Cikk megosztása
Magyarországon alapvetően a nyár a sörfőzdék számára legerősebb időszak, olyankor választják legszívesebben a sört a fogyasztók, ám az adventi hetekben is egyre többen vásárolják kedvenc italunkat. A kisüzemekben nagy a pörgés ilyenkor.
Egyértelműen több sör fogy ebben az időszakban, amint akár néhány héttel korábban – számolt be róla a Stari Sörfőzde, akiknél – balatoni főzdeként – hagyományosan nyáron a legnagyobb a hajtás, de a szezon meghosszabbodásával, és a vendéglátóhelyek októberi nyitva tartásával, ősszel is sok a munka.
Ezekben a hetekben a fogyasztók elkezdik szépen lassan a karácsonyi bevásárlást, az ünnepek alatt pedig számos család asztalára a hétköznapinál magasabb minőségű, különlegesebb sörök kerülnek. A Stari Sörfőzdénél ennek megfelelően a – télen-nyáron népszerű – gyümölcssörök mellett elsősorban a sötétebb, magasabb alkoholtartalmú italokra, a barna és a vörös sörökre jelentkezik nagyobb igény és a nyári hordós kiszereléssel ellentétben most főleg üvegben viszik tőlük a sört.
Nagy a pörgés…
Tapolcán, a Stari Sörfőzdében egy nap egyféle sör készül, és a saját fejlesztésű rendszerüknek köszönhetően nem szükséges minden alkalommal az 1000 literes tartály teljes tartalmát egyszerre palackozniuk, hanem alkalmanként annyit tudnak letölteni üvegekbe, vagy hordóba, amennyire igény van. Ez nem csak megkönnyíti a sörfőzők dolgát, hanem segít a lehető legfrissebben is tartani a söröket, egészen a palackozásig.
A Stari sörök hordóban hivatalosan 2 hónapig őrzik meg a frissességüket, az üveges kiszerelés pedig fél évig garantáltan olyan, mint ahogyan azt a sörmester megálmodta. A rövidnek tűnő „best before” határidőnek azonban egészen profán okai vannak: a sörfőzdék ezzel érik el, hogy a vendéglátóhelyek mihamarabb „kipörgessék” a söreiket, ne pedig a valós szavatossági idő végén kerüljenek csak a csapokra. A valós szavatossági idő ugyanis valójában sokkal hosszabb, mint amennyit a csomagolásra írnak. Érdemes kísérletezni a különleges minőségű sörök érlelésével, mert azok az idő múlásával nem romlanak majd meg, hanem – akárcsak a jó bor – érlelődnek. Fontos tudni azonban, hogy leginkább a nagy testű, sötétebb, alkoholban gazdagabb söröknek áll jól a kor, a világos, könnyed italokat jobb frissen fogyasztani.
Ezek szerint nyugodtan hűvösre tehetjük a karácsonyra kapott igazán jó söröket néhány hónapra… Ha ki tudjuk várni…
És ha már karácsony, a Stari Sörfőzdében idén először készül adventi sör, amelyet hamarosan meg is kóstolhatnak a fogyasztók. Az 5,8%-os, narancsos, enyhén gyömbéres, fahéjas, kellemesen fűszeres, közben pedig malátás különlegesség valódi ünnepi hangulatot varázsol majd az asztalokra!