Cikk megosztása
Azok, akik éppúgy megrögzött Tokaj rajongók, mint Hlavacs József, a BAZ Beer vezetője, és közben a különleges sörökért is odavannak, egészen új élményekkel gazdagodnak majd, ha megkóstolják a Tokaj 950-et.
Kihasználva a sörtípus nevében rejlő lehetőségeket, megragadjuk a lehetőséget, hogy jókora képzavarral induljunk: a BAZ Beer Tokaj 950 nevű újdonságaiból a fiatalabb old ale már kapható. A „második kiadás” pedig egy 300 literes szamorodnis hordóban pihen még pár hétig.
Hlavacs Józseftől, a BAZ Beer vezetőjétől a Tokaj 950-nel kapcsolatban egyből azt kérdeztük, miért az old ale típusra esett a választás. Kiderült, hogy a Paulay Borház borászával, Hudák Péterrel – aki egyébként lelkes sörfőző is –, a kezdetektől olyan sörtípust kerestek, amely jól érlelhető hordóban.
Az akkor még névtelen Tokaj 950-hez a kezdetektől szamorodnis hordót képzeltek. Szerencsére a tesztfőzet tapasztalatai is azt támasztották alá: a sör és a korábban édes szamorodnit tartalmazó hordó jól működnek együtt.
Old ale
A BJCP szerint az old ale valahol az erős angol ale és az árpabor között van, jellemzően igen határozottan jelenik meg benne leginkább a fahordóból eredő érlelt jelleg. Ezek általában igen malátás, kissé édes, gyümölcsösen észteres, gyakran összetett aszalt gyümölcsös, boros, karamelles, enyhén melaszos, diós, vajkaramellás zamatú sörök. Az alkoholos illat és sherrys, portóis oxidációs jegyek is megjelenhetnek bennük.
Ahogy arról korábban írtunk már, olyan még egészen biztosan nem volt, hogy tokaji sörfőzdében, tokaji borász receptje alapján, tokaji boroshordóban készül sör, de nem csak a BAZ Beer – Hudák Péter (Paulay Borház) – Balassa Bor kollaboráció az, amely előremutató a Tokaj 950-nel kapcsolatban. Hanem az is, hogy egy, napjainkban kevesebb figyelmet élvező, hagyományos tokaji bortípust, a szamorodnit egy sörfőzde jóvoltálból ismerheti meg jobban a közönség.
A szamorodninál kevés tokajibb termék létezik. Az egyébként lengyel eredetű neve arra utal, hogy úgy dolgozzák fel a szőlőt, „ahogyan az termett”, vagyis ahogyan a szőlőtőkén aszúsodott, töppedt meg a gyümölcs. Ezt szüretelik le, és ép szemekkel együtt, válogatás nélkül dolgozzák fel és hordóban érlelik. Száraz és édes is létezik belőle, jellemzői pedig nehezen írhatók le olyannak, aki még nem kóstolta, hiszen az ital leginkább „szamorodnis” jellegű.
Egy új világ kapuja
A Tokaj 950 amellett, hogy a maga nemében egyedülálló termék, a régió sokszínűségének a hírnöke is egyben. Izgalmas tétel a gasztronómiában, a Tokaj környékére érkező turisták számára pedig olyan különlegesség, amelyet megkóstolva egészen új perspektívából találkoznak Hegyalja hagyományaival: a söröket jobban, a borokat kevésbé ismerő vendégeknek egy új világ kapuja lehet – magyarázza Hlavacs József, akinek egyébként – ha borokról van szó – személyes kedvence a szamorodni.
A Húsvéttól már kapható, érleletlen Tokaj 950 old ale mellé érkezik majd rövidesen a jelenleg 300 literes hordóban pihenő, érlelt változat, és a legérdekesebb minden bizonnyal a két tétel összekóstolása lesz. Hogy erre pontosan mikor lesz lehetőség, még kérdéses, hiszen a sört két borász és egy sörkészítő is rendszeresen teszteli annak érdekében, hogy a legjobb formájában kerüljön palackozásra, de néhány hét múlva már minden bizonnyal találkozhatunk vele.
A BAZ Beer pedig úgy tűnik, egyáltalán nem tervez leszállni a „tokaji jellegzetességeket sörrel kombináló vonatról”, a fajsúlyos és testes Tokaj 950 után ugyanis hamarosan egy könnyedebb grape ale-lel jönnek és van számos további terv is, így a sárgamuskotály helyét is keresik a sorozatban.
A BAZ Beer sörfőzdében tett legutóbbi látogatásunkról szóló videót itt nézheted meg!
Fotók: Photography – Petra Olah | Facebook / photography_petraolah | Instagram