Cikk megosztása
A komló lehet az, amely megmenti a világ házi méh populációját – írja a Craftbeer.com. Egyes kutatások szerint ugyanis a komlóban lévő béta savak taszítják a növényi kártevőket, beleértve a Varroa atkát is, amely az elnéptelenedés szindróma egyik fő okozója.
A szindróma a méhészet legnagyobb problémája. A Wikipédia szerint emiatt történhet meg, hogy egy méhkolóniában a dolgozó méhek hirtelen nagy számban eltűnnek, miközben az anya, a fiatal méhek, a fiasítás, a méz és a virágpor is megmarad.
A rendellenesség 2006-ban nőtt meg drasztikusan, előbb Észak-Amerikában, majd Európában is. Néhol, például Észak-Írországban a jelentések 50 százalékot meghaladó méhállomány pusztulásról szóltak.
A probléma nem csak a méztermelés kapcsán égető, hiszen a mezőgazdaságban is, mert a legtöbb kultúrnövény beporzását a méhek végzik.
A probléma okai között rendre a Varroa atkák kerülnek képbe. Svájcban például az összes méhcsaládban jelen van az atka és kezelés nélkül a család egy-két év alatt elpusztul. Még a megfelelő beavatkozások mellett sem biztos, hogy a beteg méhek túlélnek. A legyengült egyedeket és családokat vírusok támadják meg, ami a pusztulásukhoz vezet.
A Yale Egyetem kutatói szerint a komlóban található béta savak hatékonyan pusztítják el az atkákat. A tudósok a komlótobozból kivont anyagokat műanyag lapokra vagy kartonokra vitték fel, majd a méhkasba helyezték. A méhek miután átmentek a kivonattal borított anyagon, egymást is „összekenték” a szerrel, és a velük érintkező atkák elpusztultak. A módszer persze messze nem tökéletes, de jelenleg úgy tűnik, a veszélyes szint alatt lehet vele tartani a méhpusztulás mértékét.
Szóval legközelebb, ha valami gazdagon komlózott sört iszol, gondolj a méhekre és a tudósokra is!