minden ősszel nagyon várjuk azt a pillanatot, amikor befut az utolsó Horizont Night Shift tétel, és teljes lesz a hordóérlelt sor. Ahogy tavaly is nekimentünk, idén se hagytuk volna semmi pénzért ki, hogy egyszerre nézzük végig ezeket a szuper tételeket. A kóstolásra ezúttal Huszti Márkot és Miksa Kendét, az Etyeki Sörmanufaktúra sörfőzőmestereit és Tóth Balázst, a Tacet Brewery alapítóját hívtuk el. És nem kellett nekik kétszer szólni! 🙂
A Night Shift szériáról elöljáróban mindenképp érdemes tudni, hogy a Horizont sörfőzőinek fontos álma volt egy, magyarországi viszonylatban kiemelkedően nagyszámú hordókból álló érlelő létrehozása. Két évvel ezelőtt már ott tartottak, hogy több mint 80, előzőleg párlatos vagy boros fahordóból álló készletük volt.
Úgy tartják, hogy a hordóérlelt sörök sikerének több kulcsa is van. Fontos, hogy az alapsör a legtökéletesebb formájában és ízében készüljön el, majd kerüljön a hordókba. Egy Russian Imperial Stout vagy egy Porter stílusú sör főzése nem gyerekjáték, sokszor 10-15 órát is igénybe vehet, megszakítás nélkül. Innen jött a széria neve is, a Night Shift, vagyis éjszakai műszak, ami a hosszú, gyakran éjszakába nyúló főzési időre utal.
A másik tényező a fahordók állapota és eredete. A Night Shiftek kivétel nélkül prémium párlatos hordókban érlelődnek 6-12 hónapot. Eredetük ismert: többek között az USA, a Karibi-térség, vagy éppen hazai lepárlók vagy borászatok, mint pl. a Gemenci Whiskey lepárló, vagy akár a villányi Bock pincészet volt az előző otthonuk.
És ami most jön, azt bármikor szívesen újra csinálnánk!
A 2024-es Night Shift csapat egy hatosfogat. Nekünk az alábbi kóstolási sorrend tűnt a legmegfelelőbbnek, amikor az alkoholtartalom – komplexitás – gyümölcsösség háromszögben próbáltuk meghatározni, mi legyen.
Orvosi rendelvényre: Triticale Wine Aged in Gemenc Whiskey & Tennessee Whiskey Barrels
A szériában minden évben van egy gabonabor. Az idei már csak azért is izgalmas, mert tritikáléval készült. A tritikálé a búza és a rozs keresztezéséből kitermesztett hibrid gabona. Nehéz is mihez hasonlítani, de közben hozza a búza és rozs ízjegyeit egyaránt. Elsőre egészen savanykás illatú, majd fűszeres, orvosságos jellegű sör, és barley wine-hoz képest nem is tűnik testesnek.
A Gemenc Whiskey és a Tennessee whiskey hordók jegyei lágyítanak rajta, az összehatás pedig a komoly malátás édesség ellenére is könnyednek hat.
Összehúzott szemöldökkel: Russian Imperial Stout Aged in Tennessee Whiskey Barrels
Ez a sör visszatér a gyökerekhez, hiszen az első Night Shift is eszerint a recept szerint (Russian Imperial Stout, Tennessee Whiskey-s hordókban) készült. A két év érlelés persze rengeteg extra aromát tett bele a sörbe. Olajos, illatában főleg kávés, később jön a csoki és a dohány is. Egészen száraz érzet, a zamatok pedig a korty után nagyon-nagyon hosszú ideig maradnak.
Baromi komplex, egészen szeretnivalóan édes, miközben a legkomolyabb olasz presszókávék világát idézi a lecsengése.
Magabiztos félmosoly: Russian Imperial Stout Aged in Bourbon Barrels with Chocolate and Coffee
Etióp kávé és ghánai kakóbab volt, amin jó ideig pihent ez a testes, Russian Imperial Stout, majd bekerült két évre a frissen ürített bourbon hordókba.
Ha bor lenne, mondhatnánk az illatára, hogy poros, miközben a csokis-kávés ízjegyek nagyon erőteljesen vannak jelen. Vicces, hogy az illata behízelgőbb kortyot ígér, mint amit végül ad, mert a pörkölt maláta savassága és a kávé együtt határozottan viszi az ízét. A legjobb benne, amikor idővel megjelennek a gyümölcsös zamatok, és a végére egészen meggyőzzük magunkat arról a megbújó aszalt meggyes-nagyon érett, keményen tanninos vörösboros vonalról is. Olvadunk!
Nutellás kenyér: Imperial Pastry Stout Aged in Bourbon Barrels with Hazelnut & Caramel
Pastry Stout, mogyorós-csokis-karamellás csokik és sütik hatása alatt. Ordít is a mogyoró illat, amin a karamell még tud húzni. A sör csokis ízjegyeihez nyilvánvalóan passzol a mogyoró és a karamell világa, de nálam ez már harsányság. Rengetegen imádják majd ezt a sört helyettem, szerintem nála sokkal kifinomultabb tételek vannak a sorban.
Szaloncukornak álcázva: Russian Imperial Stout Aged in Pedro Ximénez Sherry & Rum Barrels with Orange & Chocolate
Narancs és csoki. Így kell biztosra menni, hiszen ezt a kombót mindenki imádja! A sherry és rum hordókból nyilvánvalóan már amúgy is jönne némi egzotikum, de jópár lapáttal tudott a főzde erre még rápakolni gyümölccsel és a csokival.
Keserű és édes, jó ahogy benne van a narancs savanyúsága, mégis középen kissé üres, és így akár hatásvadásznak is nevezhető. Megint csak annak ellenére, hogy bejön majd sokaknak. Pláne, ha létezik közös a stout – Uniucum Orange rajongói halmaz. 🙂
Mákod van: Imperial Milk Porter Aged in Pedro Ximénez & Rum Barrels with Sour Cherry & Poppy Seed
Az idei legkülönlegesebb tétel, ez vitán felüli. És szerintem a legjobb is. Olajos, mint egy jó salátaöntet, illatában pedig a mák után egyből jön a meggy, a laktóztól krémes, és kerek mint a világ!
Tökéletes sav, igazságosan osztozik az ízében a mák és a meggy. Komplex, harmonikus, igazán emlékezetes sör. A mák miatt ráadásul baromi érdekes kérdés, milyen lesz eltenni hosszabb érlelésre. Habár jelenlegi állapotát kétlem, hogy később felül tudná múlni. De talán megér egy próbát…
Az idei Night Shift sort – és pár évjáratos tételt te is megkóstolhatod egy exkluzív sörkóstolón, a Horizont Taproomban november 30-án, szombaton! Biztosítsd be a helyed, mi már tudjuk, hogy érdemes!