A hagyományosan sok halat fogyasztó, tengerparti népeknél a halak tartósítása céljából alakult ki a szárítás, aszalás és füstölés technológiája. Aztán hamar rájöttek, hogy marha jó ezeket a sörök mellé majszolni.
Gyakorlatilag bármilyen hal alkalmas arra, hogy ilyen sörkorcsolya készüljön belőle, de persze a nemesebb halakból készült termékek a legfinomabbak és legértékesebbek. A halakat egyben-, darabolva-, filézve dolgozzák fel.
A tisztítást és az estleges darabolást követően jól megsózzák a halakat. Ez történhet szárazon, amikor a halakat sóval dörzsölik be, majd súlyt helyezve rájuk 1 hétig tartják őket zárt edényben, vagy vizesen, amikor sóoldatban 3 napig áztatják a halakat, majd leszárításukat követően válnak alkalmassá a szárításra vagy aszalásra.
A szárítás az előzetes sózást követő, hideg levegőn történő folyamat. Ez az eljárás a nagyüzemi technológiában jellemző. Nagyméretű szárítókamrákban zajlik, sötétben, egyenletes hőmérsékletű hideg levegő befújásával. A kereskedelmi forgalomban leginkább így készült szárított halat lehet kapni. A kész termék egészséges, kalóriaszegény, ízletes, azonban elismerten kevésbé értékes, mint az aszalt változat.
Az aszalás inkább a hagyományos kézműves eljárásban jellemző. Az előzetesen besózott halakat, fejjel lefelé felfűzve szabad levegőn és napon tartják, méretüktől és az adott időjárási viszonyoktól függően 3 naptól akár 2 hétig. A halak húsában a napon való érlelés során a zsírtartalom egyenletesen eloszlik, így az sokkal zamatosabb, lágyabb lesz. Úgy tartják, az aszalásban nagy szerep jut a nap ultra-ibolya sugarainak. A kültéri aszalás során a halat meg kell óvni a legyektől és különböző bogaraktól. Ezért áttetsző tüllel takarják le őket, vagy hideg füstbe burkolják. Az utóbbi esetben az aszalt halak egyben füstöltek is lesznek. Mivel az aszalás technológiája a szárításnál sokkal munkaigényesebb és kényesebb, a kész aszalt termék ára jóval magasabb, mint a szárított halé.
A szárított, aszalt és füstölt halakat elsősorban italokhoz kínálják – ezért beszélünk róluk, de további feldolgozásuk sem ritka, például bekerülhetnek egyéb ételekbe is.
A szárított halak nem csak nagyon finomak, hanem marha egészségesek is. Norvégiában sok kutatást végeztek a témában, és megállapították, hogy a nagy mennyiségű Omega-3 savnak köszönhetően a halak fogyasztása kedvezően hat a rák megelőzésében és gyógyításában, a depresszió kezelésében, egyharmadára csökkenti az Alzheimer-kór előfordulásának kockázatát. Ezeken felül a szárított és aszalt halak fogyasztása 50%-ra csökkenti az érelmeszesedés és infarktus előfordulását. Ugyanakkor persze a magas sótartalom miatt a vese megdolgozik vele, és a magas vérnyomásban szenvedők számára sem olyan jó ötlet.
Mindenesetre mi mindenképp javasoljuk a megkóstolását. Kárpátalján szinte minden boltban kapható, de néhány hazai orosz termékeket árusító üzletben is lehet vele próbálkozni. Ja, és a szaga azért elég kemény tud lenni, szóval nem olyan jó ötlet az első randin. A másodikon sem.